Меню

11 месеца

Логопедът обяснява

От 11 до 12 месеца

периода между навършването на 11 и 12 месеца или т.нар. дванайсети месец

Очакваме първите смислени думи

Детето вече е в края на един от най-важните за развитието му периоди – кърмаческия. Времето, през което са се случили толкова много промени и малкото навръстно създание е придобило толкова много умения, в това число и умението да произнася думи. Именно дванайсетият месец е времето, когато очакваме първите смислени думи от страна на бебето (при някои деца е възможно в 11-ти месец, а при други в 13-ти месец), като често това са „мама“, „баба“, „тата“, „дай“ и др., не само защото са много близки до обкръжението на детето, но и защото са лесни от гледна точка на артикулация. Очакваните думи варират от 1 до 3, като наличието само на 1 дума също е добър показател, стига трайно детето да обозначава с нея един и същи предмет.

Важното в тази възраст е да представяме думите в тяхната цялост и без употребата да умалителни форми, които са много трудни за децата поради струпването на съгласни звукове в тях ( „наниш“/“спиш“, „пате“/“патенце“).


И нека не забравяме, че речта не е вродено умение. Тя се научава!

Гергана Димова, логопед

Солта в храната – рано е да я добавяме;

До момента би следвало детето да е получавало храни без добавена сол. До 10-12 месечна възраст солта се задържа в бъбреците и може сериозно да навреди на здравето на бебето. От друга страна, детето е нормално да се приобщи към вашата трапеза и все по-често да му предлагаме от семейната храна. Така то свиква с вкуса й. Солта обаче не е здравословна за него, а и не е добре да свиква със соленото, защото това означава да го предпочита и когато порастне. И да бъде по-предразположено към високо кръвно налягане и не само. Дали да не промените рецептите?

Предимството и недостатъкът на нашето време е, че храната е постоянно на разположение – около нас. Съвсем скоро детето само ще иска от лъскавите пакетчета в магазина и тогава трябва да сме наясно какво има в тях. Затова за ваше улеснение, ето малко цифри и факти:

  1. Препоръчително количество сол за възрастен на ден – под 5 г  = максимум 1 чаена лъжичка. Ние българите обаче приемаме около 15 г. и това ни поставя на второ място в света. Съответно заемаме и челни места в класации по сърдечно-съдови заболявания – в това число и високо кръвно.
  2. Цифрите с максималните препоръчителни количества сол включват не само солта от солницата. 2/3 от солта, която по-големите деца приемат, е скрита в храни като бисквити, снаксове, сирена, колбаси, сирене и др. Смятайте правилно.
  3. Максимално количество сол за деца под 1 годинка е под 1 г и както вече казахме и те го получават чрез кърмата и формулата. Доста сол се съдържа например в сиренето, затова е нужно да го изкисвате, преди да го предложите или сложите в попарата. Избягвайте  готовите храни, особено тези, които не са предназначени за възрастта на вашето бебе.
  4. Ако на етикета е посочено количество под 0.3 г сол на 100 г от продукта, това означава, че храната съдържа малко количество сол. 
  5. Детето така или иначе ще приеме достатъчно количество сол чрез храната, не солете и манджата, нито на трапезата давайте пример да солите пред детето. То се учи от вас.
  6. В хималайската сол няма йод. Нейната полезност се изразява в чистия и произход. Уницеф и СЗО препоръчват децата да приемат само йодирана сол – като източник на йод.
  7. Наистина ли солта е вредна за детето? Доказано - да. Дете, приемащо по-високи количества сол е по-предразположено към високо кръвно, остеопороза, астма, затлъстяване, бъбречни заболявания. 

Прочетете повече за солта, допустимите количества и вредите.


Примерни часове на основните хранения:

(остават същите като в предходния месец)

8 ч – попара, кус кус, юфка и др.

12 ч – супа, редуване през ден на зеленуково пюре + 1 жълтък с месно-зеленчуково пюре с 40 г месо, плод

16 ч – каша, кисел, нарязан плод и др.

20 ч – постно ястие

Детето получава по половин чаена чаша на всяко от четирите хранения и допълнително 550 мл мляко или кърма на ден.

Детето получава 1-2 допълнителни закуски между основните хранения, включващи меки храни за ядене с пръсти.

Храната се намачква, месото се накълцва или смила, като цяло се предлагат ястия с по-едра консистенция.

Ако детето наддава повече, препоръчително е да не предлагате каши и кисел, а предимно плодово пюре за следобедна закуска.

Количествата са ориентировъчни.

Продължавайте да добавяте нови вкусове – меса, зеленчуци, плодове, глутенови храни. Не забравяйте да следите за прояви на хранителна алергия.


Ако кърмите...

от Христина Янева-Хедра

Може би имате вече човече, което се опитва да пристъпва, обикаляйки около мебелите. Репертоарът от звуци и дори първи „думички“ също започва да става все по-голям. 

Вашето детенце все по-ясно започва да ви показва кога желае да суче. 10-11-месечните бебета може да лягат в скута ви и да издават определени звуци, когато искат гърда. Ако смятате да кърмите и след годинката, сега е моментът да изберете кодова дума за кърменето и да започнете да я повтаряте заедно с бебето, когато му давате да суче. Сигурно ще се изненадате колко бързо детето възприема и започва да използва „думата“ за сучене!

Вслушайте се кои са любимите срички, които детето повтаря с най-голямо удоволствие в този период – и насърчавайте тяхната употреба. Един съвет – може да е разумно да стоите далеч от думичката „тити“. Колкото и лесно да е за детето да повтаря тези срички, значението им е твърде ясно за всички познати и непознати. „Мими“ или „додо“ от друга страна едва ли ще ви накарат да се изчервявате в трамвая, ако детето започне упорито да настоява за „закуска“ в неудобен момент.

Ако детето ви получава формула, то вероятно вече се обслужва перфектно и само.

Харесай ни във Facebook