Меню

Филмът „Началото на живота”

Филмът „Началото на живота”

„Началото на живота” е новаторски документален филм, който изследва как средата в ранното детство влияе върху когнитивното, социалното, емоционалното развитие на детето. Филмът вече е разпространен чрез Google Play, Netflix и iTunes по целия свят, а през ноември ще бъде излъчен и в България.

Филмът е подкрепен от УНИЦЕФ и в него участват супермоделът Жизел Бюндхен и носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс Хекман. Идеята е на режисьора Естела Ренър (“Живот въпреки килограмите”) и е продуциран от бразилската продуцентска къща „Мария Фарина Филмс”.

90-минутната документална продукция бе създадена в отговор на напредъка в областта на неврологията, който разкрива решаващата роля на първите години от живота на детето и влиянието им върху възможностите за постигане на бъдещи успехи.

Филмът, заснет в Аржентина, Бразилия, Канада, Франция, Италия, Кения и Съединените щати, документира първите години от живота на децата и техните семейства и включва интервюта с водещи специалисти в областта на ранното детско развитие.

„Ефективното ранно детско развитие се осъществява тогава, когато децата се чувстват нахранени, обгрижени, защитени и обичани. Когато децата получат всеки един от тези ключови елементи във формиращите години от живота, те имат най-добрия възможен шанс за пълноценно развитие“, заяви Пиа Брито, ръководител „Ранно детско развитие“ в УНИЦЕФ. Тя добави: „Този прекрасен филм, който имаме удоволствието да подкрепим, показва как социалната среда е също толкова важна за детското развитие, колкото и генетичните фактори. Доказателствата би трябвало да убедят правителствата по света да действат сега и да превърнат в приоритет инвестициите в най-ранните години от живота на детето – от родителство до грижа и програми за ранно детско учене за всички деца“.

Семействата, участващи във филма, са с различна културна, етническа и социална принадлежност, а сред тях са както хора като супермодела Жизел Бюндхен в Бразилия, така и такива като Фула – момиче, което сама се грижи за своите братя и сестри в Индия. Отпускът по майчинство, ролята на бащата, съвместното родителство, бедността, детските права, насилието и неглижирането са сред темите, които се засягат във филма, осигурявайки уникална база за по-добро разбиране на ранното детско развитие.

„Емоционалните спомени както за доброто, така и за лошото в този най-ранен период,  имат огромно влияние за формирането на индивида и за структурирането на неговите възможности ”, каза режисьорът на филма Естела Ренър.

Във филма носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс Хекман твърди, че „правилната грижа за нашите малки деца е възможно най-добрата инвестиция, която може да се направи за бъдещето на човечеството”.

Наред с УНИЦЕФ, филмът е подкрепен и от фондация „Мария Сесилия Сауто Видигал”, фондация „Бернард Ван Лиър” и институтът „Алана”. Дублиран е на 6 езика и е субтитриран на общо 21.

КАК ДА ГЛЕДАТЕ ФИЛМА?

Бележки към редакторите: 
Име на филма: Началото на живота / The Beginning of Life (www.thebeginningoflife.com)  
Дата на публикуване: 1 юни 2016 (Netflix, iTunes и Google Play)  
Продължителност: 90 min  
Места, на които е сниман филмът: Съединени американски щати, Бразилия, Китай, Франция, Италия, Аржентина, Кения, Индия и Канада.
Режисьор: Естела Ренър (Estela Renner)  
Редактор: Джордана Берг (Jordana Berg)   
Сценарист: Естела Ренър (Estela Renner)  
Главен оператор: Джанис Давила (Janice D’Ávila)   
Продуцент: „Мария Ферина Филмс“, Естела Ренър, Луана Лубо, Маркос Нисти     
Асистент-режисьор: Мари Митре (Mari Mitre)   
Директор продукция: Джулиана Боргес (Juliana Borges)  
Музика: Ед Кортез (Ed Côrtes)   
Сценарий: Ана Лусия Вилела (Ana Lucia Villela) и Естела Ренър (Estela Renner)   
Представен от: Фондация „Мария Сесилия Сауто Видигал”, фондация „Бернард Ван Лиър”, Институтът „Алана” и УНИЦЕФ (Maria Cecília Souto Vidigal Foundation, Bernard Van Leer Foundation, Instituto Alana and UNICEF)

Трейлър: 

Компресираният видеоматериал може да бъде изтеглен от тук

Изображения могат да бъдат изтеглени от тук

За УНИЦЕФ:   
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook