Меню

Бебетата учат по-добре седнали

Бебетата учат по-добре седнали

Съвременните родители търсят различни начини да подпомогнат развитието на детето и неговите познавателни способности още от невръстна възраст – пускат му музиката на Моцарт или други класически произведения, за които се смята, че „правят децата по-умни“, разменят помежду си образователни видеозаписи, които децата да гледат и т.н.

Изследване на Университета на Северна Дакота и Тексаският университет A&M прибави още един фактор за развитието на познавателните възможности, и то още от 5-6-месечна възраст на детето – седящото положение на тялото. За „ефекта Моцарт“ опонира самият авторски научен екип, като обяснява надълго и нашироко, че става дума не за влиянието на моцартовата музика върху интелигентността изобщо, а за влияние ѝ върху невроните, което подобрява кратковременно само пространственото мислене. За „ефекта на седенето“ засега няма опоненти, но пък обяснението на механизма му е много по-ясно и „близко до ума“ от обяснението за влиянието на звуковите честоти върху невроните.

Съавторите на изследването, професорите по психология Ребека Уудс от Северна Дакота и Тереза Уилкокс от Тексас, са стигнали до заключението, че стабилното седене на бебето има драматичен положителен ефект върху опознаването на предметите. Ако бебето още не може самостоятелно да седи стабилно, използването на стабилността, която осигурява бебешкото столче, води до същия ефект върху способността му да учи.

„Важна част от човешкото когнитивното развитие е способността му да разбере дали даден предмет е същият или е различен от видени преди това предмети“, обяснява д-р Уудс.
Когнитивното развитие е развитие на способностите за мислене, възприемане и запомняне.

Децата на 5-6 месеца още не използват свои модели, за да разграничават предметите. Те обаче могат да бъдат „научени“ да го правят, ако им се даде възможност добре да разгледат предмета, да го сграбчат, опипат и да го напъхат в устата си преди да се направи теста, обяснява психоложката. Това е и едно от обясненията за необходимостта от стабилно седящо положение – когато усилията на детето не са фокусирани върху осигуряването на баланса на тялото си, те ги съсредоточават върху разглеждането и манипулирането на предмета.

Ако помогнете на бебето си да седи стабилно за известно време през деня, това решително увеличава възможностите му за научаването на много неща, не само в опознаването на предметите, смята д-р Ууудс. И подчертава, че това е особено важно за децата с когнитивни забавяния, които се нуждаят от оптимална околна среда.

Изследователите предполагат, че закъснялото сядане на бебето може да лиши децата от опита да научават, което влияе и върху други аспекти на развитието.

Ако все пак твърдо вярвате в „ефекта Моцарт“, въпреки многото изследвания които го потвърждават и още толкова, които го отричат, нищо не пречи да съчетаете двата ефекта – седенето на фона на жизнерадостна и в мажорните гами музика и с нещо за „изследване“ в ръцете на бебо или пред погледа му.

В американското изследване са участвали 112 деца. Резултатите от него са публикувани в Developmental Psychology.

Още по темата

Харесай ни във Facebook