Меню

Рубрики

Гастроезофагеална рефлуксна болест

Това е състояние, при което децата изпитват дикомфорт или други усложнения в резултат на връщането на стомашно съдържимо към хранопровода. Чести симптоми са връщане (регургитиране)и повръщане след нахранване съпроводени с неспокойствие, трудно заспиване и раздразнителност нощем. Понякога има оригване, лош дъх, чести дихателни инфекции. Нерядко детето извива назад цялото си тяло като дъга и се дърпа от гърдата по време на сукане дори още в самото начало.Поставянето на диагнозата става от специалист.

По отношение на кърменето при тези случаи се препоръчва чести сукания при първи сигнал от страна  на детето, така че порциите кърма, които попадат в стомаха да са малки и да не провокират влошаване на рефлукса. Полуправата или седнала поза при кърмене е много подходяща. Облекчение има и при облягане с наклон назад на тялото на майката, така че детето да е полегнало върху нея .

Нерядко по-ефективни са суканията нощем или когато детето спи, както и в позиция при която детето се люлее. Особено важно  при тези състояния е да се предоставя възможност на детето да изсуче възможно най-добре първата засукана гърда, преди да се премести на другата, защото в противен случай рефлуксът може да се засили. Избягват се резките движения и обръщания на детето веднага след кърмене. Много често децата се чувстват по-добре когато повечето време през денонощиетпо прекарват в полуседнало състояние. 

Прочетете още:


Оригване и връщане на храна

Оригване и връщане на храна
След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват повече, в сравнение с кърмените бебета.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook