Меню

Рубрики

Бадемово масло в родилна зала като превенция на разкъсванията на перинеума – изследване

Бадемово масло в родилна зала като превенция на разкъсванията на перинеума – изследване

Евшен Мехмедова, Любка Кръстева

Перинеалната травма по време на нормално раждане представлява увреждане на тазовото дъно, уретралния и аналния сфинктер. Тези усложнения могат да настъпят поотделно или в комбинация, и са първата стъпка в процеса, водещ към пролапс или стрес-инконтинеция.

Според данни на СЗО средната честота на спонтанната руптура по време на първо раждане е 35% и до голяма степен зависи от състоянието на родилните пътища, големината на плода, адекватното и навременно прилагане на епизиотомия и акушерските умения за водене на раждането.

Интересът към превенция на разкъсванията на перинеума датира от далечни времена. Данни за употребата на масло от лавандула, бадем, пшеничен зародиш, с цел по-бързо възстановяване на направена епизиотомия, датират още от 1800 година (58 години след първата направена епизиотомия).
 

Употреба на бадемово масло като превенция

Употребата на бадемово масло през втори период на раждането подобрява ефективността на акушерката в Родилна зала.

Бадемът (Amigdalus cоmmunis) произхожда от Югозападна Азия и Близкия Изток. Извлеченото от бадем масло, е класическото кожно масло. Неговият мастен състав е най-близък до този на човешката кожа, а молекулата му е достатъчно малка, за да проникне през кожната бариера за 20-40 минути.

Проучване, проведено от акушерки в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. Велико Търново  има за цел да представи опита от използването на бадемово масло в родилна зала, с цел превенцията на родилния травматизъм на майката по време на нормално раждане.

Методът с използване на бадемово масло е приложен върху 300 раждащи жени по време на нормално протичащо раждане и резултатите са сравнени с контролна група от 300 жени, които са родили без прилагане на маслото. Данните са обобщени за периода  от 01.01.2016 година до 31.12.2017 година. Наблюдението е извършено в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД гр. Велико Търново, Отделение по акушерство и гинекология, като анализът е направен върху част от  ражданията на две от работещите в Родилна зала акушерки. 

Изключени от проучването са жени с многоплодна бременност с плод под 2500 грама и над 4000 грама, с оперативно вагинално раждане (форцепс, вакуумекстракция), със седалищно предлежание и неправилни главични предлежания. Подборът на родилите с прилагане на бадемо масло е на случаен принцип, а контролната група е подбрана от всяка трета, родила нормално плод с главично предлежание на термин и тегло между 2500 и 4000 грама.

2016 година

Общ брой родилки

Епизиотомия

Спонтанно разкъсване

Без разкъсвания – запазен перинеум

Primipara (раждащи за първи път)

166

21 61

84 – 50,6%

Multipara (раждащи за пореден път)

134 17 47

70 – 52,2%

 

2017 година

Общ брой родилки

Епизиотомия

Спонтанно разкъсване

Без разкъсвания – запазен перинеум

Primipara (раждащи за първи път)

177

24 35

115 – 64,97%

Multipara (раждащи за пореден път)

123 8 28

87 – 70,73%

 

 

Резултатите от анализа показват, че употребата на бадемово масло намалява с 16,7% спонтанните руптури на перинеума.

Как да използваме бадемово масло в родилна зала?

Прилагаме основно в края на първи период и през втори период на раждането. Нанасяме го, посредством масажни движения, върху перинеума и вагината. Образува смазващ био-адхезивен филм в родилния канал, като спомага за намаляване триенето му с предлежащата част на плода.

Няма категорични доказателства, че масажът върху перинеума ще предотврати разкъсванията или необходимостта от епизиотомия, но не е противопоказан. Предвид краткото време, необходимо на маслото да проникне в тъканите, то оказва благоприятно влияние върху еластичността и разтегливостта им.
 

Заключение

Посочените данни от анализа потвърждават идеята, че рутинното приложение на бадемово масло върху перинеума може да бъде ефикасен начин за превенция на родилен травматизъм при нормално раждане. Методът е евтин и лесно приложим.

Виждайки резултатите от употребата на бадемовото масло при нормално раждане, решихме да го включим в списъка с необходими консумативи за Родилното отделение към МОБАЛ „Стефан Черкезов“, гр. Велико Търново.

Още по темата

Харесай ни във Facebook