Меню

Ехографските прегледи през бременността – какво могат да разкрият?

Ехографските прегледи през бременността – какво могат да разкрият?

При нормална бременност НЗОК заплаща на здравно-осигурените бременни два ехографски прегледа - един в началото на бременността и втори между 16-ата и 20-ата гестационна седмица (около петия календарен месец). Те се извършват от акушер-гинеколог.  

Какво представлява ехографското изследване

Понятията ехографско, ултразвуково, видеозон и сонография означават едно и също. Използване на ултразвукови вълни, които достигат в тялото на майката и се отразяват обратно, като ехо. На монитор отраженията "сглобяват" картината, която е вътре. Чрез ехография могат да се видят например органите й, плацентата, околоплодните води. Може да се види и самото бебе и неговите органи. Тупкащото му сърчице, движенията, пола. Тъй като става дума за звук, а не за светлинно облъчване, ултразвуковото изследване се счита за безопасно. Това е един от звуците около нас, които са недоловими за човешкото ухо. Издават ги например делфините или прилепите, за да си комуникират. Честотата на звука при неговата вибрация е ултра-честота, т.е. по-висока от това, което ние можем да чуем. Измерва се в Херци (Hz), МегаХерци (MHz) и т.н


Какво ще покаже ехографът?

  1. Размерът на бебето. По него може да се изчисли термина ви, особено ако не помните датата на последната ви менструация. 
  2. Разположението на бебето. Това е особено важно в края на бременността. 
  3. Дали не са близнаци.
  4. Разположението на плацентата. В края на бременността ниско-разположена плацента (превия) може да причини кървене и да блокира пътя за излизане на бебето. Това е медицинска причина за Цезарово сечение. 
  5. Развитието на органите и костите на бебето. Чрез ехограф могат да се разкрият някои вродени аномалии като например спина бифида и синдрома на Даун през първия триместър и тежки фетални аномалии през втория триместър. 
  6. Състояния при майката, водещи до вродени дефекти при детето. Такива са най-често ниските или високи нива на амниотичната (околоплодната течност), както и хидронефрозата. Тези състояния могат да бъдат избегнати, ако бъдат открити навреме. 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook