Меню

Рубрики

Д-р Джак.П.Шонкоф, Харвард: Стрес, надежда и роля на науката: реагиране на пандемията на коронавируса

Д-р Джак.П.Шонкоф, Харвард: Стрес, надежда и роля на науката: реагиране на пандемията на коронавируса

20 март 2020 г

Пандемията COVID-19 има капацитета да засегне всеки човек в света – и начина, по който реагира всеки един от нас може да повлияе на всички останали. В допълнение на усилията на смели доставчици на здравни грижи, на онези, които първи реагират и на предоставящите други жизненоважни услуги, безброй безкористни личности реагират, за да посрещнат бързо променящите се нужди на хората, които са най-засегнати от икономическите, социалните и др. въздействия на тази криза върху здравето. Ние от Центъра за развиващо се дете особено силно желаем да почитаме и подкрепяме изключителните усилия на нашите колеги от общността, работеща в сферата на ранното детство, които работят неуморно, за да осигурят непрекъснатата наличност на основни услуги, като същевременно фокусират общественото внимание върху многото предизвикателства, пред които са изправени семействата с малки деца.

На този ранен етап от това, което със сигурност ще бъде дългосрочно предизвикателство, са ясни два урока.

1. Непосредствените ефекти и дългосрочните въздействия на тази бързо променяща се ситуация няма да бъдат разпределени равномерно. Стресът от грижите (за деца, както и за възрастни с по-голям риск) нараства за всички. За милионите родители, за които и ниските заплати, липсата на достъпни услуги за деца и нуждата да задоволят основните нужди на семействата им, стресът се увеличава експоненциално. Когато се добавят нестабилни жилища, хранителна несигурност, социална изолация, ограничен достъп до медицински грижи, тежестта на расизма и страховете, свързани с имиграционния статус, токсичното претоварване на неблагоприятните ситуации може също да доведе до увеличаване на процента на злоуботреба с наркотици, насилието в семейството и нелекуваните проблеми с психичното здраве. Не можем да изгубим от поглед огромните последици от тези заплахи за здравето и развитието на най-уязвимите ни деца и техните семейства - сега и за години напред. И все пак надеждата ни идва от всеотдайните, креативни личности и организации, които иновативно от минута на минута преодоляват бариерите в сътрудничество с хората, на които служат - често на фона на заплахи за собственото им здраве и икономическо благополучие. Поздравяваме тези вдъхновяващи усилия и обещаваме нашата подкрепа по какъвто начин можем.
 
2. Действието на най-добрите налични и най-достоверни научни знания никога не е било по-съществено, но науката сама по себе си няма всички отговори. Изхождайки от две много различни области на научните изследвания, най-уместните научно обосновани послания настояват както за поддържащи връзки, така и за социално дистанциране като критични приоритети.

Продължителното физическо разделяне е абсолютно необходимо, за да се забави прогресията на пандемия; отзивчивото социално взаимодействие е от съществено значение за засилване на устойчивостта в условията на несгоди. Съчетаването на тези противоречащи си потребности и разработването на ефективни стратегии изисква комбинираната мъдрост на строгото научно мислене, на място експертиза и живия опит на голямо разнообразие от хора и общности.

Това е моментът, в който всички ние ще разширим границите на своите способности и границите на творческите си възможности. Нашият Център събира лесно достъпни и приложими научни знания за подпомагане на нуждите за развитие на малките деца и техните семейства в настоящия контекст – и искаме да се учим от вашите усилия, за да можем от своя страна да използваме нашата платформа да споделим тези ваши прозрения. Също така мобилизираме нашия уебсайт и канали за социални медии, за да осветяваме ярко богатите ресурси на много други организации.

Въпросът не е дали ще преминем през изпитанието, което предстои - защото ще го направим. Важните въпроси са доколко можем да работим заедно, за да защитим всички малки деца и техните семейства и колко ще се научим от това безпрецедентно предизвикателство, така че да направим необходимите промени в бъдеще. Моля, останете свързани, останете в безопасност и споделете вашите творчески идеи, за да можем всички да се учим от тях.

Д-р Джак П. Шонкоф, 
Директор на Центъра по развитие на детето в Харвардския университет

Още по темата

Харесай ни във Facebook