Меню

7 спешни мерки при остро разстройство

7 спешни мерки при остро разстройство

Спонсорирано съдържание

Автор: Урша Ярк, маг. фарм. 

Разстройството представлява по-често отделяне (съобразно възрастта) на увеличени количества течни изпражнения, с или без температура или повръщане. Главните причини са инфекции с вируси (преди всичко рота- и норовируси), с бактерии, лечение с антибиотици, алергии, а по-рядко паразитни инфекции или други причинители.¹

Разстройството е неприятно, но при правилно лечение не е опасно заболяване. To e водеща причина за смърт в Третия свят. Повръщането, разстройството и повишената телесна температура, заедно с недостатъчен прием на течности при бебетата и децата, бързо може да предизвикат обезводняване, което при малчуганите често става причина за влизане в болница.¹

 

Как да действаме, когато се появи разстройство?

 

 1. Най-важно е да възстановим течностите

  В съответствие със световните тенденции се препоръчва незабавното възстановяване на течностите с помощта на перорални рехидратиращи разтвори (ПРР).1,2 ПРР са специални прахчета, които можем да намерим в аптеките и които съдържат едновременно необходимото количество електролити и глюкоза.

 • Начално възстановяване на течностите

  През първите 4 часа давайте на детето 50 до 100 мл ПРР на килограм тегло. Давайте течността на редовни интервали, в по-малки количества, особено ако детето повръща (напр. на 5 – 10 минути няколко глътки или лъжички). След повръщане изчакайте 20 - 30 минути и продължете да давате ПРР. Ако детето повръща профузно или отказва, трябва да се постави система за оводняване. След първоначалното възстановяване на течностите можете да кърмите или храните детето.
   
 • Поддържане на достатъчна хидратация и незабавно възстановяване на загубите.

  Докато разстройството и повръщането не започнат да отминават, е добре да предпазите детето  от обезводняване, като покривате възможно най-много от дневните нужди от течности с помощта на ПРР. След всяко изхождане с течни изпражнения, нека приеме още 10 мл ПРР на кг телесно тегло, а след всяко повръщане по 2 мл ПРР на кг телесно тегло. Ако приемът на течности е по-голям от загубата, няма да се стигне до обезводняване.
   
 1. Не е необходима специална диета

Препоръчително е да продължите обичайното хранене на детето, тъй като детето с разстройство и повръщане губи енергия и сили. При кърмачетата винаги продължавайте да кърмите.

В първите два дена от разстройството се препоръчва по-леко хранене, което включва супи, грисови каши, банани, ориз с морков, сварен на супа, кубчета варени картофи и пилешко, както и хляб. Детето трябва да има по-малки по количество, но по-чести хранения, приблизително на два часа, а между храненията задължително да възстановява течностите с помощта на ПРР. След два дена обогатете храненето на детето с по-лесно смилаеми храни с висока енергийна и хранителна стойност, например тестени изделия, царевичен грис, различни житни изделия, яйца, сирена и малки количества масло и висококачествени растителни масла. Целта е детето да получава обичайното балансирано и разнообразно хранене.
 

 1. Възстановяване на добрите бактерии в червата с доказано ефективни пробиотици

Европейското дружество за педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN) през 2014 година издаде препоръки за действия при остри разстройства, които освен незабавна рехидратация с рехидратиращи разтвори препоръчват и едновременното въвеждане на доказано ефективни пробиотици (Lactobacillus rhamnosus GG®, Saccharomyces boulardii; степен на препоръка A). Lactobacillus rhamnosus GG ® и S. boulardii доказано намаляват продължителността и силата на симптомите на острото разстройство.1,2

За начина на прием и дозировка на Lactobacillus rhamnosus GG ® се консултирайте с вашия лекар.
 

 1. Погрижете се за хигиената на ръцете.

Извънредно важно е правилното и често измиване на ръцете с течаща вода и сапун. При това наглеждайте детето и следете миенето да бъде основно и да отстраните възможно повече бактерии. За да бъде миенето по-забавно, изпейте на детето си песничка, за да получат по-нагледна представа колко дълго трябва да мият ръцете си. Задължително вие и детето ви измивайте ръцете си след ходене до тоалетна, след смяна на пелените и преди приготвянето на храна и напитки. Ако водата и сапунът не са на разположение, използвайте подходящ дезинфектант, който бързо отстранява голямо количество бактерии и вируси. Има такива гелове.
 

 1. Дезинфекция на средата наоколо.

Погрижете се за почистването и дезинфекцията на предметите и повърхностите, които са в досег с изпражненията или до които често се допираме. Почиствайте и поддържайте чистотата на играчките, масите за повиване, бравите, повърхностите за игра, кухните и всички други предмети, върху които заразеното дете може да пренесе вирусите или бактериите, най-често предизвикващи остро разстройство при малчуганите. Имайте предвид, че при инфекция с ротавирус детето е заразно още 1 до 2 дена преди появата на симптомите.3

 

 1. Не на детска градина!

Болното от разстройство дете не бива да ходи на детска градина и трябва да остане вкъщи поне един ден след края на разстройството. При появата на разстройство съобщете на персонала в детската градина, за да могат да почистят и дезинфекцират основно помещенията и преди всичко местата за игра. Ротавирусът, чест причинител на остро разстройство, е особено заразен и може да се запази по повърхностите до няколко седмици или дори месеци.

 

 1. Кога да отидем на лекар?

Посещението при лекар винаги е наложително при:

 • кърмачета до тримесечна възраст
 • други основни заболявания (напр. захарна болест, автоимунно заболяване, вродено сърдечно заболяване или такова протичащо с бъбречна или сърдечна недостатъчност.)
 • непреставащо повръщане
 • често изхождане (повече от 8 пъти на ден) на големи количества течни изпражнения
 • силни болки в корема
 • признаци на умерено или силно обезводняване (суха уста и език, плач с малко или без сълзи, хлътнали очи, малко или липса на урина, световъртеж, замаяност, загуба на телесно тегло)
 • главоболие или неспирен плач

От първия ден на разстройството!

За повече информация: www.waya.bg

 


Литература

1Guarino A, Ashkenazi S, Gendrel D, Lo Vecchio A, Shamir R, Szajewska H. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases Evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132-5.

2Floch MH. et al. Recommendations for probiotics use – 2015 update. J Clin Gastroenterol.2015;49:S69-73.

3Ротавироза (ротавирусна инфекция). NIJZ, 2016. Достъпно на http://www.nijz.si/sl/rotaviroza-okuzbe-z-rotavirusi (13.10.2017)

Още по темата

Още от Medis

Продукти

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook