Меню

Голямата тайна за спокойни бебета

Голямата тайна за спокойни бебета

Какво му е нужно на бебето, за да е добре? Мнозина ще Ви кажат: да е нахранено, да е сухичко и чистичко, да спинка. И всичко това е вярно. Но има и други неща, за да бъде бебето спокойно. Най-важното сред тях е: прегръдката на мама.

За младите родители раждането е най-желаното и чакано събитие в живота им. Но какво е то за бебето? Представете си. До вчера то е било постоянно заедно с мама (в корема ú). С излизането на бял свят „навън“ го посреща един съвсем различен свят. Свят с „враждебна“ обстановка, чужда, непривична. Всичко е стряскащо, непознато. Ту е жега, ту е студено. Звуците са остри, страховити за финото бебешко ухо. Нови и неприятни усещания започват да тормозят крехкото телце – глад, напъни за изхождане. Не след дълго връхлитат и още по-неприятни усещания – остри болки в коремчето (колики), сърбеж и болка в устата (никненето на зъбите). Накратко, за бебето излизането на бял свят е тежък сблъсък с нова и недрага реалност.

Само едно е безспорно хубаво в този нов свят – прегръдката на мама. За бебето там е приятно топличко „като едно време“, там цари спокойствие, там всички звуци са добре познати. В скута на мама всички мъчителни усещания се понасят по-лесно.


Корем до корема

Когато бебето е гушнато, то усеща добре познатата топлина на майчиното тяло. То е расло в тази топлина, обгърнато приятно от нея през всичките девет месеца на бременността. Тя го успокоява.

Сгушено до сърцето на мама, бебето чува и добре познатия неин глас. Какво говорим няма значение – бебето все още не разбира нито дума. Важното за него е, че усеща добре познатата вибрация.

Отпуснало глава на гърдите на мама, бебето чува добре познатото ритмично потупване. Чува и равномерно шумене при всяко нейно вдишване и издишване.

Всичко това взето заедно, създава почти същото чувство, което бебето е имало в корема на мама. Това дава спокойствие на бебето.


Прегърнати безкрай

Има и начин да гушкаме своето бебе толкова дълго, колкото то има нужда – без това да ни отнема способността да вършим разни неща с двете си ръце (да пуснем пералня, да измием шишето и др.) Хитрото решение е... слингът.

Гениалните неща са прости – и тук също е така. Слингът е ивица текстил, с който привързваме бебето към тялото си. Така става възможен двойният ефект: хем детето е прегърнато, хем ръцете ни са свободни за действие.

Но не само освобождаването на ръцете носи удобство в случая. Майката, която носи бебето си до гърдите си, е много по-спокойна за детето. Тя усеща всяко негово движение, всяко трепване. Чувства, когато то спи блажено, но и когато стане неспокойно. Такава майка не може да бъде изненадана от внезапен детски плач, защото е усетила потребностите на бебето си много преди то да започне да страда и да заплаче.

Някои от вас вече са се досетили, че „всичко ново е добре забравено старо“ и че слингът всъщност не е революционна новост – бабите ни също са носели бебетата си привързани към телата си, но тогава са наричали тъканта „цедилка“. Съвременните решения за носене на бебе в слинг са по-многобройни и разнообразни и повечето от тях ще бъдат показани на предстоящия форум „Спокойни бебета“ на 9 март 2024 г. 


Кърмене в слинг?

Технически, слингът позволява и това – да кърмим бебето навсякъде, по всяко време. С малко предвидливост подобно удобство е постижимо, ако носим подходящи дрехи.

Кърменето също има златна роля за спокойствието на бебето. На емоционално равнище това изгражда силна връзка на близост, доверие и привързаност между детето и родителя. Чисто физиологично кърменето намалява възможностите за стомашно-чревни неразположения като например запек.

Но кърменето е процес, който всякога има своите индивидуални особености. За тънкостите му също ще стане дума на форума „Спокойни бебета“, редом с дискусията за слинга и ранните грижи за детето. Бебетата имат невероятно силен инстинкт да засучат още в първите минути след раждането, затова, ако има един общовалиден „принцип“ в тази област, той е да имаме повече вяра в естествените, природни способности на новороденото и майката.


Рутина и монотонност

Още един голям съюзник на родителите в отглеждането на спокойното бебе е монотонността. Резките промени, ярките светлини, гръмките звуци – всичко това плаши и притеснява новороденото. Но еднообразието, напротив, го успокоява.

Това, което носи най-голям комфорт, е всичко, което наподобява монотонността на майчината утроба. Това означава приглушена, мека светлина, равномерен, монотонен шум, ритмично и равномерно полюляване. Всичко това наподобява усещанията на бебето от времето, когато е било в утробата.

До голяма степен рутината се постига и посредством ритуалите, които младите родители ще изградят в ежедневието на своето бебе. А какви да са те – това ще разкажат специалисти по време на форума „Спокойни бебета“.

Още по темата

Още от Ани Събева

Публикации

Харесай ни във Facebook