Меню

Децата трябва да знаят как да търсят помощ в трудни моменти

Децата трябва да знаят как да търсят помощ в трудни моменти

Откъс от книгата на Монсе Доменеч "Възпитай ме добре" 100 отговора на въпроси на загрижени майки и бащи.

Родителите закрилят децата си с намерението да ги предпазят от трудностите при изпълнение на задачите и поемане на отговорност. Когато не се сблъскват с трудности, предварително отстранени от родителите им от техния път, децата не търсят помощ. Възможно е те да възприемат това улеснение като задължително дори да не се нуждаят от него. Но това не бива да ни радва.

Други деца – по-затворени или независими по дух, преглъщат всичко и го задържат в себе си. А когато възникне проблем, се стъписват и не знаят как да поискат да им подадем ръка. А може би това изобщо да не им минава през ума.

Ако общуваме нормално с децата си от най-ранната им възраст, ако улавяме моментите на тъга, гняв, нестабилност, бихме могли да се намесим и да помогнем. Пренатовареното със задачи дете, възприело изискването на родителите самó да подготвя домашните си, ще си мълчи. То се бои да не го обявят за безделник. Същото може да се случи, когато детето е имало някакви разправии с приятели или е попаднало в сложна ситуация в училище, където са го обвинили в нещо лошо.

Трябва ясно да внушаваме на детето си, че то е независимо, че това е положително качество, но че във важните моменти възрастните ще го подкрепят и посъветват. Ние, родителите, сме длъжни винаги да бъдем до детето си, да го подпомагаме. Но и да умеем да пускаме ръката му, за да може то самó да натрупва опит.


Марко се страхува от училището

От известно време Марко отказва да ходи на училище. Притеснен е, затворил се е в себе си. Майка му е много заета с домакинството и с децата. Най-големият брат е две години по-възрастен от Марко. Той е отличен ученик и командва вкъщи. За себе си Марко е убеден, че е посредствен, и не знае как да сподели страховете си, че ще се провали в елитното училище, където учи. Най-после Марко събира смелост да поговори с майка си. Тя не е могла да му помогне и затова потърси моята помощ. Идеята бе заедно да преодолеем трудностите. Тук не става дума за фобия. Препоръчваме майката и синът да общуват повече. След като сме открили причините, вече можем да работим за тяхното отстраняване. Както и да посочим на Марко възможностите да разреши проблемите, които го измъчват.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook