Дневникът на мама

RSS поръчай книжка Регистрация за БЮЛЕТИН ИГРА търси
Препълване на гърдите

Препълване на гърдите

Д-р Ружа Панчева, д.м.


Това е състояние, което обичайно настъпва 2-3 ден след раждането на детето и се изразява в бързо нарастване на гърдите. Те стават по-тежки, твърди, топли и понякога болезнени при допир. Ареолата и зърното са много твърди, възможно е зърната да се "изгубят". Бебето засуква трудно - възможно е да захапва само зърното.


При подходящо лечение това продължава 24-48 часа. Обичайно е по-изразено при първораждащи жени и по-поносимо и леко при раждане на второ и следващо дете.

Причини за препълване

Някои майки си го обясняват със „слизането на млякото“. Причината е бързото образуване на по-голямо количество мляко и оток в гърдите на жената. 

Какво може да се направи

Най-добре е препълването на гърдите да бъде предотвратено – това може да стане, ако детето е дадено на майката възможно най-рано след раждането, и му бъде дадена възможност да суче начесто – винаги когато пожелае.

Ако въпреки всичко препълването възникне, може да се приложат следните мерки:

  • Нежно масажиране на гърдите отгоре надолу по посока на ареолата и зърното (необходимо е повече търпение, отколкото сила и натиск, които могат да причинят много силна болка). Понякога отнема 30-40 минути;

  • Топли компреси (топли кърпи) на гърдите няколко минути преди кърмене помага на кърмата да потече;

  • Топъл душ или вана непосредствено преди кърмене;

  • Изцеждане на малко количество кърма непосредствено преди кърмене с цел намаляване на напрежението и по-лесно засукване.

  • Обратен натиск (линкът е към официалния български превод на статията) непосредствено преди кърмене – обичайно при препълване на гърдите, ареолата и зърното са много твърди и бебето трудно засуква. При притискане на ареолата с петте пръста на едната ръка (като лале) по посока на гръдната стена, се намалява отока на тъканта в областта на ареолата и така детето може по-лесно и ефективно да засуче;

  • Mасаж по време на кърмене и компресия на гърдата – тази техника подобрява ефективността на сукането.

  • Масаж на гърба;

  • Физиотерапия.

Подкрепете Дневникът на мама във Facebook

Акценти

Afrin® PureSea™  - за пълноценно дишане
Afrin® PureSea™ - за пълноценно дишане
ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ДНЕВНИКЪТ НА МАМА: Новата серия продукти Afrin® PureSea™ Съдържат 100% морска вода и се предлагат в следните 3 варианта: за хигиена на носа – за възрастни и деца над 3 години; спрей за бебета над 2 седмици; за отпушване на носа – за възрастни и деца над 6 години.
Zepter Edel Wasser - Система за пречистване на вода
Zepter Edel Wasser - Система за пречистване на вода
ПИЙТЕ ЗДРАВОСЛОВНА ВОДА – ЖИВЕЙТЕ ПО-ДЪЛГО. Система за пречистване на вода: Zepter EdelWasser. Edel Wasser използва метода на реверсивната осмоза и е 5-степенна филтрираща система, което я прави най-ефективният начин за филтриране до чиста питейна вода. Edel Wasser е продукт на Zepter International, резултат от разработването и прилагането на иновационна технология, с несравнимо високо качество на използваните материали.
Препоръчителни количества мляко и млечни продукти
Препоръчителни количества мляко и млечни продукти
Колко мляко и млечни продукти да предлагаме на бебетата и децата до 7 годишна възраст? Вижте тук най-новите препоръки на специалистите.
Какво да пият децата: вода
Какво да пият децата: вода
Колко вода е нужно да приемат децата чрез храната и напитките? С какво да утоляват жаждата? Да се предлага ли на бебетата вода и кога? Каква вода да предлагаме на децата си и за какво трябва да внимаваме? Колко вода се съдържа в някои основни храни? Отговори на тези въпроси, както и съвети, свързани с приема на течности при кърмачета и деца можете да прочетете тук...
Влияние на пушенето върху здравето. Астма и алергии.
Влияние на пушенето върху здравето. Астма и алергии.
Все повече деца са подложени на рисковете от тютюнев дим. Едно от най-сериозните последствия за децата на пасивните пушачи е появата на астма и алергии. Какви други рискове има за децата - пасивни пушачи, както и защо и двамата родители не трябва да пушат по време на бременността, както и след нея...
Какво да пият децата: мляко
Какво да пият децата: мляко
Защо млякото е важно за децата? Какво мляко да пият? Кърмене и прясно мляко. Кога да предложим краве мляко? Пълномаслено или обезмаслено? Препоръчителни количества. Има ли в млякото достатъчно желязо и витамин Д? Алергии и непоносимост към лактозата. Защо млякото може да доведе до анемия и потискане на апетита.
Приложение на хомеопатията при бременни, кърмачки и деца
Приложение на хомеопатията при бременни, кърмачки и деца
Как хомеопатията може да бъде успешно приложена при проблеми в периода на бременността, кърменето и отглеждането на малкото дете; Вярна ли е тезата за "плацебо" терапия и каква е разликата между класическа и клинична хомеопатия?


Масаж и гимнастика - въведение
Масаж и гимнастика - въведение
Веднага след изписването от родилния дом и след като детето е възвърнало теглото си от раждането, можете да започнете с масажа. Масаж и гимнастика трябва да се правят на всяко здраво дете, както и на тези със здравословни проблеми – след консултация със специалист.
Кариеси при кърмещата майка
Кариеси при кърмещата майка
Те се срещат вероятно доста по-често, отколкото кариесите на ранното детство при децата. Често можете да чуете, че кърменето е виновно и за тях, защото „изтощава организма“ ви и извлича калций от костите. Действително изследванията откриват повишен риск от развитие на възпалителни процеси и кариеси при жените, при които костната плътност е намалена...
Кариес и превенция на кариеса при бебетата и децата
Кариес и превенция на кариеса при бебетата и децата
В профилактиката на развитието на кариес на млечните зъби значение имат фактори, свързани с бременната, майката, хората, които хранят детето и самото дете. Кои са течзи фактори и какво да правим, когато кариесите са вече налице...