Меню

11 често срещани притеснения на родители с новородени бебета

11 често срещани притеснения на родители с новородени бебета

Независимо колко книги сте прочели, животът с новородено бебе е все още пълен с неочаквани изненади. Ще разберете, че бебетата са много повече от това, което пише в книгите, или приятелките, майка ви и (ако имате късмет) педиатърът са ви разказвали. Ето кратко ръководство за нещата, които притесняват най-много младите родители в първите дни след раждането.
 

„Бебето ми не е красиво!”

Сигурно сте си представяли, че вашето бебе ще е съвършено, сякаш слязло от реклама – едно такова мъничко, розовичко и тооолкова сладко... По-вероятно е обаче мъничето да ви се стори доста... смачкано. Ако главичката му изглежда малко странна и продълговата, вероятната причина е, че бебето е прекарало доста време, мъчейки се да излезе на бял свят. Т.нар. фонтанели (незатворените кости в предната и задната част на главичката) помагат за по-лесно излизане на бебчо и предотвратяват фрактури и мозъчни травми по време на раждането.

Разбира се, не само странната форма на главата допринася за непривлекателния вид на бебето ви. Ако при раждането мъничето е било с главата надолу, ноздрите на нослето му може да са малко смачкани. Поради задържане на течности очичките му може да изглеждат подути и даже да се отварят трудно. Добавете към това и вероятни наранявания при раждането, особено ако е приложен форцепс или вакуум, и външният вид на малкото ви детенце може доста да се доближи до този на горски трол. Добрата новина е, че това е само временно и постепенно от грозно патенце мъничето ви ще се преобрази в красиво лебедче – точно каквото сте си го представяли.
 

„Ама то се стряска от всичко!”

След като е прекарало месеци наред свито уютно в майчината утроба, вашето бебче вече има на разположение огромно (според неговите представи)  пространство, в което може да се движи без ограничение. Мъничето още не е свикнало с тази свобода и все още не може да контролира движенията на крайниците си – например леко трепване на ръчичката изведнъж се превръща в рязко махане. Освен това бебето се ражда с т.нар. рефлекс на Моро или рефлекс за стряскане: когато се стресне или усети, че няма упора, то разперва рязко ръчички встрани и след това ги прибира. Този рефлекс изчезва към 3-тия месец.

Освен това още неразвитата нервна система изпраща повече импулси към мускулите, което предизвиква треперене на брадичката или крачетата. Обикновено след няколко седмици това „треперене” изчезва и няма повод за притеснение. Ако обаче бебето се тресе ритмично и треперенето на крачето не спира, след като го пипнете, е добре да се консултирате с педиатър.
 

„А интимните му части защо са големи?”

Преди съпругът ви да разправя на всички как наследникът му е изключително надарен, е добре да научи, че нито страхотните гени, нито голямо количество мъжки хормони са причината за завидния размер на интимните части на момченцето ви. Отоците всъщност са резултат на напрежението върху бебето по време на раждането, а също така и на задържането на течности от организма. Освен това всички новородени все още имат голямо количество майчини хормони. При момченцата тези хормони водят до уголемяване на тестисите, а при момиченцата – до подуване на срамните устни. Не се притеснявайте, отоците на гениталиите постепенно изчезват още в първите дни след раждането.
 

„Бебчо е винаги гладен”

В първите седмици след раждането сигурно ще ви се струва, че времето ви минава само в хранене на малкия гладник. Но неговият „постоянен глад” е естествен регулатор на притока на кърма – колкото повече и по-често суче бебето, толкова повече кърма произвежда организмът ви, за да задоволи нуждите му. Кърмените бебета също така се хранят по-често, защото майчиното мляко се усвоява по-бързо и по-бързо се преработва от организма. Разбира се, бебето трябва да расте и затова му е нужна храна. Повечето кърмачета удвояват рожденото си тегло около 6-ия месец и затова им е необходим значителен калориен запас. Междувременно е нормално мъничето да има определени периоди на по-бърз растеж, когато и апетитът му се увеличава значително, обикновено това се случва между 4-ата и 6-ата седмица. Все пак не приемайте всеки плач като зов за храна и не бързайте веднага да му я предлагате. Не забравяйте, че мъничето ви има нужда от контакт с вас и малко гушкане, люлеене или нежна песен може да го успокои.


 

„Ръчичките и крачетата му са винаги студени”

Преди да включите радиатора или да завиете бебчо с още едно одеяло, пипнете и телцето му. Ако то е топло и розово на цвят, значи всичко е наред. Тъй като сърдечносъдовата система на мъничето все още не е напълно развита, кръвта отива първо във важните органи и системи, където е най-необходима. Понякога са нужни повече от три месеца за пълна „настройка” на кръвообращението за живот извън майчината утроба. Така че междувременно е съвсем нормално малките ръчички и крачета да са студени и дори побелели. Колкото по-активно става бебето, толкова повече ще се подобрява и кръвообращението му.
 

„В пелената му има кръв!”

Вината за това на пръв поглед плашещо леко кървене (при момиченцата) е на същите майчини хормони, които са причина за подутите тестиси и срамни устни. Този мини менструален цикъл продължава само няколко дни. Понякога това, което прилича на кръв, всъщност е концентрирана урина, която изглежда доста тъмна, след като попие в памперса. Все пак кървенето е тревожен симптом, който задължително трябва да се консултира с педиатъра.
 

„На горната му устна има мехурче”

Обикновено мехурчето на горната устна се получава в резултат на интензивното сукане (на гърдата или шишето). В някои случаи бебето се ражда с такова мехурче вследствие на сукането на палеца в майчината утроба. Не се тревожете – това мехурче не е болезнено и едва ли притеснява мъничето. Всъщност то дори улеснява правилното засукване от гърдата. Обикновено мехурчето изчезва след няколко месеца и не е необходимо специално третиране.
 

„Да не би да има разстройство?”

Кърмените бебета имат редки, подобни на горчица изпражнения, докато при изкуствено хранените мъничета изпражненията са по-твърди и кафеникави на цвят. За някои бебета е нормално да пълнят памперса почти след всяко хранене, а други може да го правят едва няколко пъти седмично. Честотата на изхождане е индивидуална и се приема за нормална, след като детето наддава в норма и не страда от коремни болки (честият пронизителен плач и присвиването на крачетата са признак за това).

Но ако все пак консистенцията на изпражненията ви тревожи, е добре да се консултирате с педиатър.
 

„Защо киха непрекъснато?”

Новородените кихат често, но не защото са настинали. По този начин те просто прочистват носа и респираторния си тракт от всякакви случайно попаднали външни частици. Кихането също помага за отпушването на носа. Още повече че при кърмене бебето притиска носле към гърдата на майка си и по този начин може леко да смачка ноздричката си. С дълбоко поемане на дъх или кихане бебето само „оправя нещата”.
 

„Ръцете и краката му се белят”

Докато бебето е „плувало” в „море” от амниотична течност, кожата му е била защитена от водната среда посредством специално покритие – т.нар. верникс казеола. Но след като излезе от майчината утроба, този защитен слой пада, кожата се изсушава и започва да се бели. Възможно е цялото тяло на бебето да се бели (въпреки че това е най-забележимо на ръцете и краката). Не се опитвайте да белите кожичките, защото може да нараните мъничето. Добре е да хидратирате и омазните кожата със специално бебешко олио или преварен зехтин. Обикновено беленето продължава само 1-2 седмици.
 

„Струва ми се, че не диша!”

Като всички млади родители, вероятно често заставате до креватчето на мъничето и проверявате тревожно дали диша. А и сигурно сте изпадали в паника поне няколко пъти от неравномерното дишане на бебчо. Не се тревожете, напълно нормално е за новороденото да направи няколко „паузи”, последвани от учестено дишане – това съпътства развитието на диафрагмата и нервната система. Пауза от около 20 секунди се приема за нормална. Обикновено след 6-седмична възраст дишането на детето се нормализира.

Разбира се, добре е да вземете всички мерки, за да избегнете т.нар. синдром на внезапната смърт. Слагайте детето да спи по гръб или на една страна, не поставяйте плюшени играчки и възглавнички в кошчето, не пушете.
 

Защо пулсът му е толкова учестен?

Действително, новороденото диша много по-учестено от възрастния човек. Честотата на дихателните му движения е около 40–60 в минута, докато за същото време възрастният прави 12–15. Добре е да знаете, че учестеното дишане е нужно на бебето и за да се осигури висока степен на белодробна вентилация. По друг начин стои въпросът с дълбочината (обема) на дишането. За един дихателен цикъл бебето вдишва средно 30 мл въздух, а възрастният – около 500 мл.


Информирайте се, отбелязвайте и консултирайте вашите притеснения с помощта на Електронния бебешки дневник

Още по темата

 • Емоционално възстановяване след раждането

  Списък на настроения и чувства, характерни за периода след раждането

 • Списък какво да подготвим за новороденото

  Списък с покупки за новороденото, който може да се отпечата и да придружи родителите при пазаруването и приготовленията.

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

 • Кърмене на недоносено бебе - началото

  След всяко раждане емоциите може да са много силни и различни. След неочаквано преждевременно раждане, освен силните чувства, може да има и голяма доза объркване и...

 • Прохождане в майчинството

  Първите няколко месеца с детето са прекрасни, но понякога и доста напрегнати. Няколко идеи за повече радост в бебешкото ежедневие...

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

 • Закърмване на новороденото

  В началото стомахчето на бебето може да поеме едва около 10-15 мл. на кърмене, а нуждата от силна „храна” е голяма. Затова кърменето започва с коластра. Започнете да...

Харесай ни във Facebook