Меню

Деца, подкрепени от фондация „Живот със Синдром на Даун“, се включват безвъзмездно в световна програма за ранно детско развитие

Деца, подкрепени от фондация „Живот със Синдром на Даун“, се включват безвъзмездно в световна програма за ранно детско развитие

Четири момичетата и момчетата на възраст от 5 до 11 години вече са част от спортно-образователна програма, която ще подпомогне физическото, когнитивното и емоционалното им развитие. Чрез гимнастически упражнения, образователни игри и различни предизвикателства, те ще изграждат ключови за пълноценното им израстване умения. Тренировките в The Little Gym в София ще позволят на децата да учат и да играят с връстниците си в стимулираща развитието им среда, да създават приятелства и да участват активно в занимания, съобразени с нуждите и възрастта им.

Михаела, Атанас, Андреа и Георги се включват безвъзмездно в програмата на The Little Gym в рамките на партньорската инициатива на фондация „Живот със Синдром на Даун“ и The Little Gym, която стартира в началото на учебната 2020/2021 година. Учредената от The Little Gym пълна стипендия има за цел да подкрепи семейства, които отглеждат деца със специални образователни потребности.

„Щастливи сме, че деца, подкрепени от фондацията, ще бъдат част от общност, която ще им помогне да растат и живеят пълноценно. Изключително важно е за момичетата и момчетата със Синдром на Даун да могат да се развиват сред връстниците си, да учат и да играят с тях. Това е най-добрият начин те не само да подобрят физическото си състояние, но и да изградят важни социални умения, благодарение на които могат да се реализират като уверени и щастливи хора“ – коментира Силвена Христова, председател на фондация „Живот със Синдром на Даун“.

Заниманията в The Little Gym се провеждат веднъж седмично, в професионално оборудвана гимнастическа зала и изцяло съобразена с детските нужди среда. Те следват структурирана програма, която се прилага в над 430 локации на 6 континента по света. Заниманията се водят от квалифицирани инструктори, обучени по патентована образователна методика, базирана на гимнастика.

„The Little Gym не е просто гимнастика за деца. Гимнастиката е средството, което използваме, за да предизвикаме децата да опитват нови неща, да поемат премерени рискове и да не се страхуват от провал. При нас те изграждат не само двигателна култура, но и редица други умения, от които зависи успешната им реализация в бъдеще – да работят в екип, да разрешават проблеми, да комуникират ефективно по между си. Знаем колко важни са тези умения за ранното детско развитие и искаме да дадем шанс на повече деца със специални образователни потребности да ги усвоят. Партньорството ни с фондация „Живот със Синдром на Даун“ е още една възможност да бъдем пълноценни партньори на родителите в отглеждането на техните деца. Това е нашата мисия.“ – споделя Мартин Петров, собственик на единствения клуб на The Little Gym в България.

Децата, включени в програмата, вече тренират активно в залата на The Little Gym. Те ще посещават заниманията в рамките на цялата учебна година, която приключва през месец юни. Организаторите планират и други съвместни активности, с които да помогнат за успешната реализация на децата със Синдром на Даун. Всички те имат за цел да подобрят физическото състояние и да променят в положителна посока обществените нагласи към възрастните и децата с генетичната аномалия, с която в България се раждат около 100 бебета годишно.

 

За фондация „Живот със Синдром на Даун“

Фондацията е ангажирана с промяна на обществените нагласи и предразсъдъците към децата и възрастните със Синдром на Даун. Организацията подкрепя семействата, които отглеждат момичета и момчета с генетичната аномалия, като им дава достъп до събития и активности, които им помагат да развият ключови умения и да разгърнат своя потенциал.

През 2020 г. организацията подкрепя 57 деца с в 9 града в България. Те участват напълно безплатно в различни проекти, включително адаптирано плуване, физиотерапия, музикотерапия и арт терапия. За повече информация: https://lifewithdownsyndrome.com/

 

За The Little Gym

The Little Gym e световна спортно-образователна програма за деца от 4 месеца до 12 години, създадена преди повече от 40 години в САЩ. На базата на спортна гимнастика, музика и забавление, тя подпомага различни аспекти от детското развитие – двигателни, социални и когнитивни. Заниманията предлагат структуриран метод на преподаване и позитивна, неконкурентна среда на обучение, в която всяко дете има възможност да покаже своите индивидуални качества и силни страни.

Заниманията на The Little Gym в България се случват в София, на бул. България 118. За повече информация: https://sofia.thelittlegym.eu/

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook