Меню

Фрешове – ползи, недостатъци, рецепти

Фрешове – ползи, недостатъци, рецепти

Ако искате за детето здравословна порция плодове и зеленчуци, предлагането им цели, както природата ни ги е дала, е най-добрият вариант.

Соковете от прясно-изцедени плодове се усвояват по-бързо от целите плодове, тоест бързо зареждат клетките с необходимите им хранителни вещества. Това е предимство, когато детето е болно, защото клетките без забавяне могат да получат хранителни вещества за бързото оздравяване – прочетете. Усвояването им става бързо, благодарение на това, че изтисквачката премахва фибрите. При плодовете, без наличието на фибри обаче, остава само чиста плодова захар – фруктоза, която също както хранителните вещества се освобождава бързо в кръвта. Това води до бързо покачване на кръвната захар. Ефектът е същият като при безалкохолните напитки.

Липсата на фибри нарушава и микробиалния баланс в червата. Освен това концентрацията на свободни захари има неблагоприятен ефект по отношение на кариеса. Храносмилането започва с дъвченето, затова то е необходимо, но не се случва при приема на сокове.

Или с други думи, да дадем фреш не означава да дадем плод или зеленчук на детето.

Повече за...

Фибрите

За да бъде усвоена от клетките, плодовата захар (фруктоза), също както въглехидратите в тестените храни, се превръща в прости захари (прочетете за метаболизма). За да достигнат до клетките, тези захари попадат в кръвта, а хормонът инсулин отговаря за транспортирането им до всяка клетка. Въпросът е как ги поднасяме в кръвта, където ги "чака" инсулинът. Бързо или бавно.

В кръвта винаги трябва да има захар – така познатата ни кръвна захар. Но тя трябва да бъде ни повече, ни по-малко. Когато поднесем бързо захарта, се отделя по-голямо количество от хормона инсулин, за да може тази захар да стигне до клетките. След като инсулинът си свърши работата, захарта рязко спада. И тогава се появява глад за сладко. Включва се и хормонът адреналин, който пък има за задача да повиши кръвната захар. Захарта се покачва и спада рязко, а също и настроението, което влияе на поведението на детето. Освен това, адреналинът пречи на съня – детето може да се буди нощем в нервно състояние. С висока кръвна захар се свързва диабетът.

Разтворимите фибри в обвивката на зърното и в целите плодове забавят скоростта, с която захарта попада в кръвта.

Неразтворимите фибри в плодовете и зеленчуците пък са тези, които улесняват отвеждането на отпадните продукти от червата, подпомагат храносмилането и преминават през червата и стомаха по-бързо. Освен разхлабващия ефект, важни ползи от тях са предпазването от сърдечни заболявания и регулирането на калорийния прием.

Прочетете в таблицата в кои храни има най-много фибри.

Фруктозата

Според д-р Йозеф Меркола:

“Фруктозата също хитрува с тялото – кара го да трупа килограми като заблуждава метаболизма (изключва системата за контрол на апетита). Фруктозата не стимулира както трябва инсулина, което пък не подтиска грелина (хормона на глада) и не стимулира лептина (хормона на ситостта). Резултатът е, че ядете повече и развивате инсулинова резистенция. Този процес, също така, подтиска имунната система."

 

 


Инфографика "Хранене в различните етапи на настинка и грип"

Инфографика "Хранене в различните етапи на настинка и грип"
Как да помогнете на имунната система да си свърши работата при настинка и грип, когато вашето дете трябва да пребори вируса? Тази инфографика има за цел да отговори на този въпрос като ви преведе през различните етапи на имунния отговор и ви запознае с нуждите на всеки от тях.Приготвяне на фреш

При предлагане на фреш, предпочитани са зеленчуците или комбинациите със зеленчуци. Причините са посочени по-горе. Фрешът ви дава възможност детето да получи и приеме по-голямо разнообразие от зеленчуци с една доза, включително такива, които иначе отказва да яде. Например зеленолистни, авокадо, копър и магданоз. Условието все пак остава – в сока трябва да се запазят както фибрите (под формата на пулпа), така и ензимите.

 1. Избор на уред за джусинг
  За запазване на повечето фибри и хранителни вещества, се препоръчват така наречените бавни сокоизтисквачки (слоу джусъри, наричани още джусъри със студена преса) – те запазват в сока повече фибри и хранителни вещества. Предимството им е, че са подходящи за зеленолистни зеленчуци, билки и покълнали семена. Добивът на сок е по-висок, а сокът запазва качествата си по-дълго – до 72 часа, в т.ч. интегритета на ензимите. При стандартните сокоизтисквачки се получава загряване на центрофугата им, при което част от хранителните вещества и ензимите биват унищожени – например витамин C. Слоу джусърите работят при бавни обороти, съответно няма голямо загряване. Някои модели имат опция за приготвяне на ядково мляко, ядково масло, сорбе, паста и сладолед. 
   
 2. Избор и подготовка на плодовете и зеленчуците
  Пресни, екологично-чисти плодове и зеленчуци, по възможност, био- производство, от местен произвоител и проверен източник. 
 • Измиване 

Накисване за 10 минути в сол и последващо изплакване е подходящо за всички зеленчуци, особено зеленолистните, с цел унищожаване на живи организми по тях. Друг вариант е измиване в разтвор от вода и сода. Третираните с восък плодове могат да се потопят за няколко секунди в гореща вода, последвано от измиване със студена вода. Вариант за измиване е накисването за няколко минути във вода с лимонов сок или ябълков оцет. Може да се добави и малко сол. Източник.

За отмиване на нитратите се препоръчва накисване във вода за половин час, белене или отстраняване на външните листа, в които има най-много нитрати.

 • Обелване заради восъка

Конвенционално-произведените плодове и зеленчуци често се третират с восък, с цел транспортиране, по-дълго съхранение, както и запазване на свежестта им. В него се влагат химикали и консерванти. Използват се също бои за оцветяване на корите на портокали и мандарини. Органично- отгледаните плодове и зеленчуци не се третират, или се третират с восък, на основата на естествени продукти. Тази информация е указана върху етикетите на палетата, които остават при търговеца.

Третирани с восък могат да бъдат краставиците, картофите, ябълките, лимоните и лайм, портокалите, патладжаните, чушките. 

Препоръчва се внимателно измиване и отстраняване на кората. Използването на белачка ще остави богатият на витамини и минерали слой, непосредствено под кората.

 • Правилно съхранение заради нитратите и нитритите

За предпочитане е използването на зеленолистни във фреш и смути през периода от април до септември включително. Отгледаните в парник или при липса на достатъчно слънчева светлина зеленолистни (спанак, марула, айсберг) съдържат повече нитрати. През останалите месеци за предпочитане е използване на замразени зеленолистни, тъй като при замразяване нитратното съдържание намалява. Нежелано и с негативен ефект за здравето, особено при най-малките, е превръщането на нитратите в нитрити. До това може да доведе неправилното съхранение на готовите храни и сокове. Консумацията на такива храни носи риск от метхемоглобинемия при децата в ранна кърмаческа възраст – невъзможност за пренасяне на кислорода до тъканите. EFSA не препоръчва консумацията на спанак от деца с бактериални инфекции на гастроинтестиналния тракт, поради по-високата им чувствителност към нитрати. 

Зеленчуци, които, при неправилно отглеждане, могат да натрупат значително количество нитрати, са спанак, марули, моркови, цвекло, ряпа, броколи, карфиол. 

 1. Консумация и приготвяне

Плодови сокове – прясно изцедени – се препоръчват след навършването на 1 г, до 3 пъти седмично. Разреждане 1:1 с вода, най-вече в началото и при по-малките деца. Препоръчва се сокът да се пие бавно, а не "на екс", за по-бавно усвояване на фруктозата. Още при приготвянето, сокът започва да губи част от водоразтворимите витамини (като витамин С), затова е препоръчително да се консумира веднага. За по-бавното усвояване на захарите, може към поне част от изхвърлената при изцеждането пулпа да се върне обратно в сока, може също в сока да се добави пакетче разтворими фибри.

Прясно изцедените зеленчукови сокове не заплашват с високи количества захар и могат да се предлагат всеки ден.

Може да се правят комбинации от плодове и зеленчуци, в които да включваме такива, които детето не би приело с охота. Например зеленолистни – в малки количества, можете да сложите от тях в сока. Витамин С в сока ще помогне за усвояването на желязото в тях.

Първите дози фреш са малки и само от един, вече изпробван плод или зеленчук. Постепенно можете да направите комбинации като добавяте и вадите съставки, според вкуса на детето, например: 

 • ябълка
  + портокал
  + круша
  + грозде
 • ябълка
  + морков
  + цвекло
 • ябълка
  + сурова тиква
  + канела
  + смлени орехи
 • ябълка
  + зеленолистни (спанак, маруля, кейл)
  + сурови броколи
  + малко лимон с кората
  + краставица

 

Соковете, също както и смутито се приемат с по-голяма охота от децата, а това дава възможност детето да приеме храни, които иначе би отказало, а те са важни, заради сърържащите се в тях хранителни вещества – например спанак или авокадо. Съдържащото се в някои плодове и зеленчуци желязо (грах, спанак, коприва, лапад, сушени кайсии и сливи и др.) не може да бъде усвоено без помощта на витамин С. Затова тези плодове и зеленчуци могат да се приемат под формата на смути или сок – с витамин С съдържащи плодове и зеленчуци. 

Пресните плодове и зеленчуци и техните сокове, смути, пюрета са предпочитани пред готовите. При домашно приготвяне имате по-голям контрол върху източника на суровините, както и върху вложените съставки. Дори сокове и пюрета от ябълки с органичен произход могат да съдържат патулин - микотоксин, твърди направено в Италия изследване. Освен това, домашното производство не съдържа консерванти и оцветители, нито пък захар и други подсладители (прочетете). Хранителната стойност на домашно приготвените е по-висока (изследване). 

 

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook