Дневникът на мама

RSS поръчай книжка Регистрация за БЮЛЕТИН ИГРА търси
Има ли кърмачето нужда от вода и кога

Има ли кърмачето нужда от вода и кога

Чайка Христова


За водата в живота на кърмачето, кога да се предлага и как да се предлага разговаряме с д-р Радка Масларска, началник отделение „Неонатология” в МБАЛ „Токуда Болница София”

Вредна или полезна е водата за бебетата в първите им месеци? Майките чуват объркващи съвети: от „непременно давайте вода“ до „не давайте вода“. Различни са мненията и на педиатрите.

– Когато детето има нужда от вода, и я приема не само достатъчно добре, но и поема достатъчно храна, тя не е вредна. Особено, когато детето е на формула за хранене, не е на кърма, детето задължително трябва да приема вода. Последните изследвания показват, че недостатъчното вода е една от причините за запек при децата.  Формулата е по-богата на мазнини и белгъчини, на минерали, децата имат нужда от вода.

Попаднах на съобщение на детската клиника Джон Хопкинс в САЩ, в което се казва, че през всеки горещ сезон в клиниката има поне 5-6 случая на припадъци на иначе здрави и в добро състояние деца. Експертите в болницата стигат до извода, че причината е в прекалената хидратация – бебетата са поемали прекалено много вода, която нарушава солевия им баланс. Това е, условно казано, схващането на „западната“ педиатрия.

Д-р Радка Масларска е завършила медицина през 1986 г. Има специалности по педиатрия от 1992 г. и по неонатология от 2001 г. През 2006 година завършва и специалността здравен мениджмънт. Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография.
Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по неонатология на Университетска болница в Плевен и на Университетската детска болница в София. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от създаването й.


Българските педиатри официално казват: да се предлага вода на бебето, ако детето пие – добре, но да не се насилва.


– Точно така. Това е и правилното поведение.

А какво е различното при децата, хранени с адаптирани млека?

– Когато майките нямат достатъчно кърма и се налага дохранването с формула, се оказва, че децата много по-често страдат от запек. И една от причините е недостатъчното вода и различното съдържание на формулите за хранене с това на майчината кърма. Въпреки че много от формулите се доближават като състав до майчината кърма, но те не са еднакви.

Какво трябва да направят майките – да дават чиста вода или да разреждат повече формулата?

– Чиста вода. Разреждане на формулата не бива да се прави, тя трябва да се приготвя, както е предписано за всяка формула, защото детето така най-лесно я смила. Иначе се нарушава стомашната функция на детето и се нарушава храносмилането.

А когато се дава вода, подсладена ли или неподсладена трябва да бъде?

– Водата не трябва да се подслажда. Както и ако детето не желае вода, не трябва да се настоява. Особено, когато детето се кърми – ако то не желае вода, не трябва непременно да му се дава. Защото 85-90% от съдържанието на кърмата е вода и детето си поема необходимото. То има нужда от по-голям внос на вода при някои извънредни ситуации като повишена температура, заболявания, в по-горещия сезон, при сух студ – защото тогава то губи повече вода.

Да се върнем към подслаждането: защо водата за бебето не трябва да се подслажда?

– Защото допълнителната захар не е необходима, защото тя натоварва организма. Такъв повишен внос на захар дразни организма, променя и хормоналните му нива. Детето привиква към този вкус, създава навици да приема такъв тип течности. Такива деца по-трудно се захранват, по-трудно създават навици за правилно и рационално хранене.

А схващането, че през първия месец на кърмачето водата трябва да е подсладена заради жълтеницата?

– Това също не е правилно. Дори жълтеницата не е индикация да се подслажда водата или бебето да пие вода с глюкоза. Жълтеницата е физиологична. Дори при нея е по-важно детето да се храни достатъчно, да приема достатъчно белтъчини – енергия, която помага по-бързо да се елиминира жълтеницата, отколкото вноса на вода.

Как да се справим с физиологичната жълтеница при кърмачетата, родени в термин

Как да се справим с физиологичната жълтеница при кърмачетата, родени в термин                Д-р Ружа Панчева, д.м.

Още в първите дни след раждането, при всички новородени се наблюдава покачване на нивото на индиректния билирубин в кръвта. Излишъкът от него (онази част, която черният дроб не успява да преработи поради своята незрялост), се отлага частично в кожата и променя цвета ù. Тъй като билирубинът е жълт пигмент, кожата се оцветява в жълто.
 

Повишеното ниво на билирубин може да бъде резултат от три основни процеса:

1. Нормалния процес на ускорено загиване на червени кръвни клетки, при което се освобождава  билирубин в по-голямо количество.

2. Забавеното превръщане на билирубина от индиректен (неразтворим във вода) в директен (разтворим)
Този процес се извършва в черния дроб, който все още е незрял и именно това може да причини забавянето.  Организмът се освобождава от разтворимия билирубин посредством урината и фекалиите;

3. Ускореното всмукване отново на вече освободения билирубин (отново превърнат в храносмилателния тракт в неразтворим) през стената на червата в кръвообращението. Това може да се получи при състояния като недохранване на бебето и нередовно изхождане.  

Обичайно общият билирубин в кръвта се покачва над 80 mcmol/L (микромола на литър) в първите дни след раждането. От тази стойност нагоре жълтеницата става видима и цветът на кожата се променя в жълто. Това се случва през 2­­–3-ия ден след раждането. Оцветяването започва от лицето – засяга склерите (бялото на очите) и челото като върви в посока отгоре надолу. Цветът на изхожданията постепенно се променя от зелено-сив (мекониума) в медно-жълт, урината е безцветна. Най-често се касае за физиологична жълтеница.

Кога има основание за притеснение?

Ако детето пожълтее видимо през първите 24 часа или след 3–4-ия ден, както и ако жълтеницата е тежка и/или продължи след първите 1-2 седмици, се търси друга причина и се изисква по-сериозно наблюдение и изследвания.

Случаи, при които има очакване, че ще е по-тежко изразена са тези, при които детето е преждевременно родено, има данни за кръвногрупова несъвместимост, кръвонасядане при раждането, късно срязана пъпна връв, хипотереоидизъм, галактоземия, а майката е със заболявания като вирусна или бакериална инфекция, захарен диабет и други.


Някои форми на засилена физиологична жълтеница
 

Жълтеница от майчина кърма

При кърмените деца, в сравнение с изкуствено хранените, са по-чести случаите на индиректната хипербилирубинемия (жълтеница), която се проявява със засилване на жълтеницата след 4–7-ия ден с нов пик на билирубина около 14-ия ден. Тя може да продължи до 2-3 месеца и се проявява при 36% (виж изследването) до 2/3 от кърмените бебета (виж изследването). Тази удължена жълтеница, при иначе добре развиващото се и наддаващо кърмаче, се нарича „жълтеница от майчина кърма”. Причината не е достатъчно изяснена, но има проучвания за различни съставки в кърмата, които влияят както на превръщането на индиректния в директен билирубин в черния дроб, така и на обратния процес в храносмилателния тракт.


Жълтеница при гладуващото новородено

Не всички кърмени деца получават достатъчно мляко през първите дни след раждането. При това билирубинът се покачва още повече. Причините са:

 • Вече отделеният в храносмилателния тракт (червата) билирубин не може да се изхвърли напълно с изпражненията, превръща се отново в неразтворим и се всмуква в по-големи количества обратно от червата.
   
 • Нивото на белтъка в кръвта намалява. Белтъкът спомага за превръщането на индиректния билирубин в директен, т.е. такъв, който да се изхвърли от организма.
   
 • Обезводняването, което съпътства гладуването при детето влошава процеса.

Заедно с това много важно е да се има предвид, че бебетата с жълтеница обичайно се изморяват по-бързо при сукане и са по-отпуснати. Те получават дори още по-малко кърма, ако не се обърне внимание и не се предприемат мерки за подобряване на кърменето.

Обичайно тази жълтеница се наблюдава през първата седмица от живота на детето, когато по-често лактацията не е добре регулирана.  Възможно е да се случи и по-късно – до края на периода на новороденото (28 дни) и дори след това.  

Най-тежкото усложнение на жълтеницата е керниктерът – увреждане на мозъка в резултат на токсичното действие на индиректния билирубин. Поради това трябва да се вземат мерки за предпазване от повишаването на билирубина до високи нива.

Как да се справим по-лесно

В основата на справянето с жълтеницата е доброто хранене с цел доставяне на достатъчно хранителни вещества и вода, както и редовно изхождане на бебето.

 • Ранно начало на кърменето – по възможност веднага след раждането или в рамките на първия половин-един час. Чести кърменеия през първите дни – поне 8-12 пъти за денонощие. Това дава възможност за стимулиране на лактацията възможно най-рано и прием на калории още в първите часове след раждането. Това е и първата стъпка за профилактика на тежката хипербилирубинемия. Не се препоръчва даване на 5% глюкоза (подсладена захар) ако няма данни за обезводняване.

 • Редовно изцеждане на гърдите – ако детето е отделено от майката се препоръчва изцеждане на гърдите по 5-10 миунути на всеки 3 часа и даването на кърмата на бебето. Подобна стимлуация на гърдите е много важна с оглед по-бързия синтез на кърма. Прави се редовно изцеждане „на сухо”, независимо, че в първите часове може да няма кърма.
   
 • Насърчаване на изключителното кърмене

Добавка от 1. изцедена кърма, 2. кърма от банка за майчина кърма или 3. мляко за кърмачета се предлагат в този ред, когато е налице някое от следните обстоятелства:

 • Недостатъчен прием на кърма при сукане, при което теглото спада с повече от 10% въпреки опит да се оптимизира кърменето;
   
 • Недостатъчно производство и трансфер на мляко, измерени чрез неколкократни пробни кърмения, след като са предприети мерки за учеличаване на лактацията;
   
 • Данни за обезводняване.

 Мерки за увеличаване на лактацията и оптимизиране на кърменето

 • Осигуряване на добра поза за сукане и правилно засукване;
   
 • Започване на кърмене при първите сигнали за глад от страна на детето: неспокойствие, въртене на главичката, засукване на ръкавчето или чаршафа, облизване. Плачът е късен симптом на глад. В общия случай, през първите дни след раждането между кърменията през деня не бива да има по-голяма пауза от 2-3 часа, а през нощта – не повече от 3-4 часа. При по-отпуснати деца и при близнаци, при които кърменето е недостатъчно активно, е възможна стимулация като компресия на гърдата по време на сукане и изпомпване на гърдите след кърмене.

Счита се, че спирането на кърменето за 2-3 дни при жълтеница, причинена от майчина кърма, не е препоръчително. Това може да се направи ако стойностите на билирубина са опасно високи ­– около и над 300 mcmol/L. Няма сигурни данни, че има ефект и даването на преварена кърма.

 

Фототерапия

Според преценката на неонатолога, при определени състояния на по-тежка жълтеница се препоръчва прилагането на фототерапия. Фототерапията помага за по-бързото превръщане на индиректния в директен билирубин и така благоприятства излъчването му от организма.

Има дискусия по въпроса доколко ултравиолетовата слънчева светлина (т.е директното излагане на слънце) може да помогне при жълтеница. На този етап, поради практическите трудности да се определи точната доза за излагането на тялото на детето на слънце, както и неяснотата в отношението полза – риск,  се възпрепятства препоръчването ù като надежден метод за лечение. По тези причини слънчеви бани за лечение на жълтеницата не се препоръчват.

Ако въпреки всички мерки жълтеницата прогресира или е тежка и има нарушение в общото състояние на детето, много важна е преценката на специалист и допълнителни изследвания.

 


За позицията в статията са ползвани публикации на Академия по медицина на кърменето, Американската академия по педиатрия и образователния сайт за медици emedicine.medscape.com (виж още: публикация 2, публикация 3)

 Кога да се дава водата? По-скоро кога да се предлага?

– През първите шест месеца му се дава вода, колкото да изплакне устата.

Тоест веднага след кърмене?

– След кърмене за изплакване. Защото в първите месеци те често имат рефлукс, задържат мляко в устата, а това е предпоставка за гъбични инфекции. Не при всички деца, много деца имат развит естествен имунитет и при тях дори това изплакване не е необходимо. Но тъй като все пак е предпоставка, е добре да се изплаква устата, или да се дава вода между храненията – според индивидуалните особености и желания на детето.

Много майки се притесняват да не би поемането на вода няма да намали апетита на детето...

– Ако това става след хранене и ако водата не е в големи количества – една-две лъжички, не може да намали апетита. Но е добре да се прави хигиена – както всеки човек си мие зъбите. Изплакването е хигиена на устната лигавица на децата.

Подкрепете Дневникът на мама във Facebook

Акценти

Afrin® PureSea™ - за пълноценно дишане
Afrin® PureSea™ - за пълноценно дишане
ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ДНЕВНИКЪТ НА МАМА: Новата серия продукти Afrin® PureSea™ Съдържат 100% морска вода и се предлагат в следните 3 варианта: за хигиена на носа – за възрастни и деца над 3 години; спрей за бебета над 2 седмици; за отпушване на носа – за възрастни и деца над 6 години.
Zepter Edel Wasser - Система за пречистване на вода
Zepter Edel Wasser - Система за пречистване на вода
ПИЙТЕ ЗДРАВОСЛОВНА ВОДА – ЖИВЕЙТЕ ПО-ДЪЛГО. Система за пречистване на вода: Zepter EdelWasser. Edel Wasser използва метода на реверсивната осмоза и е 5-степенна филтрираща система, което я прави най-ефективният начин за филтриране до чиста питейна вода. Edel Wasser е продукт на Zepter International, резултат от разработването и прилагането на иновационна технология, с несравнимо високо качество на използваните материали.
Препоръчителни количества мляко и млечни продукти
Препоръчителни количества мляко и млечни продукти
Колко мляко и млечни продукти да предлагаме на бебетата и децата до 7 годишна възраст? Вижте тук най-новите препоръки на специалистите.
Варицела
Варицела
Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим, какви са опасностите и усложненията? Варицела в детската градина.
Цветните есенции на д-р Бах при деца
Цветните есенции на д-р Бах при деца
Всяка една от есенциите на д-р Бах, а те са общо 38, може да бъде от голяма полза за едно дете. И все пак някои от тези лекове имат славата на „детски лекове” т.е. особено подходящи за деца. Кои са те - прочетете тук...
Какво да пият децата: вода
Какво да пият децата: вода
Колко вода е нужно да приемат децата чрез храната и напитките? С какво да утоляват жаждата? Да се предлага ли на бебетата вода и кога? Каква вода да предлагаме на децата си и за какво трябва да внимаваме? Колко вода се съдържа в някои основни храни? Отговори на тези въпроси, както и съвети, свързани с приема на течности при кърмачета и деца можете да прочетете тук...
Какво да пият децата: мляко
Какво да пият децата: мляко
Защо млякото е важно за децата? Какво мляко да пият? Кърмене и прясно мляко. Кога да предложим краве мляко? Пълномаслено или обезмаслено? Препоръчителни количества. Има ли в млякото достатъчно желязо и витамин Д? Алергии и непоносимост към лактозата. Защо млякото може да доведе до анемия и потискане на апетита.


Розеола
Розеола
Ако детето получи обрив – издигнати червени и розови петна или плосък обрив, които като натиснете с пръст избледняват до бели, възможно е това да е Розеола. Обрив може да има по ръцете, краката, но и по цялото тяло. Много често започва по бузките като надигнати червени петна, които с течение на времето се сливат.
Таблица - от хрема до пневмония
Таблица - от хрема до пневмония
Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо неразположение. Ако навреме откриете някои симптоми, можете да си спестите усложнения. Наблюдавайте детето и не се колебайте да се обърнете към лекар при най-малкото съмнение, че нещо не е наред.
Майчината прегръдка „работи“ по-добре от машините
Майчината прегръдка „работи“ по-добре от машините
Днес, 17 ноември, е Световният ден на недоносените бебета. На най-беззащитните сред децата, които въпреки това смело се борят за живота си. Как да им помогнем ли? Точно на тази тема си говорим с Таня Русева от Ла Лече Лига – за грижите около преждевременно роденото дете.