Меню

Гърнето – какво, как, кога?

Гърнето – какво, как, кога?

На възраст около 1 годинка и 3 месеца детето вече може да контролира функцията на пикочния мехур. (Контролирането на ходенето до голяма нужда се случва дори по-рано). Добре е до тази възраст то вече да знае за какво служи гърнето или тоалетната. Как? Като му бъде показвано. Как и кога зависи от вас и от детето. За опита на една майка с 5 деца, различните подходи по темата и препоръките на специалистите ще прочетете в тази статия.

Винаги когато стане дума за свикване на гърне си спомням за “походното гърне“ на голямата ми дъщеря, което стоеше в колата и се ползваше по време на разходки. Навън не искаше да ходи до тоалетна на друго място освен... в „походното гърне“. Дъщеря ми беше от първото поколение, което не ползваше многократни пелени, и при нея свикването на гърне се случи доста след навършването на година и половина. Беше доста бързо – за около седмица с много окуражаване и помощ от момичето, което тогава се грижеше за нея. При нея използвахме всички препоръки за ползване на гърне – много награди, четене на приказки и игра на куклен театър до успех, а след успеха – награди и поздравления.

Това е моделът за ползване на гърне, при който се смята, че детето е готово и може да контролира пикочния мехур и червата във възрастта между 18 и 30 месеца. Препоръките са редовно слагане на гърне/тоалетна например след сън, хранене.
 

Можете да разберете, че детето ви е готово да се учи на гърне/тоалетна, ако:

 • Може да ходи стабилно
 • Има сухи периоди (без изпишкване) по около два часа
 • Не пишка по време на дневния сън
 • Може да седи спокойно без да мърда 2-5 минути
 • Интересува се, когато другите ползват тоалетната
 • Може да изпълнява прости инструкции като „Подай играчката“

По-нататък с второто ми дете ми се стори, че с първото дете съм чакала твърде дълго, за да го науча на гърне и започнах по-отрано научаването. Той се научи също доста бързо, но като момче, понякога имаше „инциденти“ и малко след втората година. 

С третото ми дете научаването на тоалетни навици се случи невероятно бързо и за мен – на около година и един месец дъщеря ми спря да носи еднократни пелени и започна да ходи само в тоалетна – с едно условие тоалетната да е много чиста, когато не е у дома. Това условие е валидно за нея и до днес – ходи се само в чисти тоалетни, което е проблем с училищните...

Още с третото дете пробвах естествена бебешка хигиена, тоест да я изпишквам и изаквам от най-ранна бебешка възраст, но четвъртото даваше ясни сигнали, когато иска да пишка или ака и макар да е роден през октомври ми се е случвало да свалям памперса навън, за да може да се изпишка.
 

Какво е естествена бебешка хигиена?

Бебетата от малки могат да комуникират своите нужди не само от храна, но и от облекчаване на физиологичните си нужди. Традиционно, преди масовото използване на пелени за еднократна употреба, майките са се учели да разпознават сигналите на бебетата и да им дават възможност от най-ранна възраст да остават чисти. С това те са си спестявали и усилия – да перат пелени, а и са отговаряли непосредствено на нуждите на своите бебета. Доста от рано повечето бебета спират да пишкат и акат по време на сън, така че периодът непосредствено след сън е доста подходящ дори и малкото бебе да бъде подканено да се изпишка или изака. Подканването може да стане като хванете бебето в поза за изхождане (гръбчето на бебето опряно на вашия корем  и крачетата разтворени в поза „жабче“ над тоалетната или мивка) и му казвате „пишш“ или „ъ-ъ“. Много скоро вие и бебето ви ще влезете в ритъм и ще знаете кога е Моментът.

"След като вече може да седи (около 6-ия месец), след ставане от сън, периодично слагайте бебето на гърне. Детето започва да свързва това положение с пишкането. Така то постепенно получава информация, че пишкането и ходенето по голяма нужда може да става и извън пелената. Около 1 г. и 2-3 м. мозъчната регулация за функцията на пикочния мехур вече съществува. На тази възраст детето има усещането, че мехура е пълен и, ако му е показано преди това как се пишка извън пелена, ще сигнализира по свой начин, че има нужда от гърне. Подобно на прохождането, самостоятелното ходене по малка и голяма нужда е процес, на който детето следва бъде научено постепенно".

доц. Анелия Буева

 

Бебетата са различни и са индивидуалности, вие сте тези, които решавате какво работи за вас и за вашето бебе. Времето за научаване на гърне също е индивидуално, но можете да очаквате, че, ако опитате и предлагате на детето да ползва гърне или тоалетна предварително, към втората му година, то вече ще има изградени тоалетни навици. Е, може и да има по някой „инцидент“ от време на време и момчетата могат да имат нужда от допълнителна „подсигуровка“ през нощта малко по-дълго, но стимулирането и възнаграждаването на успехите, та дори само с едно „Браво на голямото момче/момиче!“ помагат на децата да се справят все по-добре... не само с гърнето...

Десислава Алексиева


Според български Стандарти за развитие и учене в ранното детство, интересът на детето към гърнето може да се прояви на 10-12 месечна възраст и той следва да се стимулира. Нужно е да наблюдаваме по-внимателно биологичния му часовник и да познаваме ритмичността на физиологичните нужди. Поставянето на гърне трябва да се случи постепенно, без да бъде насилствено за детето. Ето и препоръките от същия документ:

10-12 месеца
 1. Да се предостави възможност на детето да сяда на гърне за 5-7 минути няколко пъти през деня, след основните хранения, както и вечер преди сън.
 2. Да се създават условия детето да мие ръцете си след използване на гърнето.
 3. След използване, гърнето да се измива с топла вода и сапун и да се подсушава; желателно е да се дезинфектира 1-2 пъти седмично.
13-18 месеца
 1. Отказване от (еднократните) пелени през деня около 18-ия месец, за предпочитане през летния период.
 2. Детето да сяда на гърне преди и след ставане от сън и след основните хранения, като остава на него не повече от 5-7 минути. Не се очаква то веднага да се справи, може да се случи то да извърши физиологичната си нужда, след като е станало от гърнето, като това не трябва да е повод за забележки от майката/грижещия се. Похвалата е необходима, ако детето се е справило. Да не се подхожда насилствено!
 3. При по-рядко подмокряне по време на сън през нощта, постепенно може да отпадне и нощната пелена.
 4. Да се учи детето да съобщава за физиологичните си нужди
 5. Не е приемливо да му се карат, ако сигнализира, след като вече се е подмокрило.
19-24 месеца

Гърнето да е на достъпно място и детето да се поощрява да го ползва самостоятелно. Гърнето се измива с топла вода и сапун и се дезинфектира 1-2 пъти седмично. Да се стимулира да измие ръцете си след ползване на гърнето

31-36 месеца

Помощ на детето при ставане от гърнето или тоалетната, почистване и пускане на водата след ползване.
 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook