Меню

1 юни – Световен Ден на Родителите

1 юни – Световен Ден на Родителите

Идеалните родители


Идеалните родители учат себе си,

Когато искат да научат децата.

Те виждат

трудностите като част от нещата.

 

Идеалните родители се връщат понякога

към своето детско време.

И знаят,

че да си идеален е непосилно бреме.

 

Идеалните родители чувстват,

че целта е да станат ненужни.

И може би това е тайната

да остават обичани, но никога чужди.

 

Идеалните родители крят вечната тайна,

че няма идеални родители.

Нито в началото, нито в края

На едно идеално родителство.

 

1 юни е не само Световен ден на детето, но и Световен ден на родителите – и е повод да изкажем признанието си към родителите от целия свят за тяхната всеотдайност към децата им и връзката им с тях през целия живот.
Празнува се от 2012 г, когато Генералната Асамблея на Обединените Нации го обяви за такъв в чест на родителите по целия свят. 
Още от 80те години на миналия век, международната общност започна да отделя повече внимание на важната роля на семейството, а Генералната Асамблея обяви Международен Ден на семействата.
Световният ден на родителите подчертава критично-важната им роля в отглеждането на децата като признава също, че семейството има най-важната отговорност за грижата за тях и за защитата им. За пълното и хармонично развитие на личността им, децата трябва израстнат в семейна среда и атмосфера на щастие, любов и разбиране. 
Основните цели за Устойчиво развитие 2030, които бяха приети от световните идери през 2015, се фокусират върху изкореняването на бедността, споделения икономически просперитет, социалното развитие и благосъстояния на хората, в синхрон с опазването на околната среда. Семействата остават в центъра на социалния живот, осигурявайки благоденствие за техните членове, образовайки и социализирайки децата и младежите и грижейки се за младите и възрастните. С това, политиките, ориентирани към семейството, могат да допринесат за постигането на целите от 1 до 5 – справянето с бедността и глада, осигуряването на здравословен живот и благоденствие, достъп до образователни възможности през целия живот и равенство между половете. 
Източник и повече информация тук.

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook