Меню

Човешкият микробиом: що е то и трябва ли да се боим от микробите?

Човешкият микробиом: що е то и трябва ли да се боим от микробите?

В нашето тяло и най-вече в червата ни живеят най-различни микроби – добри (пробиотични от про = ЗА и биос = ЖИВОТ), лоши (болестотворни) и гранични – т.е. такива, които в определен момент стават лоши и ни разболяват. Повечето от тях са бактерии, затова често вместо микроби използваме думата бактерии. Много важно за здравето ни е добрите бактерии да са многобройни и да не позволяват на лошите да вземат превес. Този здравословен баланс се формира още преди да се родим, продължава по време на раждането, кърменето и през целия ни съзнателен живот. От около 100 вида в бебешка възраст, броят им нараства до около 1000 вида при възрастните. Тези добри микроби влияят в значителна степен на нашето здраве, защото ни помагат да се справим с лошите (патогенни) микроорганизми, помагат също да се синтезират важни вещества като витамин B12 и витамин K2. Те способстват и за правилното храносмилане и усвояване на минералите/ценните вещества от храната, за ограничаване на възпаленията, както и за регулиране на чревната пропускливост, отговорна за редица заболявания, включително автоимунни. Изследване от март 2018 г. докладва за връзка между чертите на характера и вида и разнообразието на микробите при възрастните, след като бе доказана връзката им с емоциите, поведението и състояния като депресии, аутизъм и др.

И тъй като в първите месеци след раждането се "посяват", нека го наречем, семенцата на бъдещата микрофлора (микробиом), можем да говорим за програмиране на физическото и психическото здраве чрез изграждане и поддържане на здрава и разнообразна комбинация от добри микроби. Нужни са повече добри микроби и достатъчно разнообразие на техни видове, защото всеки вид и щам (различни по определени качества представители на един и същи вид) подпомага по специфичен за него начин функционирането на нашето тяло. И за да внесем яснота в понятията – ето първата дефиниция:

  • МИКРОБИОТА: съвкупността от микроби в нашето тяло

Трябва ли да се боим от микробите?

В нас живеят не само различни микроорганизми, но трябва да доминират полезните. Универсално правило, за да сме здрави, е да има баланс между добри и лоши. Свикнали сме да се боим от микробите като цяло, без да осъзнаваме, че повечето от заобикалящите ни микроорганизми са полезни. Те, подобно на хората, са различни и могат да ни помагат или вредят по различен начин. Това зависи от гените, които носят и от тяхната изява. 
 

Защо се налага да говорим за гените на тези микроби?

Знаем, че всяка наша клетка носи наши гени, т.е. наследствената ни персонална ДНК матрица, но едва ли сме се замисляли, че всяка клетка на микроб също носи своя ДНК молекула с различни гени в нея.

Човешките клетки съставляват едва 43% от общия брой клетки в нашето тяло, сочи друго изследване от март 2018. Останалите са на нашите невидими микроскопични колонизатори – микробите.

Но човешките гени са 20 хиляди, а гените на нашите микроби са 20 милиона. 

Тук е мястото за следващото важно уточнение:

  • МИКРОБИОМ: Това е не само съвкупността от населяващите ни микроорганизми, но и от техните гени.

Може би това обяснява защо сме толкова зависими от тях и техния баланс и защо все повече наричат нашия Микробиом втори мозък или втори геном.

Ние се различаваме повече по гените на нашите микроби, отколкото по собствените си гени: около 80-90% от гените на микробите в нашето тяло са различни от тези на микробите на другите хора, докато около 99,9% от гените на собствените ни клетки са еднакви.

Тъй като заселването на нашата храносмилателна система става още преди раждането и в първите дни след него и защото контактът кожа до кожа, кърменето, хигиената или по-точно липсата на прекалена хигиена, антибиотиците, ровенето в пясъка или тревата се оказват изключително важни за това, което сме, в няколко поредни материала ще отделим повече внимание на темата за Микробиома, Пробиотиците и тяхното значение, за това как да си осигурим достатъчно  добри заселници в нашето и тялото на нашите деца и какво ги унищожава. Ще ви разкажем за това кога пробиотиците ще ви помогнат и точно в кои случаи от какъв щам пробиотик се нуждаете. Ще ви дадем най-важното, което трябва да знаете по време на бременността, по време на кърменето и в първите години на детето. И не на последно място – ще ви разкажем защо и как антибиотиците помогнаха на човечеството да се справи с инфекциозните заболявания, но отвориха кутията на Пандора, като създадоха нови – унищожавайки добрите бактерии в нашето тяло, те доведоха до ръст на свързани с това автоимунни заболявания, алергии и др. А с това, надявам се, ще осъзнаем колко важно е да мислим повече за произхода на здравето – салутогенеза, отколкото за произхода на болестите – патогенезата. И да програмираме възможно най-доброто здраве за нашите деца.

Следете темата на лятото "Микробиом и Пробиотици", за да научите повече за:

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook