Меню

Рубрики

Гастроезофагеална рефлуксна болест

Оригване и връщане на храна

След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон  имат нужда да се оригват повече, в сравнение с кърмените бебета. Ако кърмачето засуква добре и суче ефективно от гърдата, то поглъща значително по-малко въздух и по-рядко се нуждае от оригване.

За да помогнете на бебето да се оригне:

  1. Изправете го с лице към вас, като придържате главичката му с едната ръка и седалището с другата;
  2. Доближете го към вас така, че главичката му да се опре на рамото ви за няколко минути;
  3. Лекичко го погладете по гръбчето.

След едно или няколко оригвания бебето се успокоява. Ако не се оригне, не настоявайте – значи не е погълнало въздух по време на храненето. 

Връщане на храна

Често оригването се придружава и с отделяне от устата на малко количество непреработена храна. Тя се стича от ъгъла на устата отстрани по бузката на бебето. Това се нарича връщане на храна и преминава спонтанно след първите няколко седмици. Поради възможността да се върне част от поетото мляко, малко по-късно след храненето е добре, особено в първите месеци, децата винаги да се слагат да спят настрани.

Ако връщането на храна е често, не винаги е свързано с оригване и бебето е неспокойно – говорете с вашия лекар. Може би се касае за недостатъчност на мускула, разделящ хранопровода от стомаха – т.нар. гастро-езофагеален рефлукс.

 

Материалът е от книжката "Дневникът на мама и татко"

Това е състояние, при което децата изпитват дикомфорт или други усложнения в резултат на връщането на стомашно съдържимо към хранопровода. Чести симптоми са връщане (регургитиране)и повръщане след нахранване съпроводени с неспокойствие, трудно заспиване и раздразнителност нощем. Понякога има оригване, лош дъх, чести дихателни инфекции. Нерядко детето извива назад цялото си тяло като дъга и се дърпа от гърдата по време на сукане дори още в самото начало.Поставянето на диагнозата става от специалист.

По отношение на кърменето при тези случаи се препоръчва чести сукания при първи сигнал от страна  на детето, така че порциите кърма, които попадат в стомаха да са малки и да не провокират влошаване на рефлукса. Полуправата или седнала поза при кърмене е много подходяща. Облекчение има и при облягане с наклон назад на тялото на майката, така че детето да е полегнало върху нея .

Нерядко по-ефективни са суканията нощем или когато детето спи, както и в позиция при която детето се люлее. Особено важно  при тези състояния е да се предоставя възможност на детето да изсуче възможно най-добре първата засукана гърда, преди да се премести на другата, защото в противен случай рефлуксът може да се засили. Избягват се резките движения и обръщания на детето веднага след кърмене. Много често децата се чувстват по-добре когато повечето време през денонощиетпо прекарват в полуседнало състояние. 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook