Меню

Цветните есенции на д-р Бах при деца

Цветните есенции на д-р Бах при деца

Терапията на д-р Бах набира все повече последователи у нас. Цветните есенции са много подходящи за деца, защото са напълно безвредни и много бързо възстановяват душевния баланс и здраве дори при така наречените „проблемни деца”. Всяка една от есенциите на д-р Бах, а те са общо 38, може да бъде от голяма полза за едно дете. И все пак някои от тези лекове имат славата на „детски лекове” т.е. особено подходящи за деца.

 

 

Ето няколко примера:

 

Агримония - при проблеми със съня, тревожност; акне, свръхчувствителност; ранимост.

Това е цветна есенция, която е много подходяща още в бебешка възраст, когато децата, които през деня са усмихнати и ведри, са тревожни вечер, като често имат проблеми със съня. Тези деца принадлежат към така наречения „орален тип” и за да се успокоят имат нужда от биберон, смучене на пръста, често пиене на вода вечер, скърцане със зъби. Това е основна есенция през пубертета и е от голяма полза за по-спокойно преминаване през този не лек за децата период. Неоценим лек при детско юношеско акне и характерната за тази възраст свръхчувствителност и ранимост.

 

Кестенова пъпка - учене, концентрация, хиперактивност

Основна есенция за учене, концентрация и влизане в ритъм с училищната програма. Много подходяща при познатите училищни проблеми, които стартират още от предучилищна възраст и касаят цялата училищна възраст  – изоставане в училище, неустойчиво внимание, хиперактивност – това са само малка част от показанията за тази есенция.

 

Калуна - при нужда от внимание

Есенцията, свързана с нуждата от внимание. За едно дете достатъчното внимание към личността му е най-важната храна за добро психо-емоционално здраве. Без нея то се чувства самотно и прави всичко по силите си, за да привлече вниманието към себе си. Често това е основата, върху която се развива една болест при децата, защото „когато съм болен, мама ми обръща повече внимание”. 

 

Джел - ревност, температурни състояния

Неоценим при раждане на второ дете в семейството и при деца, които са осиновени – за преодоляване на чувството на ревност и озлоблението към живота. Есенцията е с фантастичен ефект и при внезапно и бързо развиващи се температурни състояния при деца. Понякога решава проблема дори само за няколко часа.

 

Скална вода - проблеми с апетита

Единствената бахова есенция, която не е от цвете, а от вода, е типично детска есенция. Особено подходяща в случаите с проблеми с апетита и тесен хранителен режим. Тя би помогнала много на Мак Доналдс феновете да открият чара на плодовете, зеленчуците и домашната готвена храна.

 

Орех - проблеми при справяне с промяната

Есенцията, която осигурява нежния преход. Животът ни се състои от постоянни преходи, които често разстройват ритъма ни и се стига до „буксувания”. Особено чести са те в детската възраст – раждане, преминаване на детска кухня, израстване на зъбите, прохождане, ясли, градина, училище – все нови епохи в живота на едно дете. Как да се справи с предизвикателството на Новото? Това става доста леко и непринудено с цветето на Новото начало.

 

Това са само някои есенции на първи избор при деца. Но всяка една есенция от аптеката на д-р Бах може да бъде от неоценима полза при децата. Различното от възрастните е, че често може да дадем есенциите дори еднократно – вечер 2 капки в чаша вода и това може да е напълно достатъчно да реши проблема.

Това е терапия, която всяка една майка може да познава и да прилага в ежедневието за своето дете!

 

снимки: bachcentre.com

Още по темата

Харесай ни във Facebook