Дневникът на мама

RSS поръчай книжка Регистрация за БЮЛЕТИН ИГРА търси
Емоционалната интелигентност – въпроси за родители

Емоционалната интелигентност – въпроси за родители

Елена Бачева


Общуването с децата е ключ към нашето съвместно израстване като личности – всеки поотделно, но и заедно, като семейство. Въпросите по-долу са по-скоро риторични. Те не изчерпват темата, а само целят да ви помогнат в разбирането на това придобило популярност понятие Емоционална Интелигентост и връзката му с родителството. И една уговорка - емоционална интелигентност няма много общо с рационалната интелигентност (IQ). 

 

Въпрос 1

“На гаргата гарджето е по- по- най-” – наистина ли го мислите?

Хубаво е децата да растат със самочувствие. По-лесно е да помогнете на детето да расте уверено в себе си, ако вярвате в това, което е. Но вглеждате ли се и в другите деца? Всяко от тях е различно, по своему уникално, и е напълно възможно в някои неща да превъзхожда вашето!?!

 

Въпрос за размисъл: Вглеждате ли се в другите?

 

 
Въпрос 2

Оставяте ли детето да направи нещо само?

А може би сте от онези родители, които дават съвети и помагат на детето си на всяка крачка (спомнете си за написаното тук.) Отказът да го оставите да си сложи самичко лъжицата в устата, да си обуе обувките или пък да си измие ръцете понякога се увенчава с упорито реване – на около 2 годишна възраст “аз сам” се появява в речника на повечето деца и от вас зависи да окуражите.  В указанията към родителите на първокласници пък пише, че “Ученикът сам приготвя чантата си”.  Доверието в детето, приучването към самостоятелност започва много преди първи клас, когато някои дори се сърдят, ако вие им приготвите чантата. Децата, също като нас, си имат свои нужди и от нас зависи да ги разбираме (или да ги убедим, че не могат да се справят сами – защото познавам хора, които и през студентските години “учеха” с баба си).

 

Въпрос за размисъл: Вглеждате ли се във вашето дете?

 

Въпрос 3

Случва ли се да използвате детето за отдушник на вашето напрежение?

Има родители,  които, особено след напрегнат ден, са способни да “скочат”, дори само защото детето не им е подало дистанционното. Има ситуации, в които без видима причина може да се стигне до обиди, до наказания и бой. За безпристрастния наблюдател понякога изглежда като че ли някой друг ви е ядосал.

 

Въпрос за размисъл: Можете ли да се видите отстрани?

 

Въпрос 4

Разбрахте ли защо плаче детето?

Когато детето влезе в тийнейджърска възраст, наказанията вече не са силното оръдие, конртолът е труден, някои родители не разполагат с други средства за комуникация и не знаят как да се справят с проблемите.  Дали заради системни караници и наказания при провинение, или заради проява на безразличие, “вратата” към неговите чувства и вълнения е била затворен някъде в по-ранното детство. Тогава, когато на плача му може би сте реагирали със: "Стига си плакал. Мъжете не плачат."

Въпрос за размисъл: Разбирате ли емоциите на вашето дете?

Ако клоните към отговор “Да” на поставените въпроси за размисъл, най-вероятно сте фен на идеята, че ако съумеете да анализиратее и управлявате собствените си емоции и да разбиратее  емоциите на децата си, ще им помогнете да развият по-успешно своята емоционална интелигентност.

 

Определението за Емоционална интелигентост

Мария Джонгова (очаквайте повече по темата), психолог, ни дава следното определение:

Емоционална интелигентност е способността на личността да откликва емоционално адекватно в различни социални ситуации; или умението да се възприемат, оценяват и управляват собствените емоции, тези на друг човек или група хора.

Според Ани Коцева (виж пълното интервю), психолог и психо-терапевт, емоционалната интелигентност:

  • предполага умението да разпознаваме как се чувстваме в момента;
  • да познаваме отделните емоционални състояния и  да ги назоваваме, за да можем да ги управляваме успешно;
  • да имаме достатъчно добре развити сетива, за да „усетим” емоцията, проявена от отсрещните хора в общуването;
  • да отговорим адекватно и намерим „общ език” с тях.


Защото емоционалното общуване е универсаления език, гарантиращ  разбирателство.

За децата също не е без значение да проявяват емоционална интелигентност. Затова обаче е необходимо възрастните около тях да са наясно със собствените си емоции и да ги управляват успешно. Този вид комуникация между родители – деца (през емоциите) може да спести множество неблагоприятни моменти в общуването помежду им. “

 

В края на краищата емоционалната интелигентност, наричана също емоционална компетентност, обобщава развитието на уменията за общуване, работа в екип, справяне с конфликти, управление на времето, управлението на стреса и още куп социални умения, които със сигурност са важни за бъдещите възрастни. Или, както каза в разговор по темата Венцислав Тонев от консултантска фирма „Заедно“,  “ако се самопознаваш достатъчно добре, ти е по-лесно да разбереш другия”. Сиреч, за да разберете децата си, опознайте първо себе си.

 

 

Подкрепете Дневникът на мама във Facebook

Акценти

Afrin® PureSea™  - за пълноценно дишане
Afrin® PureSea™ - за пълноценно дишане
ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ДНЕВНИКЪТ НА МАМА: Новата серия продукти Afrin® PureSea™ Съдържат 100% морска вода и се предлагат в следните 3 варианта: за хигиена на носа – за възрастни и деца над 3 години; спрей за бебета над 2 седмици; за отпушване на носа – за възрастни и деца над 6 години.
Zepter Edel Wasser - Система за пречистване на вода
Zepter Edel Wasser - Система за пречистване на вода
ПИЙТЕ ЗДРАВОСЛОВНА ВОДА – ЖИВЕЙТЕ ПО-ДЪЛГО. Система за пречистване на вода: Zepter EdelWasser. Edel Wasser използва метода на реверсивната осмоза и е 5-степенна филтрираща система, което я прави най-ефективният начин за филтриране до чиста питейна вода. Edel Wasser е продукт на Zepter International, резултат от разработването и прилагането на иновационна технология, с несравнимо високо качество на използваните материали.
Влиянието на музиката върху развитието и социалните умения на децата
Влиянието на музиката върху развитието и социалните умения на децата
В днешната бързо променяща се реалност все повече тежест при реализацията на пазара на труда придобиват качества като въображение, креативност, способност за работа в обстановка на неяснота и сложност, възможност за критична преценка. Как музикалното обучение развива тези и други качества, прочетете тук...
Защо децата не трябва да се лъжат
Защо децата не трябва да се лъжат
Една истинска история от навечерието на Втората световна война за мъката и огорчението на малко дете, излъгано и пренебрегнато от майка си. Детски емоции, толкова дълго време таени в душата... И децата ни ще остареят, може би носейки все още чувствата от днешното им детство: "Аз не крещях; плачех кротко, по-скоро ридаех от обида, защото бях излъгана." пише едно пораснало дете ..."буцата, която ми заседна в гърлото от лъжата и измамата, никога не можах да преглътна."
Ситуациите, които поставят на изпитание търпението ви на родители
Ситуациите, които поставят на изпитание търпението ви на родители
Има разлика в детето - в зависимост от това дали използвате наказания, бой, заплахи, или не. Когато детето ви „тества границите“, то всъщност създава своите собствени и се учи на социални умения. В тези случаи да обясните как се чувствате и защо се чувствате така ще има много по-голям ефект върху неговото самоуважение и вашите отношения, отколкото ако го изпратите в ъгъла.
Онлайн пространството – безопасно за децата
Онлайн пространството – безопасно за децата
Днес светът отбелязва десетият Ден за безопасен интернет. Макар инициативата да е на Европейския съюз, над 100 страни, сред които и България, се включват със свои инициативи в усилията да направят световната мрежа безопасно място за децата. Тазгодишното мото на денят е „Свържи се с респект“.
Груповата психотерапия може да помогне  на родителите
Груповата психотерапия може да помогне на родителите
В работна група родителите развиват свои специфични умения за разбиране на детето – те започват да отдават повече значение на начините, които детето намира, за да съобщи нещо за своето състояние, за да предаде своя емоция или желание; разбират, че да му задават въпроси, изискващи отговор не е единственият начин да научат повече за него ...


Емоционалната интелигентност ни прави мъдри
Емоционалната интелигентност ни прави мъдри
Продължаваме темата за емоционалната интелигентност. Защото разбирането на собствените ни емоции и на емоциите на околните, уменията ни да се справяме с тях ни помагат да живеем пълноценно, да постигнем хармонията в средата, в която живеем – в семейството, в работата, с приятелите. И защото от нас зависи колко интелигентни в емоционално отношение ще бъдат и децата ни.
Таблетът – за игра, но и за учене
Таблетът – за игра, но и за учене
Когато за първи път влязох в час с таблета, децата с едва сдържано любопитство тестваха възможностите му и веднага последва небивал интерес и желание всеки да участва. Някои от тях не знаеха все още името ми, но ме наричаха „госпожата с таблета” – така ме познаваха и родителите...
Как да проявим емпатия към детето?
Как да проявим емпатия към детето?
Когато даваме емпатия на детето, зад неговите думи – например „удариха ме“, търсим коя е основната емоция и коя е потребността – „Ядосан си, защото имаш нужда от сигурност ли?“ По този начин имаме по-ясна и дълбока представа за чувствата и потребностите на детето и можем да търсим решения, които да са приемливи и за двете страни.