Меню

Емоционално възстановяване след раждането

Емоционално възстановяване след раждането

Появата на бебе променя живота ви напълно, а всяко раждане само по себе си носи уникална комбинация от чувства и преживявания. Винаги се надяваме раждането да е най-щастливият момент в живота ни, но нерядко то се оказва трудно и леко разочароващо преживяване.

Хормоналните промени след раждането могат да си направят лоша шега с емоциите и с тялото ви. Много скоро ще установите, че единственият начин да овладеете положението е да разберете и приемете промените, които тялото и душата ви ще понесат дни, седмици, а може би и месеци след появата на малкия човек. Гамата от чувства, които ще изпитате след раждането вероятно ще е най-пъстрата комбинация от емоции, завладявали ви до този момент: безгранична радост и неповторимо щастие; задоволство и усещане за завършеност; страхове и притеснения; моментна тъга, а понякога и шок от прекалената промяна. Толкова много непознати и противоположни чувства бликват изведъж, че понякога младата майка има усещането, че се намира на някаква високоскоростна, без изгледи за спиране, емоционална въртележка.

За да ви спестим шока от изненадата и да ви подготвим за това, което ви очаква, ви предлагаме своеобразен списък на настроения и чувства, характерни за периода след самото раждане. В преходния период от бременност към майчинство е напълно естествено да сте подвластна на различни и самоизключващи се (по принцип) емоции по едно и също време – радост и притеснение, гняв и вина, сигурност и безпомощност. Добрата новина е, че тази емоционална въртележка все пак спира в даден, срого индивидуален момент.
 

Вълнение

Радостта и еуфорията от новата (и най-голяма) любов в живота ви – вашето новородено бебе, със сигурност ще ви завладее напълно и вероятно завинаги. Като всяка друга емоция и тази се нуждае от подобаващо изразяване, но е добре това да става в “здравословни” за самите вас граници. Не са редки случаите, в които от желание непрекъснато да гушка и глези малкото си съкровище майката не спи дори в редките моменти, когато това е възможно, а понякога дори забравя да се храни. Чудото на запознанството ви с малкото човече, което до този момент е било във вас, наистина е неописуемо и неповторимо. Това е началото най-истинската и пълноценна връзка в живота ви. 
 

Шок

Той може да е съвсем “мек” и да се дължи на трудният за вярване факт, че сте дали живот на малкото същество, което в цялото си съвършенство доскоро е било в утробата ви. Причина за шока може да е и новата роля, която ще трябва да възприемете – тази на родител, без реално да се чувствате достатъчно зрели за това. Състоянието на шок може да е и по-сериозно – нищо да не ви се струва реално и погледът ви е да напълно замъглен от страх и безпокойство. Шокът е най-характерен при бързо раждане или раждане с упойка, когато нямате чувството, че сте преживяла абсолютно реално случващото се, както и при цезарово сечение, когато сте под пълна упойка.
 

Тъга

В повечето случаи тъгата се проявява в различни форми – сърцераздирателни сълзи, породени от незначителна, понякога дори глупава причина или прекалена сантименталност, най-често пробуждана от филми (не само романтични). Това е задължителният елемент от лошата шега, която хормоните си правят с вас в този период. Тъгата и усещането за самота могат да се обяснят и със затихването на “вълната” роднини и гости след раждането, особено ако партньорът ви е по цял ден на работа. Може да ви се стори, че времето тече изключително бавно и скучно. Възможно е и да ви завладее изненадващо чувство на празнота след раждането на детето и “загубата” на бременността.
 

Разочарование

Ако раждането или самото бебе не се окажат точно такива, каквито сте си ги представяли, може да се окаже трудно да прикриете разочарованието си. Например вие сте с нагласата, че ще родите момиченце, за което сте приготвила розова стая, и изведнъж раждате момче – естествено е да сте малко разочарована. В това няма нищо осъдително - подобно усещане се изпарява в мига, в който поемете нечакания младеж в прегръдката си. Не се притеснявайте да споделите подобно чувство с близките си, защото ако го подтиснете, рискувате в последствие да изпитвате чувство на вина.
 

Негодувание

Недоволството, осбено ако раждането напълно се е разминало с предварителната представа за него, е чувство, често срещано сред младите майки. Към излъганите очаквания се прибавя и негодуванието от всичко, което трябва да бъде направено за малкото човече и пълната липса на време за себе си. Нищо неподозиращите гости на новороденото, както и лекарите, допълнително “наливат масло в огъня” с прекомерното внимание към детето и очевидното пренебрегване на самата вас, която доскоро е била център на вниманието като бременна. Много жени негодуват и срещу ограничаването на личната им свобода, както и поради загубата на предишното стегнато тяло, което са очаквали да се върне едновременно с раждането.
 

Гняв

Може да се вбесите от неща, които не са протекли както трябва по време и след раждането, особено ако бебето ви се нуждае от по-специални лекарски грижи. Следродилният период е изключително благодатно поле за почти всички нюанси на чувството на гняв - от партньор, който не помага достатъчно или често отсъства, през съсем неподходящите за момента прояви на ревност на по-големите деца, до родители и роднини, които непрекъснато ви казват какво да правите. Всяка млада майка по някакъв начин се ядосва и на бебето, което при цялото й старание не спира да плаче или пък отказва да поспи поне няколко часа. Едновременно бушуващите любов и яд понякога трудно се поддават на контрола ви. Безпомощността в опитите да бъде успокоено бебе, което е решено да покаже точно на какво е способно, особено в малките часове на нощта, е доста разбираема причина за моментен гняв. Това е знак да потърсите помощта на близките си, за да не ескалира гнева ви до застрашителни размери.
 

Вина

Това чувство е верен спътник на почти всички изброени до тук емоции, особено на гнева - “добрите майки не се ядосват на бебето си”. Може да се чувствате виновна и за малкото време, което отделяте на партньора си или на по-голямото дете.
 

Страх

С постепенното осъзнаване на факта, че вече сте отговорна за израстването на едно малко човече и изграждането на личността му, е възможно за известно време някъде дълбоко във вас да се загнезди отнемащ увереността ви страх. Нормален е и страхът за здравето на бебето, особено ако то се озове в “чужди” (не вашите) ръце. На младите майки се случва дори да се събудят посреднощ от страх дали бебето им диша.
 

Тревога

Тревожността при младите майки е в състояние да засенчи всички останали характерни емоции. Притеснението как и дали ще се справят е наистина голямо когато се добавят и някои неблагоприятни обстоятелства като несигурно финансово положение, необходимост от бързо завръщане на работа и неспирния поток от обременяващи съзнанието норми за “добра” майка. Сравняването на собствените ви надежди и очаквания за майчинството с реалността може временно да обърка чувствата ви и да намали увереността ви.
 

Объркване

Много жени установяват крайна неуслужливост на мозъка си в периода след раждане. Разбира се, за това има логично обяснение. Хормоните, контролиращи отделянето на кърма, имат “размекващ” ефект както за тонуса на тялото, така и за съзнанието. Нормално е да имате проблеми с концентрацията, както и да забравяте много “излишни” подробности. В подобни ситуации доброто чувство за хумор наистина помага.
 

Равнодушие

Очакванията за силни чувства и бурни емоции след раждане са толкова големи, че може да се шокирате, ако в действителност вълнението е по-малко. Някои жени се нуждаят от повече време, за да усетят връзката си с бебето, но в това няма нищо тревожно, тъй като става въпрос за индивидуална психика. Този период на адаптация е малко по-продължителен при майки, които са били разделени от новороденото веднага след раждането (когато или майката, или детето се нуждаят от специални лекарски грижи) или при жени, изкарали тежка и стресираща бременност. 
 

Отчаяние

То се появява, когато многото и различни емоции ви дойдат в повече, времето не ви стига за нищо, а силите ви са на изчерпване и сте почти сигурна, че няма да се справите. Често в подобна ситуация младите майки се чудят дали някога живота им ще придобие “нормален” ритъм и ще имат време за “обикновени” неща като това да отидат на фризьор или да направят за вечеря най-лесния аламинут.
 

Пренебрегване на партньора

Едно леко и безпроблемно раждане обикновено има положителен ефект върху отношенията между младите родители. Трудно раждане, последвано от следродилен стрес и неспокойно бебе, обаче може да отвори пропаст между партньорите, която, ако не се преодолее навреме, ще има сериозни последици. Макар и по различен от досегашния начин, не трябва да спирате да се грижите един за друг и да си създавате настроение и уют. Младите татковци стават особено чувствителни, ако усетят признаци на изолиране от новият свят на майката и бебето. Изведнъж картината съвсем не е толкова розова – връщат се от работа и ги посрещат купища памперси, изтощена съпруга и плачещо бебе. Важно е да помните, че и татковците имат чувства. Някои от объркващите емоции, които изпитвате вие, са налице и при бащата на детето ви, макар и да не е преживял същото. Бащите също имат нужда от време за адаптация след появата на бебето. Отделете си малко време само за вас двамата – една по-интимна вечеря в седмицата е добро начало. Помнете, че детето ви ще е добре, ако отношенията между родителите му са пълноценни. 
 

Следродилна “изповед”

Разказвайте историята на раждането на вашето дете, като имате предвид, че колкото по-трудно е било то, толкова повече ще трябва да говорите за него, за да преодолеете неприятното чувство. Разказвайки историята отново и отново, вие ще си дадете сметка доколко и как точно ви се е отразило това преживяване. Говорете за чувствата си с хора, които са ви близки и на които имате доверие. Помолете ги просто да ви изслушат, без да правят опити да анализират чувствата ви. Избягвайте да говорите с хора, които са мнение, че не трябва да обръщате толкова внимание на вече “минало и заминало” преживяване. Ще възстановите душевното си спокойствие значително по-бързо, ако изкарате наяве чувствата, които ви притесняват. Ако се преструвате, че ги няма, вътрешното ви напрежение ще нараства и при определени външни обстоятелства ще прерастне в следродилна депресия.

Автори: Анелия Атанасова и Силвия Пенева


Тревожите се за отглеждането на детето? Дали всичко е в норма, дали правите нещата както трябва? Електронният дневник на мама и татко ще ви помогне да минавате по-спокойни през вашето майчинство в първата година.

Още по темата

Харесай ни във Facebook