Меню

7 въпроса за Кърменето и COVID-19

7 въпроса за Кърменето и COVID-19

Какво знаем за вируса и кърменето?

Заболяването, което предизвика пандемия и огромен брой заразени в целия свят, се предизвиква от вируса, наречен COVID-19 (Co – семейство Коронавируси VI-вирус D-disease, т.е. болест).

Данните по отношение на вируса и кърменето все още са доста ограничени и се базират на малък брой случаи. За щастие обаче това, което знаем досега, е много насърчаващо – в малко проучване върху 6 родилки в Китай, които са били с положителни проби за вируса, не е открита никаква следа от вируса в пробите от кърмата, кръвта от пъпната връв, амниотичната течност и проба от гърлото на бебето (Chen et al., 2020).
 

Какво се препоръчва да правя, ако съм заразена и родя бебето по време на боледуването?

За щастие, ако състоянието ви не е тежко, препоръките са подобни като за всяка друга ситуация. Ако според екипа вашето състояние и това на бебето позволяват, може да се проведе контактът кожа до кожа и първо кърмене на бебето в рамките на първите часове след раждането при спазване на правилата за хигиена и защита чрез носене на маска. При леки случаи на инфекция можете да останете заедно с бебето си в една стая, като се препоръчва креватчето на бебето да е на около 2 м от вашето легло. Кърменето или храненето с изцедена кърма продължават при стриктно спазване на хигиената на ръце преди докосване на бебето или помпата и носене на маска.

Ако сте тежко болна и не можете да се грижите сама за бебето, то ще се гледа отделно, но можете и е препоръчително да изцеждате кърма и тя да се дава на детето.

С кърмата вие предавате на бебето си антителата, които вашия организъм изработва за защита срещу инфекцията – никой друг не може да направи това за вашето дете, а медицината все още не разполага с никакво средство за защита.
 

А ако се заразя, докато кърмя бебето си?

Важно е да продължавате да кърмите, за да предавате на бебето антитела. Тъй като човек е най-заразен в дните преди изявата на болестта, бебето вече е било изложено на риск и по тази причина няма особен смисъл от разделяне на майката и детето. Важно е обаче стриктно да миете ръцете си с вода и сапун за поне 20 секунди или да използвате дезинфектант на спиртна основа за ръцете преди всяко хранене на детето. Също така носете маска, която сменяте на всяко хранене, за да намалите преноса на вируса към детето, доколкото е възможно.

Ако състоянието ви е тежко и не можете да се грижите сама за бебето, тогава също има варианти. С оглед безопасността на останалите членове на семейството и ако има такава възможност, е добре да сте изолирана в отделна стая и да ви довеждат бебето само за кърмене. Другият вариант е да изцеждате млякото и здрав член на семейството да храни бебето с изцедената кърма. Естествено, необходимо е стриктно измиване на шишетата, бибероните и частите на помпата с гореща вода, препарат и четка и стерилизирането им преди всяка употреба.
 

Ще ми спре ли кърмата от стреса покрай пандемията, новините и карантинните мерки?

Поне за това няма нужда да се тревожите – кърмата не намалява и не спира от стрес! Може да има временно блокиране на рефлекса на потичане от стресовите хормони, когато преживеете внезапен остър стрес (напр. при злополука). В тези ситуации е възможно за няколко часа до 1 ден млякото да потича трудно, но стресовите хормони обикновено се разграждат в организма в рамките на 24 ч. Затова просто продължавайте да държите бебето колкото е възможно повече в контакт кожа до кожа (с часове), вземете топъл душ или вана, пийте чай от успокояващи билки като липа или маточина, гушнете се с любим човек и говорете за това, което се е случило, за да може да се преборите.

При продължителен постоянен стрес организмът привиква към нивата на хормоните и затова не се отразява чак толкова осезаемо.
 

По време на карантина не мога да се храня толкова добре, колкото обикновено – това ще се отрази ли на количеството и качеството на кърмата?

За щастие, количеството на кърмата не се влияе пряко от вашето хранене – натрупаните по време на бременността запаси от мазнини са точно затова, за да осигуряват калории дори в ситуации на по-продължително гладуване, както е при бедствия или боледуване.

Нивата на някои витамини като витамин С и В-витамините, както и вида на мазнините зависят пряко от вашето хранене, затова е важно да продължавате да внимавате какво ядете. Ако усещате необходимост, може да приемате допълнително витамини за бременни или кърмачки.

Поради недостатъчното излизане навън в условията на карантина се засягат основно нивата на витамин Д. Наред с капките за бебето е добре да приемате и вие добавка витамин Д, както и ежедневно да използвате всеки удобен случай да излизате с бебето на терасата, за да стимулирате естествената продукция на витамина през кожата.
 

Нямам достатъчно кърма и използвам донорска кърма от банката или от неформални дарители – това доколко е безопасно в сегашната ситуация?

Всяко количество кърма, което сте способна да осигурите за вашето бебе, е от неоценима полза за него, особено в настоящата ситуация. Независимо колко мляко имате, то подпомага имунната система на бебето – всяка капка е ценна!

Както вече знаете, досега COVID-19 не е бил открит в кърмата на майки с положителни за вируса тестове.

Това, което знаем за другите вируси от семейство Coronaviridae е, че се унищожават при загряване на млякото в продължение на 30 мин на температура от 60 градуса.

При Холтер-пастьоризацията, която се прилага в банките за майчина кърма, кърмата се загрява до 62,5 градуса в продължение на 30 мин, което я прави напълно безопасна за използване.

Засега няма официални препоръки, свързани с използването на донорска кърма от неформално дарителство. Обичайно в тези ситуации майките не пастьоризират млякото, а и нямаме данни дали домашната пастьоризация по flash-heating метода дава резултат, така че рисковете са по-високи дори само заради това, че се налага контакт с други хора за получаване на млякото.
 

Не издържам на стреса, имам проблеми с кърменето, няма кой да ми помогне заради карантината и искам (или се налага) да спра да кърмя, но се тревожа за бебето

Съвсем нормално е огромният стрес да ви се отразява много зле – а липсата на адекватна и практическа помощ лице в лице може да прави кърменето изключително предизвикателство и да ви минава през ума просто да спрете да кърмите, за да спадне поне един от източниците на стрес. Също така в подобни изключително напрегнати ситуации често се отключват предишни проблеми, напр. тревожните разстройства, биполярното афективно разстройство, депресивните състояния и други проблеми, които може да налагат лечение, невинаги съвместимо с кърменето. Какви са вариантите в тази ситуация?

Ако прецените, че искате да спрете да кърмите, е добре това да се случва плавно. Постепенното изместване на кърменето с мляко за кърмачета ще ви позволи да давате наличната кърма на бебето си. То отнема малко по-дълго време и по този начин детето повече време ще получава имунна подкрепа от кърмата.

Също така, като преценявате как се чувствате на всеки етап, често е възможно да запазите малък брой кърмения/изцеждане, колкото ситуацията и психическото ви състояние ви позволяват – кърменето не е всичко или нищо. Намаляването на броя на кърменията дава възможност да се запази някое хранене с кърма дори при приема на лекарства – изчакването на достатъчно голям интервал след приема на лекарството и малкото количество кърма, което детето ще поема, дават възможност детето да получава поне някакво количество имунна подкрепа без риск за него заради медикаментите.

Запазването на едно кърмене или изцеждане на ден ви дава и още едно предимство – не само ще продължавате да предавате на бебето имунна подкрепа, но в случай на сериозни проблеми с доставките на мляко за кърмачета е много по-лесно да възстановите някакво количество кърма, когато не сте спирали напълно. Такава възможност може да е много успокоителна в тревожното и несигурно време, в което се намираме.


References:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding

ABM Statement Coronavirus - https://www.bfmed.org/abm-statement-coronavirus

 

Още по темата

 • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

  Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Ръст и тегло до 3 г - таблици

  През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува нови графики на растежа. Те се основават на изследване сред кърмени деца от шест страни и доказват, че...

 • Дезифенктантите – опасни за детските очи

  До 4 г окото все още се развива и такива инциденти могат да оставят трайни увреждания. Кои са те, как да предпазите детето и какво да направите при дезинфектант в окото на...

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

 • Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

 • Закърмване на новороденото

  В началото стомахчето на бебето може да поеме едва около 10-15 мл. на кърмене, а нуждата от силна „храна” е голяма. Затова кърменето започва с коластра. Започнете да...

 • Мерки за по-добро здраве и по-добре функционираща имунната система

  Някои елементарни, но в същото време ефикасни мерки за по-добро здраве и по-добре функционираща имунната система

Публикации

Харесай ни във Facebook