Меню

Фолиева киселина през бременността – таблица

Фолиева киселина през бременността – таблица

Послание за родители:

Най-добре още докато планирате бременност или веднага, щом разберете за нея, да започнете допълнителен прием на фолиева киселина, като добавка към здравословното хранене. Тя допринася за избягването на вродени дефекти при вашето дете, най-висок риск от които има през първите 8 седмици на бременността. Това е периодът, в който се формират всички негови органи. 

Фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин B9 и се препоръчва преди и в първите месеци на бременността, защото доказано може да задоволи нарасналите нужди на бременната. Приемът й става под формата на витамини и обогатени с фолиева киселина храни. Изследванията показват, че това намалява със 72% риска от раждане на дете с вродени малформации, основно на невралната тръба (spina bifida и др.) По света и у нас те са над средното ниво – вижте картата.

Таблица с най-важното

Стимул или въздействие Недостиг/намалено ниво на фолиева киселина (Вит. B9) при бременната
Критичен период от развитието на детето
 • В първите седмици от бременността:

Липсата на фолиева киселина ограничава деленето на клетките и формирането на тъкани. Това може да възпрепятства правилното оформяне на една от първите части на тялото – невралната тръба (бъдещият главен мозък и гръбначен стълб). Затварянето ѝ в 4-та седмица отгоре и отдолу е ключово, за да се развият в двата й края главния (отгоре) и гръбначния (отдолу) мозък.

 • През втория и третия триместър

Важна в периодите на бърз растеж на бебето, особено последните месеци на бременността. След раждането се предава чрез кърмата.

Пряк ефект върху здравето 

Повишен риск от:

 • Вродени дефекти на главния и гръбначния мозък (аненцефалия, спина бифида), известни като дефекти на невралната тръба
 • Сърдечни дефекти
 • Аутизъм
 • Увреждане на ДНК
 • Раждане на дете с по-къси теломери
 • Повишени нива на хомоцистеин при майката, водещи до възможно отключване на дибет, ако е генетично предразположена, и аномалии в нервната система на плода. 
 • Прекратяване на бременността*
 • Преждевременно раждане или раждане на дете с ниско тегло (свързва се и с недостиг на витамина през последните месеци на бременността
 • Дефицит при кърмачката – фолатите се отделят в кърмата

Дълготраен ефект върху здравето на детето

Повишен риск от трайни увреждания и изоставане в развитието: двигателни, урологични и неврологични, включително предразположеност към депресия и деменция и свързаните с разстройства от аутистичния спектър и преждевременно раждане. 

Повече

Признаци за недостиг 

Недостигът води до мегалобластна анемия при майката и свързаните с нея симптоми: умора и отпадналост, сърцебиене, недостиг на въздух, трудна концентрация, косопад, бледа кожа, рани в устата.

Източници

В натурална форма на B9 (фолат)

 • Зеленолистни зеленчуци и бобови (напр. спанак, зеле, маруля, грах, броколи)
  При термична обработка се препоръчва пара вместо варене, при ограничено време, защото готвенето унищожава част от витамините.
 • Цитруси (напр. портокали) 
 • Боровинкови плодове

Плюс в синтетична форма на B9 (фолиева киселина)

 • 400 mcg под формата на таблетки фолиева киселина всеки ден преди и в първите три месеца от бременността
 • Зърнени храни и закуски, обогатени с фолиева киселина (проверете на етикета)

Приемът се препоръчва в допълнение към натурално приетия. У нас обогатяването на храни с фолиева киселина не е практика.

*от 5000 случая годишно в Европа, повечето завършват така

Дозировка

Нуждите от B9 през бременността нарастват най-много от всички витамини и храната често не може да ги задоволи. Затова учените са изчислили какво количество е нужно да добавим под формата на добавка от фолиева киселина, така че да си гарантираме достатъчна наличност в началото на бременността.*

Препоръчителен дневен прием (СЗО) за жени преди зачеване и в първите 3 месеца от бременността: таблетка от 400 mcg (0.4 mg) фолиева киселина дневно в допълнение на консумацията на богати или обогатени на фолати храни.
При предишни бременности с дефект на неврална тръба, епилепсия, диабет се препоръчва по-високо количество фолиева киселина след консултация с лекар.

 

Дали имате достатъчно фолат в кръвта зависи от:

 1. Количеството фолиева киселина, което консумирате всеки ден чрез витамини или добавки с фолиева киселина и чрез обогатените с нея храни (у нас няма практика на обогатяване на храни) 
 2. Периода от време, в който сте ги консумирали, преди да забременеете

Внимание: Горна допустима граница на прием: 1000 mcg, при назначаване от лекар. При предозиране, част от витамина не се усвоява, а се отлага в черния дроб. Това повишава риска от ракови заболявания, прикриване на диагностичните знаци на дефицита на витамин B12 и др.

Под каква форма да приемаме добавка?

Добавките могат да бъдат във вид на фолиева киселина или 5-MTHF. Фолиевата киселина е изследвана и ефектите от нея са научно доказани за всички. На нашия пазар се предлагат продукти с доказано добър ефект, какъвто е избраният партньор на "Дневникът на мама и татко" – Jamieson:

Прочетете повече

Изследване за дефицит

1. Изследване за наличност на фолата в плазмата (серумен фолат)
2. Изследване за наличност в червените кръвни клетки
3. Изследване на хомоцистеин в плазмата.

Ниско ниво на фолат повишава хомоцистеина. От своя страна, това носи риск от сърдечно-съдови и хронични заболявания.

Консултирайте се предварително с лекаря или с лабораторията за вида на изследването и ограничаването на приема на храна и течности преди провеждането му. 

Първите профилактични прегледи и изследвания в началото на бременността включват кръвни и ултразвукови изследвания (ехография). Кръвните изследвания могат да насочат към съмнение за анемия и изследване на фолиева киселина, а ехографията може да разкрие вече настъпили фетални аномалии. Обърнете се навреме към вашия личен лекар и/или акушер-гинеколог, за да се възползвате от безплатните изследвания за здравно-осигурените майки към програмата „Майчино здравеопазване“.

Ако не усвоявате правилно витамина, вероятно вече сте разбрали по описаните симптоми на мегалобластна анемия – те няма как да останат скрити.
 

Защо допълнителният прием на фолиева киселина е важен за бъдещите майки?

 1. Фолиевата киселина помага за правилното изграждане на една от първите структури на тялото на бъдещото ви бебе, а именно – невралната  тръба (зачатъкът на централната нервна система). Затварянето ѝ в горния и долния край е един от най-важните моменти във вътреутробното развитие. То позволява в тези два края да се развият съответно главния и гръбначния мозък. Нарушенията в сформирането на горната част на невралната тръба водят до оформяне на тежки аномалии на мозъка. Ако тя не се затвори своевременно в долния си край, част от гръбначния мозък се развива неправилно извън гръбначния стълб и детето не може да движи краката си и да контролира отделянето на изпражнения и урина когато порасне (spina bifida).
 2. Съдържанието на фолати в храните, с изключение на черния дроб, започва да намалява още преди да стигнат до трапезата. Така приети, фолатите не се задържат дълго в организма ни, а бързо се разпадат – тоест, наличността им в тялото ни може да остане по-ниска от нужната в първите седмици на бременността. Резултатът е, че недостиг на фолати е установен при жените в детеродна възраст в много страни по света. 
 3. Учените са открили решение като са синтезирали изкуствено B9 под форма, която остава по-стабилна в нашето тяло – фолиевата киселина. Нейната био-наличност е с около 70% по-висока от фолатите в растенията, което означава, че се задържа в по-големи количества в тялото ни. 

Карта 

Честотата на дефекта на невралната тръба в някои европейски страни и региони. Единичните изследвания у нас установяват честота над средната за Европа.

 


*Препоръките се отнасят за всички, планиращи пременност, но посланието не винаги достига навреме до тях. Затова в някои страни обогатяват зърнените храни с фолиева киселина. Така се гарантира необходимата доза за жените още преди забременяване, без задължително да са приемали таблетки. Приемането на тази мярка е довело до значително намаляване на случаите на дефекти на невралната тръба. У нас тя не е въведена, но на пазара има обогатени продукти. 

Източници:
Център за контрол на заболяванията (CDC, САЩ); 

https://embryology.med.unsw.edu.au; 

Khan KM, Jialal I. Folic Acid Deficiency. 2020 Jun 30. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30570998.;

Berry RJ, Li Z, Erickson JD, Li S, Moore CA, Wang H, Mulinare J, Zhao P, Wong LY, Gindler J, Hong SX, Correa A. Prevention of neural-tube defects with folic acid in China. China-U.S. Collaborative Project for Neural Tube Defect Prevention. N Engl; J Med. 1999 Nov 11;341(20):1485-90. doi: 10.1056/NEJM199911113412001. Erratum in: N Engl J Med. 1999 Dec 9; 341(24):1864. PMID: 10559448.; 

Khoshnood B, Loane M, Walle H d, Arriola L, Addor M, Barisic I et al. Long term trends in prevalence of neural tube defects in Europe: population based study BMJ 2015; 351 :h5949 doi:10.1136/bmj.h5949;

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7761771/; 

Linus Pauling Institute Micronutrient Information Center. Folate. Accessed Nov; 26, 2019 at: https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/folate; 

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6282622/; 

www.fao.org/3/Y2809E/y2809e0a.htm

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook