Меню

Бобови храни

Бобови храни

Бобовите храни (грах, леща, нахут и зрял фасул) са препоръчителна растителна атернатива на животинските белтъчни храни, защото са богати на растителен белтък, на минерали и витамини от група В. Затова последните тенденции са за въвеждането им още след навършване на 7-ия месец. 

До около 12 месеца, бобовите храни се предлагат под формата на пюренца, добавени към зеленчуковите. 

При по-големите деца се предлагат под формата на ястие с боб, леща, грах, а нахутът – като пюре за мазане върху филийка или като гарнитура. 

Поради високото съдържание на целулоза в зрелия фасул (предизвиква образуването на 47 

газове), за децата поне до 12 месечна възраст се предлага с предварително излющена обвивка – лющен боб. 

Зрелият фасул и нахутът задължително трябва да се изкиснат предварително за около 12 часа, след което водата се сменя и се слагат на котлона. След завиране, водата се сменя отново и започва приготвянето им. 

Препоръчително е включването на бобови храни 1-2 пъти седмично като се предлагат разнообразни видове. 

 

Тектът е от книжката Дневникът на мама и татко с автори проф. Стефка Петрова и д-р Мария Русинова

Още по темата

  • Готовност и начало на захранване

    Можете да четете тези редове, когато искате да се подготвите за захранването на бебето или вече сте опитали да захраните детето, но сте срещнали някои...

  • Риба

    Рибата често е подценявана като хранителен продукт. Необходимо е да се консумира риба поне веднъж седмично.

  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на съединителна тъкан и мазнини меса от млади животни и птици...

  • Птиче месо

    По своята хранителна и биологична стойност птичето месо не отстъпва на месото от бозайници. То съдържа по-малко и по-нежна, по-фина и равномерно разпределена съединителна...

  • Семена и ядки

    Защо ядки и семена могат да се дават още преди навършването на 1 годинка? Под каква форма и трябва ли да се изкисват? Прочетете.

  • Смути – ползи, недостатъци, рецепти

    Блендираните пресни плодове и зеленчуци и комбинирането им с мляко, смлени ядки, смлени сушени плодове и други добавки наричаме смути. Под формата на смути се...

  • Фрешове – ползи, недостатъци, рецепти

    Защо фрешовете не са по-добри от целите плодове и зеленчуци, кога наистина са ни нужни и как да ги приготвяме. Няколко примерни рецепти и повече за усвояване на желязото...

Митове, относно родителството ►►►

Откъс от книгата на Шефали Тсабари "Осъзнатост в семейството. Как да отгледаме силни, устойчиви и самоуверени деца".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook