Меню

7 прости правила за хранене, които ще осигурят здрави зъби на децата

7 прости правила за хранене, които ще осигурят здрави зъби на децата

Здравето на детските зъби има влияние върху цялостния здравен статус на детето. А за здравите зъби решаваща роля има правилното хранене. В тази статия той обяснява как храните, които укрепват зъбите, са най-добрият начин да помогнете на детето да расте здраво и силно. Ще научите, че здравето на зъбите започва още с кърменето.

Ето какво споделя функционалният зъболекар д-р Стивън Лин. 

Като зъболекар има нещо, което съм забелязал при здравите деца. Децата, които нямат проблеми със зъбите, са силни, щастливи, справят се добре в училище и в спорта. Защо? Те не живеят с тежестта на лошото дентално здраве. Здравето на детските зъби е една от най-големите ми грижи, защото всеки ден виждам в клиниката си деца със стоматологични заболявания. Зъбният кариес е най-често срещаното хронично заболяване при децата в днешно време.

Но това не е всичко. Здравословното състояние на зъбите на детето може да има дълготрайни ефекти върху цялото му тяло. Повечето родители отиват с детето си при детския ортодонт, очаквайки да получат брекети (шини, скоби). Смята се, че при 70% от децата го има проблема криви зъби (статистиката е за САЩ, бел.ред), което се счита за нормално. Когато децата имат изкривяване на зъбите, това означава, че челюстите им не се развиват правилно. Поставянето на скоби не е свързано с причината, довела до неправилното поникване на зъбите. Истинската причина за това е храната, която децата ядат. Всъщност почти всеки проблем с детските зъби идва от неправилното хранене.

 1. Проблеми с детските зъби и неправилно хранене

Избирайте за детето храни, които ще помогнат да избегнете скобите

Истински важното нещо за денталното здраве на децата е, че храната е верният път да имат силни и здрави зъби. Избирайте за детето храни, които ще помогнат да избегнете скобите. Точно както всеки мускул или кост в тялото, устата на детето също се нуждае от упражнения. Видът на диетата и храните, които консумира, влияят върху начина, по който ще се развие неговата челюст. 

Всичко това започва с кърменето, където позицията на езика и дишането през носа помагат на новородените да развият челюстта си. Скоро след кърменето, въвеждането на твърди храни спомага за развитието на мускулите и костите на лицето. Наред с дъвченето и дишането на детето, тялото се нуждае и от стимулиращите растежа на костите минерали. Те се управляват от важните мастноразтворими витамини – витамин D, витамин А и витамин К2. Без диета, богата на тези храни, тялото на детето няма да развие силни, широки лицеви и скелетни кости.

Децата с изкривени зъби имат челюсти, които не са се развили правилно. Те често имат тънко лице, широко небце и тясна зъбна арка. Ортодонтските скоби могат да изправят зъбите, но не и да повлияят причината за изкривяването им.

Но кривите зъби са свързани и с много други здравословни проблеми при децата:

 1. Криви зъби и липса на кислород

Може да мислите, че скобите са бързото и лесно решение за дете с изкривяване на зъбите. Но последното нещо, за което ще се сетите е, че детето не получава достатъчно кислород.

Почти всички деца, които се нуждаят от скоби, не се хранят правилно, но също така и не дишат правилно.

Растежът на челюстите е един от важните начини да се покаже как правилното хранене помага на децата да са здрави.

Пространството за зъбите в устната кухина влияе на това как нараства главата и скелетната система. Когато горните зъби са изкривени, носните синуси са по-малки. Това означава, че детето може да има затруднено дишане през носа. Ако едно растящо дете има навика да диша с устата, това може да доведе до изкривяване стойката на тялото. Детето трябва да диша през носа. Доброто дишане означава изправена стойка, която доставя въздух дълбоко в диафрагмата. Когато детето диша с устата, това кара главата да се накланя напред, за да отвори дихателните му пътища. Ако забележите, че детето ви стои с отворена уста, погледнете стойката му. Често тези деца стоят наведени с наклонена глава напред. Позата на главата може да повлияе развитието на гръбначния стълб. Сколиозата може да е свързана с криви зъби, причинени от неправилно дишане и хранене. Дишането през устата е свързано със спиране на растежа на дихателните пътища и челюстите. Малките тесни дихателни пътища могат да означават, че децата имат хронична липса на кислород. Когато спят, може да забележите хъркане, защото техните дихателни пътища не са достатъчно големи.

Лишаването от кислород е вредно за мозъка на растящото дете. Хъркането и симптомите на сънна апнея при деца са свързани със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност СДВХ и поведенчески проблеми. Когато дихателните пътища на детето не се развиват, то е изложено на риск от слаба концентрация на внимание, незадоволителни училищни постижения и липса на енергия.
 

Орални бактерии и чревен микробиом при детето

Храненето е най-добрият начин да се оформи оралния (съвкупността от бактерии в устата, бел.ред) и чревния микробиом (съвкупността от бактерии в червата) на детето. Всеки родител знае, че децата обичат  сладки неща и захар. Когато детето има кариес, това е признак за дисбаланс в оралния микробиом. Връзката между захарта и кариеса е разбираема.

Но как дисбалансът на бактериите в устата влияе върху бактериите в червата на детето?

Ако вашето дете има кариес, значи захарта е помогнала за свръх растеж на бактериите, които го причиняват. 
Правилното хранене е най-добрият начин да се балансира оралния микробиом на детето. Храни, които укрепват зъбите, им доставят пробиотични бактерии, които ги защитават от зъбен кариес. Тези щамове на полезни бактерии в устата спират свръхрастежа на вредни бактерии като streptococcus mutans. При балансиран детски орален микробиом, пробиотичните орални бактерии действат, предотвратявайки по естествен път развалянето на зъбите.

Изграждането на оралния микробиом започва с раждането. Майчината кърма доставя бактерии от червата на майката към устата на детето. След това тези бактерии създават чревния микробиом на детето. Взаимодействието между устата и червата продължава през целия живот. От кариеса на зъбите, вредните бактерии пътуват през храносмилателната система до червата. Чревните бактерии са важна част от имунната и храносмилателната система и дисбалансът в червата може да наруши цялостната роля на храносмилателната система. Това включва храносмилането, имунната система, метаболизма и дори мозъка.

Нарушенията, до които тези вредни бактерии в червата на детето могат да доведат, включват:
 • Болест на раздразнените черва
 • Болест на Крон
 • Цьолиакия
 • Астма
 • Алергии
 • Възпаление на сливиците

Кариесът, причинен от консумация на захар при децата е признак, че оралната флора е небалансирана (т.е., в устата няма нужния баланс между добри и лоши бактерии, бел.ред.). Поставянето на пломба може да е решение за конкретния пострадал зъб. Но дългосрочното правилно хранене, което може да възстанови оралния и чревния микробиом, е от решаващо значение за здравата храносмилателна система.
 

Как хранителните вещества за здрави зъби формират имунната система

Правите, здрави зъби означават, че детето получава разнообразни хранителни вещества, които подпомагат растежа на костите и зъбите. Това също така означава, че имат здрав и балансиран орален микробиом. Здравите зъби са знак за детското развитие в по-широк аспект. Мастноразтворимите витамини, особено витамин D, помагат за усвояването на калция и минералите от детския организъм. Това допринася за здравите зъби. Без витамин D храносмилателната система няма да усвоява дори калция от храната, която детето консумира. Витамин D не само подпомага защитата от кариес, той има съществена роля за здравето въобще.

Витамин D действа много повече като хормон в тялото. Той медиира имунната система, като я прави по-ефективна при предпазване от болести. Това е свързано с доброто здраве на храносмилателната система и чревния микробиом. Той също така може да бъде свързан с предотвратяването имунни реакции, каквито са алергиите. Дете със силна, стабилна храносмилателна и имунна система има и здрави зъби. Както витамин D, така и чревните бактерии са от решаващо значение за здравето на детето. Ролята на храносмилателната система и чревния микробиом влияят върху здравето и на мозъка. При деца с аутизъм е показна ползата от суплементирането с витамин D.
 

Диетата за здрави зъби и здрави деца

Денталното здраве на детето е най-добрият начин за измерване на цялостния му здравен статус. Дете с прави и здрави зъби, което няма нужда от скоби и няма кариеси, има и добра храносмилателна, имунна система и добре развит мозък! Ползите от здравословната храна просто не спират до устата. Здравите детски зъби са от първостепенно значение за здравето на останалата част от тялото.

И всичко започва с диета за здрави зъби!
 

7 начина да подобрите денталното и цялостното здраве на децата:

 1. 1. Не предлагайте на детето пасирана бебешка храна*.
 2. 2. Когато захранвате с твърда храна, нарязвайте я на парченца, които детето да дъвче.*
 3. 3. Предлагайте на детето големи сурови зеленчуци, които да дъвче.
 4. 4. Оставяйте го да оглозгва месото от кокал.
 5. 5. Избирайте храни, богати на мастноразтворими витамини, като например животински дреболии, масло и яйца.
 6. 6. Предлагайте повече пребиотични фибри от пресни и сурови зеленчуци.
 7. 7. Предлагайте пробиотични храни като ферментирали кисели млека и сирене.

Източник: https://www.drstevenlin.com/healthy-kids-teeth/

 

* съгласно препоръките за захранване у нас, първите захранващи храни трябва да са по-кашави и меки, след което можете да бел.ред

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook