Меню

10 месеца

Логопедът обяснява

От 10 до 11 месеца

периода между навършването на 10 и 11 месеца или т.нар. единайсети месец

На тази възраст бебетата вече са способни да отговарят на въпроси, свързани със звуци от животни или заобикалящи ги предмети. Така например, ако научим бебето и после го попитаме как прави патето или колата, то може да произнесе „па-па“ или „бу“ в отговор. Ако ги научим, бебетата през единайсети месец  могат също и да произнасят спонтанно често повтаряни срички, свързани с определени действия. Например, ако се отправяме с купата за хранене към тях, те започват спонтанно да повтаря „ам-ам“. Тук, в ролята ни на родители, не е важно само да отговорим утвърдително на бебето, а и да го направим по адекватен начин. Какво означава това? Ако детето започне да произнася „ам-ам“, при вида на храната, или „бау-бау“, когато види куче, то наш дълг е да представим думата с правилната й сричкова структура и подходяща интонация – „Да, това е кучето, което казва бау-бау“.

При децата с проблемно развитие, тези умения се появяват със закъснение, но също са предшественик на първите им думи.

Гергана Димова, логопед

Прегледи на 10 месеца

Прегледи и имунизации на 10 месеца

  1. Измерване на ръста и теглото
  2. Оценка на психическото развитие

Вашият пример на масата

Време е за прехода

Детето постепенно започва да дъвче храната (например коричка хляб, бисквитка), дори се опитва да се храни самостоятелно и да пие от чаша. Това е моментът на прехода от бебешките пюренца към общата храна на семейството – детето получава преходна храна. За да затвърди умението си да дъвче, детето има нужда от нея – не пасирайте, а намачквайте с вилица, месото и зеленчуците предлагайте на малки късчета, използвайте мляно месо – най-чистият вариант е да изберете месото и да ви го смелят пред вас в месарския магазин. Ако имате възможност да купите проверено домашно месо, още по-добре. Чопърът или машинката за месо също са добри помощници в кухнята.

Предлагайте нови вкусове и храни, защото детето има нужда от разнообразна храна.

Кое не е добре за детето

Солта не е просто вредна, тя може да увреди все още незрелите бъбреци на детето. До 10-12 месеца те не могат да се справят със солта и я задържат. Тъй като в хляба и бисквитите има сол, купувайте избирателно. За хляба – домашната пекарна за хляб е огромно удобство в домакинството, защото знаем какво слагаме в хляба, който си приготвяме (ако решите да слагате ядки – смилайте ги добре, преди да ги сложите в хляба). За бисквитите – знае се, че в тях също се слага сол. Затова купувайте само бебешки бисквити. Това правило е валидно за всяка такава храна, която купувате за детето. Тя трябва да е предназначена за неговата възраст – това гарантира, че съставките и количеството сол и захар са съобразени с възрастта.

Не предлагайте пържена храна.

Рано е и за пчелен мед, заради риска от ботулизъм.

Вафли, чипсове и всякакви подобни съдържат опасно за тази възраст количество сол, мазнини, захар.

Не е добре да насилвате детето, да го тъпчете, да му се карате или да го наказвате, ако не желае да се храни. 

Разнообразие

Вече можете да разнообразите сутрешната закуска с кус кус, юфка и др. За обяд минимум половин час преди и след хранене или между храненията можете редовно да предлагате нарязан плод, нектар или плодово пюре. Към следобедната закуска да добавите дори кекс. Ако все още не сте въвели в менюто риба, направете го. 

Сега е моментът да замените и последното кърмене или мляко с лека вечеря като предложите супа или постно ястие. Припомнете си отново примерната схема за захранване.

Храненето в семейството е пример за детето. Появата на малкия човек може да бъде повод да помислите какво купувате и какво слагате на трапезата. То вече ви наблюдава и копира, а с това изгражда своите предпочитания, навици и поведение на масата. Ако пържените картофки често са там – вероятно скоро и то ще поиска да опита... Малкият любопитко иска да знае всичко – и той или тя го научава – от вас.


Примерни часове на основните хранения:

8 ч – попара, кус кус, юфка и др.

12 ч – супа, редуване през ден на зеленуково пюре + 1 жълтък с месно-зеленчуково пюре с 40 г месо, плод

16 ч – каша, кисел, нарязан плод и др.

20 ч – постно ястие

Детето получава по половин чаена чаша на всяко от четирите хранения и допълнително 550 мл мляко или кърма на ден.

Детето получава 1-2 допълнителни закуски между основните хранения, включващи меки храни за ядене с пръсти.

Храната се намачква, месото се смила на по-едри частици или се накълцва, зеленчуците се нарязват на стино. Като цяло се предлагат ястия с по-едра консистенция.

Ако детето наддава повече, препоръчително е да не предлагате каши и кисел, а предимно плодови пюрета или смути за следобедна закуска.

Количествата са ориентировъчни.

Харесай ни във Facebook