Дневникът на мама Дневникът на мама

Избери Секция
Препълване на гърдите

Препълване на гърдите

Д-р Ружа Панчева, д.м.


Това е състояние, което обичайно настъпва 2-3 ден след раждането на детето и се изразява в бързо нарастване на гърдите. Те стават по-тежки, твърди, топли и понякога болезнени при допир. Ареолата и зърното са много твърди, възможно е зърната да се "изгубят". Бебето засуква трудно - възможно е да захапва само зърното.


При подходящо лечение това продължава 24-48 часа. Обичайно е по-изразено при първораждащи жени и по-поносимо и леко при раждане на второ и следващо дете.

Причини за препълване

Някои майки си го обясняват със „слизането на млякото“. Причината е бързото образуване на по-голямо количество мляко и оток в гърдите на жената. 

Какво може да се направи

Най-добре е препълването на гърдите да бъде предотвратено – това може да стане, ако детето е дадено на майката възможно най-рано след раждането, и му бъде дадена възможност да суче начесто – винаги когато пожелае.

Ако въпреки всичко препълването възникне, може да се приложат следните мерки:

  • Нежно масажиране на гърдите отгоре надолу по посока на ареолата и зърното (необходимо е повече търпение, отколкото сила и натиск, които могат да причинят много силна болка). Понякога отнема 30-40 минути;

  • Топли компреси (топли кърпи) на гърдите няколко минути преди кърмене помага на кърмата да потече;

  • Топъл душ или вана непосредствено преди кърмене;

  • Изцеждане на малко количество кърма непосредствено преди кърмене с цел намаляване на напрежението и по-лесно засукване.

  • Обратен натиск (линкът е към официалния български превод на статията) непосредствено преди кърмене – обичайно при препълване на гърдите, ареолата и зърното са много твърди и бебето трудно засуква. При притискане на ареолата с петте пръста на едната ръка (като лале) по посока на гръдната стена, се намалява отока на тъканта в областта на ареолата и така детето може по-лесно и ефективно да засуче;

  • Mасаж по време на кърмене и компресия на гърдата – тази техника подобрява ефективността на сукането.

  • Масаж на гърба;

  • Физиотерапия.

Подкрепете Дневникът на мама във Facebook