Меню

Гърнето – какво, как, кога?

Гърнето – какво, как, кога?

На възраст около 1 годинка и 3 месеца детето вече може да контролира функцията на пикочния мехур. (Контролирането на ходенето до голяма нужда се случва дори по-рано). Добре е до тази възраст то вече да знае за какво служи гърнето или тоалетната. Как? Като му бъде показвано. Как и кога зависи от вас и от детето. За опита на една майка с 5 деца, различните подходи по темата и препоръките на специалистите ще прочетете в тази статия.

Винаги когато стане дума за свикване на гърне си спомням за “походното гърне“ на голямата ми дъщеря, което стоеше в колата и се ползваше по време на разходки. Навън не искаше да ходи до тоалетна на друго място освен... в „походното гърне“. Дъщеря ми беше от първото поколение, което не ползваше многократни пелени, и при нея свикването на гърне се случи доста след навършването на година и половина. Беше доста бързо – за около седмица с много окуражаване и помощ от момичето, което тогава се грижеше за нея. При нея използвахме всички препоръки за ползване на гърне -  много награди, четене на приказки и игра на куклен театър до успех, а след успеха – награди и поздравления.

Това е моделът за ползване на гърне, при който се смята, че детето е готово и може да контролира пикочния мехур и червата във възрастта между 18 и 30 месеца. Препоръките са редовно слагане на гърне/тоалетна например след сън, хранене.
 

Можете да разберете, че детето ви е готово да се учи на гърне/тоалетна, ако:

 • Може да ходи стабилно
 • Има сухи периоди (без изпишкване) по около два часа
 • Не пишка по време на дневния сън
 • Може да седи спокойно без да мърда 2-5 минути
 • Интересува се, когато другите ползват тоалетната
 • Може да изпълнява прости инструкции като „Подай играчката“

По-нататък с второто ми дете ми се стори, че с първото дете съм чакала твърде дълго, за да го науча на гърне и започнах по-отрано научаването. Той се научи също доста бързо, но като момче, понякога имаше „инциденти“ и малко след втората година. 

С третото ми дете научаването на тоалетни навици се случи невероятно бързо и за мен – на около година и един месец дъщеря ми спря да носи еднократни пелени и започна да ходи само в тоалетна – с едно условие тоалетната да е много чиста, когато не е у дома. Това условие е валидно за нея и до днес – ходи се само в чисти тоалетни, което е проблем с училищните...

Още с третото дете пробвах естествена бебешка хигиена, тоест да я изпишквам и изаквам от най-ранна бебешка възраст, но четвъртото даваше ясни сигнали, когато иска да пишка или ака и макар да е роден през октомври ми се е случвало да свалям памперса навън, за да може да се изпишка.

Натурална козметика KLORANE bebe при смяна на пелени

KLORANE bebe се възражда с НАТУРАЛНИ формули, с по-голяма еко-съобразност и с най-висока БЕЗОПАСНОСТ и УДОВОЛСТВИЕ при УПОТРЕБА.

НЕВЕН от ОРГАНИЧНО земеделие присъства в сърцето на всяка формула, заради своите успокояващи и защитни свойства.

Нежни почистващи кърпички

70 бр. или 25 бр.

 • За тоалета на бебето
 • Успокояващ Невен 
 • Цветове от органично земеделие
 • 98% Натурална формула*

Предназначение: Нежни почистващи кърпички за кърмачета и бебета. За ръце, лице и при смяна на пелени. Тестван под педиатричен контрол. Направени от 100% биоразградими фибри**. Без изплакване. 
 

Почистваща вода

500 мл

 • Успокояващ Невен
 • цветове от органично земеделие
 • Лице, ръце и зоната на пелените
 • Нормална кожа
 • 98% Натурална формула*

Предназначение: Почистваща вода за кърмачета и бебета за лице, ръце и зоната на пелените. Формула без сълзи с 98% натурален произход на съставките. Не лепнеща текстура. Клинично тестван под педиатричен контрол. Без изплакване.

Почистващо тоалетно мляко

500 мл

 • За тоалета на бебето
 • Успокояващ Невен 
 • цветове от органично земеделие
 • Лице, ръце и зоната на пелените
 • Нормална към суха кожа
 • 97% Натурална формула*

Предназначение: Почистващо мляко за лице, ръце и зоната на пелените при кърмачета и бебета. Нормална към суха кожа. Не мазна текстура. Клинично тествано под педиатричен контрол.

ERYTEAL Помада 3 в 1

75 гр

 • Грижа и защита при раздразнена кожа
 • Успокоява с първото нанасяне

Предназначение: Еryteal помада 3 в 1 при смяна на пелени за кърмачета и бебета. Грижа и защита при раздразнение в зоната на пелените в следствие на сухота. Без аромат. Клинично тестван под педиатричен контрол.

Защитна пудра

100 гр

 • Успокояващ Невен 
 • Цветове от органично земеделие
 • Нормална кожа

Предназначение: Защитна пудра за бебета. За ежедневен тоалет на кърмачета и бебета. Абсорбира влагата в гънките. Съдържа защитни и успокояващи цветове от Невен от органично земеделие. Минерална формула с нежен и релаксиращ аромат, абсорбира влагата в гънките, успокоява леките раздразнения и усещане за сърбеж. Оставя нежен защитен филм. KLORANE bebe вече 50 години експертиза и сигурност.

 

Повече за продуктите на Klorane bebe тук.

 

Производител: "Laboratories Klorane", Франция, подбранд Клоран бебе, част от групата „Пиер Фабр“

           

Вносител: „Пиер Фабр Дермо-козметик България“ ЕООД

София, гр. София 1404
бул. България №49
Бизнес център Витоша, ет. 6
02 803 43 00
e-mail: office.bg@pierre-fabre.com


 

Какво е естествена бебешка хигиена?

Бебетата от малки могат да комуникират своите нужди не само от храна, но и от облекчаване на физиологичните си нужди. Традиционно, преди масовото използване на пелени за еднократна употреба, майките са се учели да разпознават сигналите на бебетата и да им дават възможност от най-ранна възраст да остават чисти. С това те са си спестявали и усилия – да перат пелени, а и са отговаряли непосредствено на нуждите на своите бебета. Доста от рано повечето бебета спират да пишкат и акат по време на сън, така че периодът непосредствено след сън е доста подходящ дори и малкото бебе да бъде подканено да се изпишка или изака. Подканването може да стане като хванете бебето в поза за изхождане (гръбчето на бебето опряно на вашия корем  и крачетата разтворени в поза „жабче“ над тоалетната или мивка) и му казвате „пишш“ или „ъ-ъ“. Много скоро вие и бебето ви ще влезете в ритъм и ще знаете кога е Моментът.

"След като вече може да седи (около 6-ия месец), след ставане от сън, периодично слагайте бебето на гърне. Детето започва да свързва това положение с пишкането. Така то постепенно получава информация, че пишкането и ходенето по голяма нужда може да става и извън пелената. Около 1 г. и 2-3 м мозъчната регулация за функцията на пикочния мехур вече съществува. На тази възраст детето има усещането, че мехура е пълен и, ако му е показано преди това как се пишка извън пелена, ще сигнализира по свой начин, че има нужда от гърне. Подобно на прохождането, самостоятелното ходене по малка и голяма нужда е процес, на който детето следва бъде научено постепенно".

доц. Анелия Буева

 

Бебетата са различни и са индивидуалности, вие сте тези, които решавате какво работи за вас и за вашето бебе. Времето за научаване на гърне също е индивидуално, но можете да очаквате, че, ако опитате и предлагате на детето да ползва гърне или тоалетна предварително, към втората му година, то вече ще има изградени тоалетни навици. Е, може и да има по някой „инцидент“ от време на време и момчетата могат да имат нужда от допълнителна „подсигуровка“ през нощта малко по-дълго, но стимулирането и възнаграждаването на успехите, та дори само с едно „Браво на голямото момче/момиче!“ помагат на децата да се справят все по-добре... не само с гърнето...

Десислава Алексиева


Според български Стандарти за развитие и учене в ранното детство, интересът на детето към гърнето може да се прояви на 10-12 месечна възраст и той следва да се стимулира. Нужно е да наблюдаваме по-внимателно биологичния му часовник и да познаваме ритмичността на физиологичните нужди. Поставянето на гърне трябва да се случи постепенно, без да бъде насилствено за детето. Ето и препоръките от същия документ:

10-12 месеца
 1. Да се предостави възможност на детето да сяда на гърне за 5-7 минути няколко пъти през деня, след основните хранения, както и вечер преди сън.
 2. Да се създават условия детето да мие ръцете си след използване на гърнето.
 3. След използване, гърнето да се измива с топла вода и сапун и да се подсушава; желателно е да се дезинфектира 1-2 пъти седмично.
13-18 месеца
 1. Отказване от (еднократните) пелени през деня около 18-ия месец, за предпочитане през летния период.
 2. Детето да сяда на гърне преди и след ставане от сън и след основните хранения, като остава на него не повече от 5-7 минути. Не се очаква то веднага да се справи, може да се случи то да извърши физиологичната си нужда, след като е станало от гърнето, като това не трябва да е повод за забележки от майката/грижещия се. Похвалата е необходима, ако детето се е справило. Да не се подхожда насилствено!
 3. При по-рядко подмокряне по време на сън през нощта, постепенно може да отпадне и нощната пелена.
 4. Да се учи детето да съобщава за физиологичните си нужди
 5. Не е приемливо да му се карат, ако сигнализира, след като вече се е подмокрило.
19-24 месеца

Гърнето да е на достъпно място и детето да се поощрява да го ползва самостоятелно. Гърнето се измива с топла вода и сапун и се дезинфектира 1-2 пъти седмично. Да се стимулира да измие ръцете си след ползване на гърнето

31-36 месеца

Помощ на детето при ставане от гърнето или тоалетната, почистване и пускане на водата след ползване.


 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook