Меню

Алергии и астма – влиянието на вътрешната среда

Алергии и астма – влиянието на вътрешната среда

В днешно време децата прекарват много голяма част от деня на закрито, особено в дома или детската градина. Затова е необходимо вниманието на родителите да бъде насочено към влиянието на вътрешната среда в домовете върху здравето на техните деца. Развитието на алергия към различни фактори на средата през кърмаческата и ранната детска възраст повишават многократно риска от алергични болести през следващите възрастови периоди.
 

Добре е да се знае, че:

 1. Децата са по-податливи и уязвими към влиянието на обкръжаващата ги среда в сравнение с възрастните.
 2. Децата имат по-бърз метаболизъм и по-ускорено дишане от възрастните, което води до по-голям прием на храна, напитки и въздух за единица обем на тялото.
 3. Децата обикновено не могат да избират обкръжаващата ги среда, тя е избрана и създадена от техните родители.

В  последните десетилетия броят на децата, страдащи от алергични заболявания и астма се увеличава  драстично: през 2001 г в България 11% от подрастващите на възраст 0-11 години са били с диагноза астма по данни на Националния Статистически Институт (НСИ,2006), докато по-малко то 1% от подрастващите в същата възрастова група са били регистирирани през 1969 година (Башева и кол.,1972). Разбира се подобни данни трябва да се приемат предпазливо, тъй като в много случаи изследванията имат различна методология. Въпреки това, те са индикация за зачестилите случаи на астма и алергии при подрастващите. През 2004 година родителите на 8% от децата в София и Бургас на възраст между 2 и 7 години, които участваха в проекта ALLHOME, докладваха за наличието на астма, диагностицирана от лекар и 30% – за свиркащо дишане  или  свистене  в  гърдите  през последните 12 месеца (астматични симптоми) (Найденов, 2007).
 

Фактори, които влияят на риска от поява на астма и алергии

Факторите, които влияят върху риска от поява на астма и алергии могат да се разделят на такива, които причиняват развитието на болестта и тези, които предизвикват симптомите, а някои – и двете.

 1. Причиняващи развитието на болестта са основно генетични фактори;
 2. Предизвикващи симптомите на болестта са обикновено фактори, свързани с обкръжаващата ни среда като:
 • алергени от спори на мухъл
 • полени
 • акари в домашния прах
 • домашни животни
 • тютюнев дим
 • замърсяване на въздуха
 • респираторни инфекции
 • диета
 • социално-икономически статус
 • други

В поредица от няколко статии ще бъдат представени онези фактори, който имат пряка връзка с вътрешната среда.  Излагането на факторите от вътрешната среда в домовете като влага, тютюнопушене, наличие на домашни животини, строителни материали и покрития в дома и др. до голяма степен зависи от решенията и действията на обитателите и тяхното поведение в сградата. С представената информация и съвети, авторите се надяват да предизвикат интереса на читателите и да и помогнат за предприемането на адекватни мерки за превенция.

Представените данни са базирани на проекта ALLHOME – изследване на влиянието на вътрешната среда в домове върху появата на астма и алергии при деца, проведено в София и Бургас в периода 2004-2005, както и на други изследвания в тази област.


Използвана литература:

Башева, Рачев, Мустаков, Петрунов, Калайджиев, 1972, Алергия в детска възраст.Медицина и физкултура.

Националния статистически институт, НСИ, 2006 г., Основни резултати от изследване на здравното състояние на населението в България през март 2001 г. и някои сравнения с данни в предишни разследвания

Найденов К, 2007, On   the   Association   between   Home Exposure   and   Asthma   and   Allergies among Children in Bulgaria /The ALLHOME study/, With  special  reference  to  dampness,  smoking,  pet-keeping  and phthalates, Ph.D. thesis, DTU

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook