Меню

Фрешове – ползи, недостатъци, рецепти

Фрешове – ползи, недостатъци, рецепти

Ако искате за детето здравословна порция плодове и зеленчуци, предлагането им цели, както природата ни ги е дала, е най-добрият вариант.

Соковете от прясно-изцедени плодове се усвояват по-бързо от целите плодове, тоест бързо зареждат клетките с необходимите им хранителни вещества. Това е предимство, когато детето е болно, защото клетките без забавяне могат да получат хранителни вещества за бързото оздравяване – прочетете. Усвояването им става бързо, благодарение на това, че изтисквачката премахва фибрите. При плодовете, без наличието на фибри обаче, остава само чиста плодова захар – фруктоза, която също както хранителните вещества се освобождава бързо в кръвта. Това води до бързо покачване на кръвната захар. Ефектът е същият като при безалкохолните напитки.

Липсата на фибри нарушава и микробиалния баланс в червата. Освен това концентрацията на свободни захари има неблагоприятен ефект по отношение на кариеса. Храносмилането започва с дъвченето, затова то е необходимо, но не се случва при приема на сокове.

Или с други думи, да дадем фреш не означава да дадем плод или зеленчук на детето.

Повече за...

Фибрите

За да бъде усвоена от клетките, плодовата захар (фруктоза), също както въглехидратите в тестените храни, се превръща в прости захари (прочетете за метаболизма). За да достигнат до клетките, тези захари попадат в кръвта, а хормонът инсулин отговаря за транспортирането им до всяка клетка. Въпросът е как ги поднасяме в кръвта, където ги "чака" инсулинът. Бързо или бавно.

В кръвта винаги трябва да има захар – така познатата ни кръвна захар. Но тя трябва да бъде ни повече, ни по-малко. Когато поднесем бързо захарта, се отделя по-голямо количество от хормона инсулин, за да може тази захар да стигне до клетките. След като инсулинът си свърши работата, захарта рязко спада. И тогава се появява глад за сладко. Включва се и хормонът адреналин, който пък има за задача да повиши кръвната захар. Захарта се покачва и спада рязко, а също и настроението, което влияе на поведението на детето. Освен това, адреналинът пречи на съня – детето може да се буди нощем в нервно състояние. С висока кръвна захар се свързва диабетът.

Разтворимите фибри в обвивката на зърното и в целите плодове забавят скоростта, с която захарта попада в кръвта.

Неразтворимите фибри в плодовете и зеленчуците пък са тези, които улесняват отвеждането на отпадните продукти от червата, подпомагат храносмилането и преминават през червата и стомаха по-бързо. Освен разхлабващия ефект, важни ползи от тях са предпазването от сърдечни заболявания и регулирането на калорийния прием.

Прочетете в таблицата в кои храни има най-много фибри.

Фруктозата

Според д-р Йозеф Меркола:

“Фруктозата също хитрува с тялото – кара го да трупа килограми като заблуждава метаболизма (изключва системата за контрол на апетита). Фруктозата не стимулира както трябва инсулина, което пък не подтиска грелина (хормона на глада) и не стимулира лептина (хормона на ситостта). Резултатът е, че ядете повече и развивате инсулинова резистенция. Този процес, също така, подтиска имунната система."

 

 


Инфографика "Хранене в различните етапи на настинка и грип"

Инфографика "Хранене в различните етапи на настинка и грип"
Как да помогнете на имунната система да си свърши работата при настинка и грип, когато вашето дете трябва да пребори вируса? Тази инфографика има за цел да отговори на този въпрос като ви преведе през различните етапи на имунния отговор и ви запознае с нуждите на всеки от тях.Приготвяне на фреш

При предлагане на фреш, предпочитани са зеленчуците или комбинациите със зеленчуци. Причините са посочени по-горе. Фрешът ви дава възможност детето да получи и приеме по-голямо разнообразие от зеленчуци с една доза, включително такива, които иначе отказва да яде. Например зеленолистни, авокадо, копър и магданоз. Условието все пак остава – в сока трябва да се запазят както фибрите (под формата на пулпа), така и ензимите.

 1. Избор на уред за джусинг
  За запазване на повечето фибри и хранителни вещества, се препоръчват така наречените бавни сокоизтисквачки (слоу джусъри, наричани още джусъри със студена преса) – те запазват в сока повече фибри и хранителни вещества. Предимството им е, че са подходящи за зеленолистни зеленчуци, билки и покълнали семена. Добивът на сок е по-висок, а сокът запазва качествата си по-дълго – до 72 часа, в т.ч. интегритета на ензимите. При стандартните сокоизтисквачки се получава загряване на центрофугата им, при което част от хранителните вещества и ензимите биват унищожени – например витамин C. Слоу джусърите работят при бавни обороти, съответно няма голямо загряване. Някои модели имат опция за приготвяне на ядково мляко, ядково масло, сорбе, паста и сладолед. 
   
 2. Избор и подготовка на плодовете и зеленчуците
  Пресни, екологично-чисти плодове и зеленчуци, по възможност, био- производство, от местен произвоител и проверен източник. 
 • Измиване 

Накисване за 10 минути в сол и последващо изплакване е подходящо за всички зеленчуци, особено зеленолистните, с цел унищожаване на живи организми по тях. Друг вариант е измиване в разтвор от вода и сода. Третираните с восък плодове могат да се потопят за няколко секунди в гореща вода, последвано от измиване със студена вода. Вариант за измиване е накисването за няколко минути във вода с лимонов сок или ябълков оцет. Може да се добави и малко сол. Източник.

За отмиване на нитратите се препоръчва накисване във вода за половин час, белене или отстраняване на външните листа, в които има най-много нитрати.

 • Обелване заради восъка

Конвенционално-произведените плодове и зеленчуци често се третират с восък, с цел транспортиране, по-дълго съхранение, както и запазване на свежестта им. В него се влагат химикали и консерванти. Използват се също бои за оцветяване на корите на портокали и мандарини. Органично- отгледаните плодове и зеленчуци не се третират, или се третират с восък, на основата на естествени продукти. Тази информация е указана върху етикетите на палетата, които остават при търговеца.

Третирани с восък могат да бъдат краставиците, картофите, ябълките, лимоните и лайм, портокалите, патладжаните, чушките. 

Препоръчва се внимателно измиване и отстраняване на кората. Използването на белачка ще остави богатият на витамини и минерали слой, непосредствено под кората.

 • Правилно съхранение заради нитратите и нитритите

За предпочитане е използването на зеленолистни във фреш и смути през периода от април до септември включително. Отгледаните в парник или при липса на достатъчно слънчева светлина зеленолистни (спанак, марула, айсберг) съдържат повече нитрати. През останалите месеци за предпочитане е използване на замразени зеленолистни, тъй като при замразяване нитратното съдържание намалява. Нежелано и с негативен ефект за здравето, особено при най-малките, е превръщането на нитратите в нитрити. До това може да доведе неправилното съхранение на готовите храни и сокове. Консумацията на такива храни носи риск от метхемоглобинемия при децата в ранна кърмаческа възраст – невъзможност за пренасяне на кислорода до тъканите. EFSA не препоръчва консумацията на спанак от деца с бактериални инфекции на гастроинтестиналния тракт, поради по-високата им чувствителност към нитрати. 

Зеленчуци, които, при неправилно отглеждане, могат да натрупат значително количество нитрати, са спанак, марули, моркови, цвекло, ряпа, броколи, карфиол. 

 1. Консумация и приготвяне

Плодови сокове – прясно изцедени – се препоръчват след навършването на 1 г, до 3 пъти седмично. Разреждане 1:1 с вода, най-вече в началото и при по-малките деца. Препоръчва се сокът да се пие бавно, а не "на екс", за по-бавно усвояване на фруктозата. Още при приготвянето, сокът започва да губи част от водоразтворимите витамини (като витамин С), затова е препоръчително да се консумира веднага. За по-бавното усвояване на захарите, може към поне част от изхвърлената при изцеждането пулпа да се върне обратно в сока, може също в сока да се добави пакетче разтворими фибри.

Прясно изцедените зеленчукови сокове не заплашват с високи количества захар и могат да се предлагат всеки ден.

Може да се правят комбинации от плодове и зеленчуци, в които да включваме такива, които детето не би приело с охота. Например зеленолистни – в малки количества, можете да сложите от тях в сока. Витамин С в сока ще помогне за усвояването на желязото в тях.

Първите дози фреш са малки и само от един, вече изпробван плод или зеленчук. Постепенно можете да направите комбинации като добавяте и вадите съставки, според вкуса на детето, например: 

 • ябълка
  + портокал
  + круша
  + грозде
 • ябълка
  + морков
  + цвекло
 • ябълка
  + сурова тиква
  + канела
  + смлени орехи
 • ябълка
  + зеленолистни (спанак, маруля, кейл)
  + сурови броколи
  + малко лимон с кората
  + краставица

 

Соковете, също както и смутито се приемат с по-голяма охота от децата, а това дава възможност детето да приеме храни, които иначе би отказало, а те са важни, заради сърържащите се в тях хранителни вещества – например спанак или авокадо. Съдържащото се в някои плодове и зеленчуци желязо (грах, спанак, коприва, лапад, сушени кайсии и сливи и др.) не може да бъде усвоено без помощта на витамин С. Затова тези плодове и зеленчуци могат да се приемат под формата на смути или сок – с витамин С съдържащи плодове и зеленчуци. 

Пресните плодове и зеленчуци и техните сокове, смути, пюрета са предпочитани пред готовите. При домашно приготвяне имате по-голям контрол върху източника на суровините, както и върху вложените съставки. Дори сокове и пюрета от ябълки с органичен произход могат да съдържат патулин - микотоксин, твърди направено в Италия изследване. Освен това, домашното производство не съдържа консерванти и оцветители, нито пък захар и други подсладители (прочетете). Хранителната стойност на домашно приготвените е по-висока (изследване). 

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook