Бобови храни
Бобовите храни (грах, леща, нахут и зрял фасул) са препоръчителна растителна атернатива на животинските белтъчни храни, защото са богати на растителен белтък, на минерали и витамини от група В. Затова последните тенденции са за въвеждането им още след навършване на 7-ия месец.
До около 12 месеца, бобовите храни се предлагат под формата на пюренца, добавени към зеленчуковите.
При по-големите деца се предлагат под формата на ястие с боб, леща, грах, а нахутът – като пюре за мазане върху филийка или като гарнитура.
Поради високото съдържание на целулоза в зрелия фасул (предизвиква образуването на 47
газове), за децата поне до 12 месечна възраст се предлага с предварително излющена обвивка – лющен боб.
Зрелият фасул и нахутът задължително трябва да се изкиснат предварително за около 12 часа, след което водата се сменя и се слагат на котлона. След завиране, водата се сменя отново и започва приготвянето им.
Препоръчително е включването на бобови храни 1-2 пъти седмично като се предлагат разнообразни видове.
Тектът е от книжката Дневникът на мама и татко с автори проф. Стефка Петрова и д-р Мария Русинова