Меню

Дезифенктантите – опасни за детските очи

Дезифенктантите – опасни за детските очи

Дневникът на мама и татко благодари на на д-р Гергана Светославова за подкрепата при написването на тази статия.

Химични очни изгаряния от дезинфектанти в детска възраст в ерата на Covid-19

В ерата на Covid-19 са зачестели случаите на очни изгаряния от дезинфектанти при малките деца. Лекарите предупреждават, че във възрастта до 4 г окото все още се развива и такива инциденти могат да оставят трайни увреждания, които да доведат до развитие на "мързеливо око" - амблиопия. Бъдете предпазливи в близост до дезинфектанти, поставени на публично място. Прочетете съветите на нашия очен консултант – д-р Гергана Светославова за това как да реагирате, ако се случи на вашето дете. 


Макар Covid-19 да не засегна така тежко децата, индиректно те също бяха и продължават да са участници в борбата с вируса. Едно от трите златни правила за намаляване на разпространението на вируса, които се използват в световен мащаб, е дезинфекцията. В широк процент от дезинфектантите за ръце се залага на етанол (или спирт) в разична концентрация. Те биват в по-течна или гелообразна форма. И двата вида обаче са опасни за нашите очи.

Защо дезинфектантите са опасни за детските очи

Според проучване, проведено от Френския център за контрол на отравянията и токсикология, само в Париж е установено седемкратно увеличение на случаите на изгаряне на очната повърхност в детска възраст за 2020 спрямо 2019, като увеличението идва от изгаряния, причинени от дезинфектанти, съдържащи спирт. Почти всики постъпили деца са били във възрастта под 4 години, т.е. възрастта на опознаване, когато дори и да не се изисква от тях да се дезинфекцират, те повтарят това, което виждат като поведение от възрастните. Всички наблюдавани случаи са били на територията на обществени места – търговски центрове, магазини и други, в които се поставя дезинфектант за общо ползване, обикновено на височина, удобна за възрастен човек. Децата под 4 годишна възраст, в стремежа си да повторят видяното, поглеждат напред или нагоре, за да видят диспенсъра и при натискането директно изплискват лицето си.

В част от случаите, защитният рефлекс на затваряне на очите не е бил достатъчен и спиртната основа е достигнала до очната повърхност роговица и конюнктива.

Етанолът причинява директна увреда на епителните клетки, които я покриват. Това създава силно болезнени повърхностни рани, или т.н. ерозии. Роговицата е най-богато инервираният орган в човешкия организъм и дори минимална травма предизвиква сериозен дискомфорт и дразнене. В половината от докладваните случаи е имало увреждане на 50% от роговичната повърхност. В 12% от случаите се е стигнало и до по-сериозно увреждане на роговицата, което е наложило оперативна намеса.

Роговицата е първата повърхност след сълзата, която светлинните лъчи срещат. За да може да окото да вижда, тя трябва да е с нормална структура и интегритет, да е прозрачна и да няма нарушения на повърхността, в противен случаи светлината не преминава или преминава, но се разсейва и не се получава ясен образ. Когато е засегнат най-повърхностният слой на роговицата, каквито са повечето случаи на изгаряния, обикновено роговицата се възстановява без последствия, освен неприятния спомен. Ако се засегнат обаче по-дълбоките слоеве, такива винаги има, макар и в различна степен.
 

Какви са последствията при децата до 4 годишна възраст

Проблемите с повърхностните изгаряния в детска възраст и то в диапазона от 1 до 4 години са няколко.

  1. На първо място, разбира се, е дискомфортът и притеснението както за детето, така и за родителите.
  2. На второ, че при тези условия, очният преглед в много случаи се налага да се извърши под обща упойка, защото при тази болка и дразнене от светлина, детето в тази възраст не може да разбере, че трябва да съдейства. Децата инстинктивно затварят очи, плачат от болка и притеснение, и за да бъде дадена пълна оценка на последствията, е възможно да се наложи дори и само за преглед, детето да бъде поставено под обща упойка.
  3. Третият, и най-сериозен проблем, е че в тази възраст дефинитивна травма на роговицата, нейното помътняване или нарушаване на структура, ще създаде условие за развитие на амблиопия (мързеливо око). Това е възраст, в която зрението и зрителният анализатор, връзката между очите и мозъка все още се изгражда. Ако образът от едното или и двете очи бъде с по-ниско качество, поради създаден белег от травма (или в случая изгаряне), то зрителният анализатор няма как да бъде завършен като развитие в пълния си потенциал. Затова се налага и оперативно лечение на втори етап.
     

Предпазни мерки

Какво можем да предприемем като родители и общество, за да избегнем всички тези по-малки или по-сериозни последствия? Като за начало, да наблягаме повече на хигиената на ръцете чрез щателно измиване със сапун, а да избягваме дезинфектанти. Ако от нас зависи поставянето на диспенсъри с дезинфектант, те трябва да са на височина, която да не е достъпна за деца или да е специално за деца, тоест под нивото на техните очи. В случаи, когато решим да дезинфектираме ръцете на децата или те сами настояват да го направят, трябва да ги обучим да не гледат към диспенсъра, когато го използват, както и да не пипат лицето си след това, докато дезинфектантът не е свършил действието си.
 

Какво да направим, ако в очите попадне дезинфектант?

И все пак, ако се стигне до неприятните случаи на изплискване и попадане на дезинфектант в очите, незабавно те трябва да бъдат измити. Щателната и бърза промивка е най-решаващата част за добър резултат от лечение в последствие. Промивката не е нужно да е със стерилна вода, физиологичен или друг вид разтвор. Може да е с чешмяна или минерална вода, каквато имате под ръка. Тук се цели не стерилност, а бързо отстраняване на действащия увреждащ агент. След промивката е много важно детето да бъде заведено на очен преглед своевременно, за да се завърши промивката, да се огледат щетите и да се предприеме лечение, ако има такива. Очният лекар ще ви уведоми, ако се налага детето да бъде хоспитализирано за целта на лечението и наблюдението. За щастие тези случаи са рядкост, но при условие, че може да бъдат избегнати, ние в лицето на родители и отговорни лица, сме длъжни да положим необходимите усилия.


Източник: https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/2775155

Снимка: pexels.com

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook