Меню

Безплатен възрастов бюлетин подпомага кърменето

Безплатен възрастов бюлетин подпомага кърменето

В рамките на Световната седмица на кърменето 2017, Дневникът на мама и татко представя първия по рода си онлайн ВЪЗРАСТОВ БЮЛЕТИН с успешни практики от международно сертифицирания консултант по кърмене Христина Янева-Хедра.  

Дневникът на мама и татко призовава към провеждането Национално представително изследване за кърменето. От 10 години не е правено подобно проучване.

Само 2 % от децата на 4-5 месеца са били изключително кърмени преди 10 г, сочат данни на НЦОЗА от 2007 г.  

В рамките на платформата Дневникът на мама и татко младите родители могат да намерят информация по възрасти и градове. Платформата предоставя и възможност на всички сродни организации и издателства да представят своите събития и книги, свързани с кърменето.

Периодът на ранното детско развитие не е сред приоритетите за управление 2017-2021. Над 50 организации и експерти, сред които и Дневникът на мама и татко, настояха през март т.г. за приемане на Национална стратегия за ранно детско развитие. 

 

Вход за регистрация на родители

Вход за регистрация на организации

Линк към анкета за кърменето


ОТ ДНЕВНИКЪТ НА МАМА И ТАТКО

до медии и активисти на кърменето

От 1 до 7 август се отбелязва Световната седмица на кърменето.  Всяка година тя поставя пред обществото различна тема и цели. В рамките на седмицата се провеждат събития и срещи на специалисти и кърмещи майки. Посланията се популяризират от медиите, но все още не водят до пряка ангажираност от страна на цялото общество и на политиците. Дори привличането на повече родители за каузата кърмене е трудно. Последното национално представително проучване за кърменето е правено преди 10 години и показва много ниска честота на кърмене. От ново проучване държавата не се нуждае и не финансира, поради простата причина, че няма какво да измери – няма вложени средства и усилия, чиито резултат да проследи. 

За оптимален старт обаче, Световната здравна организация и УНИЦЕФ препоръчват изключително кърмене в първите 6 месеца.

Затова търсим силни аргументи, които да мотивират майките да кърмят достатъчно дълго, лекарите – да ги подкрепят достатъчно силно, правителството – да превърне в норма поставянето на детето на майчината гърда в първите часове след раждането и да насърчи подкрепата за кърмене в болниците.

Ето един такъв аргумент:

На фона на напускащите ни всеки ден медицински специалисти, след няколко години ще бъде важно да подобрим здравето си и най-вече това на нашите деца.  А доказано, кърмените деца са по-здрави и с по-висок коефициент на интелигентност. 

Можете да изпращате вашите аргументи тук, а ние поемаме ангажимента да публикуваме онези от тях, които имат отношение към проблема.

 

За съжаление, за пореден път правителството не припозна ранното детство като свой приоритет. В приоритетите си за управление 2017-2021 ранното детство не е присъства. А то е ключово за здравето и благополучието! Това е знак, че бъдещето е ръцете на други заинтересовани страни и най-вече – в ръцете на родителите.

Темата на Световната седмица на кърменето тази година е свързана именно с общите усилия за насърчаване на кърменето.  Тя е: “Подкрепяме кърменето заедно”.  Всеки може да заяви своята роля за постигането на пряката цел повече жени да кърмят децата си изключително поне в първите 6 месеца.

Призовават се  активисти на кърменето, политици, както и всички участници в Седмицата на кърменето, към създаване на нови целенасочени партньорства, с които да бъде привлечена политическа подкрепа, участие на младите хора, разширяване на заинтересованите страни. Само тогава организацията може да се ангажира с постигането на глобалните цели за устойчиво развитие 2030. Кърменето е важна част от пътя към постигането на тези цели.

 

Дневникът на мама и татко създаде своето решение за оптимален старт в развитието преди броени месеци. Световната седмица на кърменето е поводът да направим официален анонс за него:

Това е новата онлайн платформа за здраве, развитие и бъдеще Дневникът на мама и татко.

Тя дава решение за насърчаване на кърменето чрез изпращане на информация до родителите, когато и където се нуждаят от нея. Включва съвети и аргументи в полза на кърменето, програмата на водещите кърмачески организации у нас, центровете за подкрепа. Съветите и аргументите съпътстват родителите всеки месец до навършването на една година. Подготвени са от международно-сертифицирания консултант по кърмене Христина Янева-Хедра.

 

По подобен начин, бюлетинът съпътства родителите с информация по всички останали теми за децата им до 3 г възраст, а в бъдещите години ще бъдат обхванати възрастите до 10 г.

 

Отправяме покана към всички, които предлагат ресурси или услуги, насочени към родители и деца, да ги представят при нас. Това вече направиха много организации. Както водещи в ранното детско развитие, каквито са УНИЦЕФ, така и различни училища за родители, центрове за занимания с деца, водещите издателства и др.

 

Отправям покана и към всички родители с малки деца да се абонират за нашия възрастов бюлетин, за да получават навреме знанието и съветите, които са им нужни за техните деца, докато те растат.

 

Целта е както да помогнем на българските родители, така и да насочим заедно погледа на българските политици към значимостта на ранното детско развитие.  Да променим подхода за разрешаване на проблеми: от лекуване на проблема, към предотвратяване на проблема. Доказано, кърменето може да подобри тежките статистики по отношение на наднормено тегло и свързаните с него астма, диабет и сърдечно-съдови заболявания, за обучителните и образователните резултати на децата ни. Като по този начин намали разходите за здравеопазване. 

 

С уважение,

 

Елена Бачева,

 

Основател на Дневникът на мама и татко

 

Още по темата

 • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

  Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

 • Каква е разликата между лазене и пълзене?

  На 5-6 месеца повечето бебета постепенно се научават да пълзят, а на около 7 месеца и половина – да лазят.

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Ръст и тегло до 3 г - таблици

  През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува нови графики на растежа. Те се основават на изследване сред кърмени деца от шест страни и доказват, че...

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

 • Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

 • Закърмване на новороденото

  В началото стомахчето на бебето може да поеме едва около 10-15 мл. на кърмене, а нуждата от силна „храна” е голяма. Затова кърменето започва с коластра. Започнете да...

 • Кърмене на недоносено бебе - началото

  След всяко раждане емоциите може да са много силни и различни. След неочаквано преждевременно раждане, освен силните чувства, може да има и голяма доза объркване и...

Публикации

Харесай ни във Facebook