Меню

Цветните есенции на д-р Бах при деца

Цветните есенции на д-р Бах при деца

Терапията на д-р Бах набира все повече последователи у нас. Цветните есенции са много подходящи за деца, защото са напълно безвредни и много бързо възстановяват душевния баланс и здраве дори при така наречените „проблемни деца”. Всяка една от есенциите на д-р Бах, а те са общо 38, може да бъде от голяма полза за едно дете. И все пак някои от тези лекове имат славата на „детски лекове” т.е. особено подходящи за деца.

 

 

Ето няколко примера:

 

Агримония - при проблеми със съня, тревожност; акне, свръхчувствителност; ранимост.

Това е цветна есенция, която е много подходяща още в бебешка възраст, когато децата, които през деня са усмихнати и ведри, са тревожни вечер, като често имат проблеми със съня. Тези деца принадлежат към така наречения „орален тип” и за да се успокоят имат нужда от биберон, смучене на пръста, често пиене на вода вечер, скърцане със зъби. Това е основна есенция през пубертета и е от голяма полза за по-спокойно преминаване през този не лек за децата период. Неоценим лек при детско юношеско акне и характерната за тази възраст свръхчувствителност и ранимост.

 

Кестенова пъпка - учене, концентрация, хиперактивност

Основна есенция за учене, концентрация и влизане в ритъм с училищната програма. Много подходяща при познатите училищни проблеми, които стартират още от предучилищна възраст и касаят цялата училищна възраст  – изоставане в училище, неустойчиво внимание, хиперактивност – това са само малка част от показанията за тази есенция.

 

Калуна - при нужда от внимание

Есенцията, свързана с нуждата от внимание. За едно дете достатъчното внимание към личността му е най-важната храна за добро психо-емоционално здраве. Без нея то се чувства самотно и прави всичко по силите си, за да привлече вниманието към себе си. Често това е основата, върху която се развива една болест при децата, защото „когато съм болен, мама ми обръща повече внимание”. 

 

Джел - ревност, температурни състояния

Неоценим при раждане на второ дете в семейството и при деца, които са осиновени – за преодоляване на чувството на ревност и озлоблението към живота. Есенцията е с фантастичен ефект и при внезапно и бързо развиващи се температурни състояния при деца. Понякога решава проблема дори само за няколко часа.

 

Скална вода - проблеми с апетита

Единствената бахова есенция, която не е от цвете, а от вода, е типично детска есенция. Особено подходяща в случаите с проблеми с апетита и тесен хранителен режим. Тя би помогнала много на Мак Доналдс феновете да открият чара на плодовете, зеленчуците и домашната готвена храна.

 

Орех - проблеми при справяне с промяната

Есенцията, която осигурява нежния преход. Животът ни се състои от постоянни преходи, които често разстройват ритъма ни и се стига до „буксувания”. Особено чести са те в детската възраст – раждане, преминаване на детска кухня, израстване на зъбите, прохождане, ясли, градина, училище – все нови епохи в живота на едно дете. Как да се справи с предизвикателството на Новото? Това става доста леко и непринудено с цветето на Новото начало.

 

Това са само някои есенции на първи избор при деца. Но всяка една есенция от аптеката на д-р Бах може да бъде от неоценима полза при децата. Различното от възрастните е, че често може да дадем есенциите дори еднократно – вечер 2 капки в чаша вода и това може да е напълно достатъчно да реши проблема.

Това е терапия, която всяка една майка може да познава и да прилага в ежедневието за своето дете!

 

снимки: bachcentre.com

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook