Меню

Емоционалната интелигентност – въпроси за родители

Емоционалната интелигентност – въпроси за родители

Общуването с децата е ключ към нашето съвместно израстване като личности – всеки поотделно, но и заедно, като семейство. Въпросите по-долу са по-скоро риторични. Те не изчерпват темата, а само целят да ви помогнат в разбирането на това придобило популярност понятие Емоционална Интелигентост и връзката му с родителството. И една уговорка - емоционална интелигентност няма много общо с рационалната интелигентност (IQ). 

 

Въпрос 1

“На гаргата гарджето е по- по- най-” – наистина ли го мислите?

Хубаво е децата да растат със самочувствие. По-лесно е да помогнете на детето да расте уверено в себе си, ако вярвате в това, което е. Но вглеждате ли се и в другите деца? Всяко от тях е различно, по своему уникално, и е напълно възможно в някои неща да превъзхожда вашето!?!

 

Въпрос за размисъл: Вглеждате ли се в другите?

 

 
Въпрос 2

Оставяте ли детето да направи нещо само?

А може би сте от онези родители, които дават съвети и помагат на детето си на всяка крачка (спомнете си за написаното тук.) Отказът да го оставите да си сложи самичко лъжицата в устата, да си обуе обувките или пък да си измие ръцете понякога се увенчава с упорито реване – на около 2 годишна възраст “аз сам” се появява в речника на повечето деца и от вас зависи да окуражите.  В указанията към родителите на първокласници пък пише, че “Ученикът сам приготвя чантата си”.  Доверието в детето, приучването към самостоятелност започва много преди първи клас, когато някои дори се сърдят, ако вие им приготвите чантата. Децата, също като нас, си имат свои нужди и от нас зависи да ги разбираме (или да ги убедим, че не могат да се справят сами – защото познавам хора, които и през студентските години “учеха” с баба си).

 

Въпрос за размисъл: Вглеждате ли се във вашето дете?

 

Въпрос 3

Случва ли се да използвате детето за отдушник на вашето напрежение?

Има родители,  които, особено след напрегнат ден, са способни да “скочат”, дори само защото детето не им е подало дистанционното. Има ситуации, в които без видима причина може да се стигне до обиди, до наказания и бой. За безпристрастния наблюдател понякога изглежда като че ли някой друг ви е ядосал.

 

Въпрос за размисъл: Можете ли да се видите отстрани?

 

Въпрос 4

Разбрахте ли защо плаче детето?

Когато детето влезе в тийнейджърска възраст, наказанията вече не са силното оръдие, конртолът е труден, някои родители не разполагат с други средства за комуникация и не знаят как да се справят с проблемите.  Дали заради системни караници и наказания при провинение, или заради проява на безразличие, “вратата” към неговите чувства и вълнения е била затворен някъде в по-ранното детство. Тогава, когато на плача му може би сте реагирали със: "Стига си плакал. Мъжете не плачат."

Въпрос за размисъл: Разбирате ли емоциите на вашето дете?

Ако клоните към отговор “Да” на поставените въпроси за размисъл, най-вероятно сте фен на идеята, че ако съумеете да анализиратее и управлявате собствените си емоции и да разбиратее  емоциите на децата си, ще им помогнете да развият по-успешно своята емоционална интелигентност.

 

Определението за Емоционална интелигентост

Мария Джонгова (виж повече тук), психолог, ни дава следното определение:

Емоционална интелигентност е способността на личността да откликва емоционално адекватно в различни социални ситуации; или умението да се възприемат, оценяват и управляват собствените емоции, тези на друг човек или група хора.

Според Ани Коцева (виж пълното интервю), психолог и психо-терапевт, емоционалната интелигентност:

 • предполага умението да разпознаваме как се чувстваме в момента;
 • да познаваме отделните емоционални състояния и  да ги назоваваме, за да можем да ги управляваме успешно;
 • да имаме достатъчно добре развити сетива, за да „усетим” емоцията, проявена от отсрещните хора в общуването;
 • да отговорим адекватно и намерим „общ език” с тях.


Защото емоционалното общуване е универсаления език, гарантиращ  разбирателство.

За децата също не е без значение да проявяват емоционална интелигентност. Затова обаче е необходимо възрастните около тях да са наясно със собствените си емоции и да ги управляват успешно. Този вид комуникация между родители – деца (през емоциите) може да спести множество неблагоприятни моменти в общуването помежду им. “

 

В края на краищата емоционалната интелигентност, наричана също емоционална компетентност, обобщава развитието на уменията за общуване, работа в екип, справяне с конфликти, управление на времето, управлението на стреса и още куп социални умения, които със сигурност са важни за бъдещите възрастни. Или, както каза в разговор по темата Венцислав Тонев от консултантска фирма „Заедно“,  “ако се самопознаваш достатъчно добре, ти е по-лесно да разбереш другия”. Сиреч, за да разберете децата си, опознайте първо себе си.

 

 

Още по темата

Публикации

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар....
 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим,...

 • Какви храни НЕ МОЖЕ да се предлагат в училище?

  Кои са храните и съствавките, които не може да се предлагат в училище? Кои са наредбите, на които можете да се...

 • Хранителните алергии

  Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...

 • Розеола

  Ако детето получи обрив – издигнати червени и розови петна или плосък обрив, които като натиснете с пръст...

 • Кои бенки могат да се трансформират в меланома?

  Меланомата може да започне като плоско петно, което да се надигне. В редки случаи дори няма пигмент. Има асиметрична...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

 
Среднощни мисли

от Люба Пенчева

Имам ученик. Всъщност двама. Около 15 септември винаги се вълнуваме. Хем е есен, хем е начало. Позитивно гледам на всяко начало. Вълнува се и семейният ни бюджет. Вълнува се и околната среда. Защо ли? Прочетете...

Прочетете още от нашата рубрика Училище