Меню

Чисти санитарни помещения. Предизвикателство или грижа за детското здравe.

Чисти санитарни помещения. Предизвикателство или грижа за детското здравe.

В продължение на години, екипът на "Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания" провежда срещи, разговори с деца, родители, представители на образователната система и медицински специалисти по отношение състоянието на санитарните помещения в училищата. Очертаха се няколко акцента по проблема, изказани от различни страни.

От медицински специалисти и лекари:

  • Има доста подобрения в последните години по отношение на вида и ремонта на тоалетните, но има множество проблеми, които стоят пред чистите и добре изглеждащи помещения и редовната им употреба от децата.
  • Масово, ремонтираните тоалетни не са съобразени в максимална степен с физиологическите нужди на децата. Например мивките са високи за децата и те не могат да ги затварят добре, водата тече и след използването им, децата се подхлъзват по плочките, падат и стават инциденти.
  • Лекарите споделят от практиката си, че децата стискат най-често, защото им е мръсно, някой им влиза, докато са в кабинката, и това ги притеснява, както и защото майките им забраняват да ползват тоалетните, защото са мръсни.

От родители:

  • Мокрите подове с настилка от плочки са проблем – те са хлъзгави и децата падат.
  • Дезинфекцията в тоалетните не е на ниво. Случва се да се дезинфекцира със силни препарати, които са в концентрат, разреждат се в неправилни пропорции и могат да създадат и други проблеми.
  • Броят на децата е голям и персоналът не е достатъчен, за да се почисти след толкова много деца.
  • Една от трудностите, които имат децата е вида на тоалетната – дупка, врати, които се отварят навътре, къси, развалени брави, което притеснява децата.

От представители на институциите:

  • Няма приемственост между условията в детската градина и тези в училището.
  • Натрупват се много ученици в централните училища, което води до по-мръсни и по-трудно поддържани тоалетни, тъй като човеко-потока е много голям. 
  • Броят на децата в едно училище не е съобразен с реалните нужди по отношение на свободния им достъп до санитарните помещения.

В доказателство, че децата не посещават санитарните помещения са и фактите, установени от екипа на доц. Буева, национален консултант по детски болести – „40 000 деца живеят с неподозирани аномалии на отделителната система”: „Открихме, че 9,9 % или 118 800 деца, отнесени към общия брой, имат голям пикочен мехур, тъй като се стискат и не ходят редовно до тоалетната. Това стискане води до чести цистити и пиелонефрити."

При потърсено съдействие от представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, стана ясно, че институциите имат воля да направят нужните законодателни промени. Само това не е достатъчно, за да се осигури чистота на санитарните помещения в училищата. Необходими са общи усилия от страна на родители, учители, директори, представители на Министерства и Общини. 

В момента действаща е НАРЕДБА № РД-02-20-3 от 21.12.2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата, в сила от 20.04.2016 г.

Ние, като родители можем да търсим съдействие и промяна от директора на учебното заведение, от представители на РЗИ (Регионална здравна инспекция) и Общината, от представители на Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието.

 

Забележка: При изготвяне на статията са използвани данни от проект  „Чисти санитарни помещения в учебните заведения. Предизвикателство или грижа за детското здраве”финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Към 2019 г. данните от него са все още актуални. 


Снимка: pixabay.com

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook