Меню

Готовност и начало на захранване

Готовност и начало на захранване

Захранване на бебето означава постепенно въвеждане на храни, различни от майчиното мляко и млеката за кърмачета (адаптирано мляко).  При захранването бебето постепенно ще добие едно ново умение - да дъвче и да се храни на вашата трапеза. Официалните препоръки кога и как да се проведе захранването на бебето се дават въз основа на насоките на Световната здравна организация (СЗО), Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN) и други водещи организации. Тези насоки  се основават на сериозни научни изследвания, затова в тази статия се придържаме към тях. Тя е за онези родители, които обичат баланса между инстинкт и информирани решения при грижите за тяхното дете.

Кога да започнете захранването?

Захранването трябва да започне около 6-месечна възраст (между 17-та и 26-та седмица), но не по-рано от 4 месеца и не по-късно от 6 месеца.

До момента на захранването се препоръчва изключително кърмене (или частично кърмене  с допълващо хранене с мляко за кърмачета или хранене с мляко за кърмачета, ако кърменето не е възможно).

Не отлагайте за след 26-та седмица, защото тогава майчината кърма и млякото за кърмачета вече не могат да задоволят напълно нуждите на детето от хранителни вещества за оптимален растеж и развитие. Риск за настъпване на дефицити съществува за редица минерални вещества и витамини, като най-голям е рискът за железен дефицит, особено при кърмените деца, тъй като запасите му в черния дроб се изчерпват.

По време на захранването, продължавайте да давате обичайното мляко - то все още е основният източник на хранителни вещества за оптимален растеж и развитие. 

Захранване  между 4 и 6 месец  се препоръчва, когато кърмата ви е намаляла и детето не наддава добре на тегло, има  данни за някакъв хранителен дефицит или медицински проблем, например рефлукс. Можем да започнем захранване и след навършване на 5 месеца, когато детето се развива бързо, сяда, проявява голям интерес към храната.

Ранното захранване (преди 4 навършени месеца, 17-та седдмица) не се препоръчва, защото гастроинтестиналният тракт и бъбреците на бебето не са достатъчно зрели да преработват захранващи храни и защото всяка друга храна ще замести част от неговото мляко, но няма да бъде хранителна като него. При ранно захранване има по-голям риск от задавяне,  храносмилателни проблеми поради незрелия стомашно-чревен тракт, хранителни алергии, тъй като бариерната функция на чревната лигавица е ограничена и е възможно преминаването на животински и растителни алергени в кръвта. Ранното захранване води до риск от наднормено тегло, тъй като захранващите храни внасят повече енергия. Също така има риск от претоварване на незрелия организъм с електролити, особено готварска сол.


Основни признаци, че детето е готово за захранване 

Захранването трябва да се ръководи от готовността на детето, а не само от навършената възраст. Да е готово да го захраните означава, че вашето дете:

  1. може да държи главата си изправена
  2. може да седи с минимална помощ (например, в столче)
  3. не избутва храната с език навън, а я преглъща
  4. показва интерес към храната, посяга да я пипне с ръце
  5. може само да взема предмети и да ги слага в устата си - условие за самостоятелно хранене с лъжичка или пръсти

HiPP БИО Зеленчуци

Нашите органични зеленчуци се отглеждат естествено

Биологичните зеленчуци на HiPP се отглеждат напълно естествено, без да се използват химически или синтетични пестициди, инсектициди или торове. Фермерите, с които работим, поддържат здравето на своите култури и почви в отлично състояние със зелен тор и интелигентна система за сеитбообращение, докато птиците и полезните насекоми отговарят за контрола на вредителите.

Създаваме подходящи местообитания за тези малки помощници, за да им помогнем да се установят на полетата и ливадите на HiPP: засаждаме живи плетове, засяваме редове с цветя по краищата на полетата и поставяме гнездилки. Всички тези мерки са предприети с цел защита на чувствителния екологичен баланс. Може и да събираме по-малки количества, но чрез използване на естествени методи, защитаваме климата, подпочвените води и подобряваме качеството на нашите съставки. HiPP спанакът, например, е с ниско съдържание на нитрати, което е от особено значение за бебешката храна.

Пюре, намачкано или на парченца

Преди навършени 6 месеца, първите храни се предлагат под формата на гладко пюре, а съдовете за хранене се стерилизират.

След навършени 6 месеца – първите храни може да са намачкани с вилица

След навършени 6-7 месеца – преминава се към храни с все по-едра консистенция и храни за ядене с пръсти

Примери за храни за ядене с пръсти: добре сварени на пара плодове и зеленчуци, нарязани на малки меки ивички или не прекалено малки парченца, които детето може да взима самостоятелно в юмручето си. Колкото по-голямо е детето, толкова по-малки парченца може да взима и толкова по-добре се справя както с дъвченето, така и с поднасянето на храната до устата. Поради риск от задавяне, не оставяйте детето само, докато се храни и спазвайте препоръките за избор и приготвяне на храни за ядене с пръсти. Научете се да различавате задавянето - храната попада в дихателните пътища, от рефлекса на гадене - несдъвканата храна се връща обратно преди да бъде преглътната.

Консумирането на храни, които се дъвчат, било то намачкани, с по-едри парченца или за ядене с пръсти е важно за развитието, защото например, помага на детето да се научи да дъвчи, което развива мускулите, използвани при говора. Хващането на лъжичка и особено дирекно на храните с пръсти му позволява да развива т.нар. фина моторика - хващането на храната все по-добре и поднасянето й до устата.

Някои родители залагат на яденето с пръсти още от самото начало на захранването, други започват с лъжичка пюрирани или намачкани храни и постепенно преминават към яденето с пръсти, например при предлагането на междинни закуски. Понякога самото дете определя избора. Ако изборът е на храна за ядене с пръсти, информирайте се както за ползите, така и за рисковете. Все още за този метод няма достатъчно научни доказателства, поради което водещите организации не са го включили в официалните си препоръки, но дават съвети за какво трябва да се внимава.

Кога, как и какво да предложите, можете да следите в инфостикерите от секция Хранене в Дневникът на мама - namama.app, разработени съвместно с проф. Стефка Петрова. Знаем колко е ценно времето, затова съветите са кратки, но съдържат най-важните неща, персонализирани според възрастта на бебето ви.

Самостоятелно хранене

  1. Дайте на бебето лъжицата или го оставете да си взима от храната само.

Самостотятелното хранене и особено яденето със собствените ръце е част от развиващото мозъка опознаване на света – чрез храните. Как изглеждат, какви са на цвят, допир, вкус, консистенция, как се казват – назовавайте ги, когато им ги давате. Самият им вид събужда интереса и апетита на детето към храната. Развиват се уменията за самостоятелно хранене, включително използване на прибори.

  1. Не очаквайте културно хранене – детето не е запознато с това и има нужда да цапа.
  2. Дайте избор между различни неща – всеки има индивидуален вкус, а вие ще разберете какъв е този на вашето дете.

 

Яде ли достатъчно?

Това да приемаш храна, различна от млякото, е ново умение, на което всички се учим. Да прехвърляш храната в устата си и да я преглъщаш, заедно с усещането за нов вкус и текстура, е нещо ново за бебето и е възможно в началото то да я изплюе или откаже. Ако това се случи, опитайте отново в друг ден.

Ако трудно приема вкуса на новата храна, можете да я добавяте по малко към такава, която вече харесва (например плодово пюре към зеленчуково). 

Не се тревожете, ако през първите седмици детето яде все още само символични количества от новата храна – това е съвсем нормално. Целта на този етап е то да свикне с нея, да се научи да се храни от лъжичка и да преглъща, да се научи да дъвче. В началото на захранването детето се нуждае само от 2-3 супени лъжици твърда храна. Новите храни допълват млечното хранене, а не обратното.

Не насилвайте бебето да яде, ако то не иска. В случай, че се притеснявате, се консултирайте с личния лекар или специалист.

Знаци, че детето се е нахранило са да откаже храната, включително като обърне глава или се облегне на столчето.

 

Да давам ли други течности?

При включване на захранващи храни бебето се нуждае от допълнителен прием на течности.

Макар че в периода на захранване много бебета все още отказват вода, добре е да изградите навика да я предлагате. 

Според последните препоръки, до 12 месеца децата не се нуждаят от плодов сок, много по-подходящи са плодовите пюрета или плодовете за ядене с пръсти. Предлагането на сок отложете поне до 8 месечна възраст и то в малки количества (30-50 мл), разреден с вода 50:50 към едно от основните хранения на детето, а не между храненията, с цел намаляване на риска от зъбен кариес.

 

Непоносимост и алергии към храни

Съветите на специалистите са първите храни да се въвеждат през няколко дни. 

Водете си дневник на захранването с помощта на безплатния тракер за захранване в namama.app, който е достъпен за всички, благодарение на подкрепата на HIPP. В случай на непоносимост към някоя храна, ще бъде много по-лесно да я проследите и отбележите като потенциален алерген за вашето бебе. Можете да използвате  записите от тракера при прегледите със специалист.

Признаци на непоносимост или алергия са повръщане, диария или обрив. В тези случаи – консултирайте се с лекаря. 

Ако детето не понася добре дадена храна, сменете я с друга и след седмица опитайте да я предложите отново. Ако отново има същите оплаквания, консултирайте се с лекаря.

Промяна в цвета, консистенцията и честотата на изхожданията е нормална в периода на въвеждане на нови храни. Можете да ги записвате в тракерa за пелени  в namama.app

Не отлагайте въвеждането на храните алергени като яйца, фъстъчено масло и соя. Според съвременните научни доказателства въвеждането на алергенни храни преди 1-годишна възраст може да помогне на детето да избегне бъдещи алергии.

Отложете предлагането на пчелен мед, цели ядки и семена и някои риби, в които се натрупва живак (акула, тон, меч, морски дарове), за след 1 г

 

Защо не бива да предлагате плодови сокчета на малко бебе

Макар това да е остаряла и вече отречена практика, все още е възможно да получите съвет да предлагате на детето плодиви сокчета още след втория месец. Имайте предвид, че стомахчето на вашето бебе преди 4 месечна възраст все още не е готово за храна, различна от майчиното мляко. Това означава, че ако го предложите сега, стомахчето на бебето за първи път ще посрещне хранителни вещества, които не познава и за които не е готово. Заради по-голямата чревна пропускливост, те ще преминат лесно и в кръвта, което може да активизира реакция като към алерген. Бебето няма все още в пълен обем и нужните ензими, за да може да разгражда добре и да усвоява хранителни вещества от другите храни, заради което е по-вероятно и да получи проблеми с коремчето като колики или диария. Ранният прием на плодови сокчета създава риск от инфекции, предизвикани от Escherichia coli при възможното замърсяване на плодовете, както и поради незрялата имунна система. 

Предлагането на плодови сокове преди навършване на 6 месеца увеличава и риска от зъбен кариес, поради въздействието на плодовите киселини.

 

Защо не бива да отлагате за по-късно от навършването на 6 месеца

Защото след 6-тия месец майчината кърма и мляко не могат да задоволят нуждите на детето от хранителни вещества за оптимален растеж и развитие. Прочетете в следващите редове колко важни съставки е възможно да липсват на вашето бебе, ако не го захраните навреме.

Основни хранителни вещества, необходими за доброто здраве и развитие на бебето след шестия месец

  1. Висококачествени белтъци (протеини) – важни са за растежа на тялото и му доставят енергия. Съдържат се в месото, рибата, яйцата, млякото, бобовите, ядките, зърнените храни. Недостигът на белтъци в храната води до забавяне на растежа и развитието в ранната детска възраст, намалява имунозащитните механизми и умствената работоспособност, води до анемия и др. 
  2. Незаменими мастни киселини (полезни мазнини, най-вече омега-3 и омега-6) – важни са за умственото развитие и познавателните процеси, за имунната функция и устойчивостта към болести, те са необходими за ретината и функцията на очите, имат противовъзпалително действие, помагат при алергии и атопичен дерматит. Дефицитът на незаменими мастни киселини при децата може да затрудни растежа и развитието. Съдържат се в майчиното мляко и в млеката за кърмачета и преходните млека (различни структурно от тези в кърмата), растителните мазнини, рибата. Подпомагат усвояването на витамин D.
  3. Въглехидрати - те са важен източник на енергия за тялото и са нужни за работата на клетките. Има две форми въглехидрати – прости (захари) и комплексни въглехидрати (нишестени  и хранителни влакнини). Лактозата (млечната захар) е основната захар в кърмата и млякото за кърмачета. Полезни захари (фруктоза и глюкоза) се получават от растителните храни - плодовете и някои зеленчуци. Приемът на въглехидрати трябва да е предимно за сметка на нишестените, като основен източник са зърнените храни (и продуктите от тях) и картофите. Даването на захар при захранването на бебето не се препоръчва, тъй като доставя само енергия, без да включва други полезни хранителни вещества, води до наднормено тегло и създава риск за зъбен кариес.
  4. Витамин А – укрепва устойчивостта на детето към болести, има важна роля за растежа на костите, необходим е за поддържане структурите епителни клетки на кожата и другите органи, на роговицата, необходим е за поддържане на нормалното зрение. Недостигът му води до забавяне на растежа и развитието, влошена устойчивост към инфекции, промени в епитела на кожата и лигавиците. Съдържа се в майчиното мляко, черния дроб, месото, яйцата, млечните продукти.
  5. Витамин D - образува се в кожата при излагане на ултравиолетови лъчи и това е основният източник на този витамин за организма. Витамин D се приема и чрез някои храни. Най-богати източници са мазнините на морските риби, съдържа се  и в черния дроб, млечното масло, сметаната, яйчния жълтък, млякото. Хранителният прием на витамина е много важен в периоди, когато има по-малко и рядко излагане на децата на слънчева светлина. Витамин D играе важна роля за всмукването в червата и използването от организма на минералите калций и фосфор, за нормалната минерализация на скелета и зъбите, което е особено важно при децата. Витамин D в майчиното мляко често е недостатъчно, поради което кърмените бебета трябва да получават дневна добавка на витамин D
  6. Йод – за развитието на мозъка на детето и за имунитета. Недостигът му предизвиква нарушение в обмяната на веществата, понижение на имунитета, забавяне в развитието. Съдържа се в рибата, млякото, яйцата, спанака
  7. Желязо – важно е за умствените и психическите способности, за правилния растеж и развитие, особено през първата година. Съдържа се в майчина кърма, млека за кърмачета, преходни млека и други бебешки храни, обогатени с желязо (четете етикета), черния дроб, яйцата, месото, пълнозърнестите храни, тъмно-зелените зеленчуци, варивата (бял боб, нахут, леща). Около 6 месечна възраст започват да се изчерпват запасите от желязо.  Според препоръките на експертните организации, ранното въвеждане на месни продукти и храни, обогатени на желязо (каши) са важна превенция на дефицити на желязо и желязно-дефицитни анемии при децата.
  8. Витамин C – подсилва имунитета и помага за усвояването на желязото. Съдържа се в портокалите, дините, пъпешите, броколите, доматите, червените чушки, листните зеленчуци, магданоза, копъра и др. Важно е захранването с плодове, защото съдържащият се в тях Витамин C подпомага усвояването на желязото, което детето ще започне да приема най-вече с месото, обогатените с желязо каши, зелените зеленчуци. Храненето може да завърши с 1-2 лъжички плодово пюре „за десерт“.
  9. Калций - един от най-важните минерали, които оказват значително влияние върху растежа и развитието на децата. Той има структурна роля в изграждането на костите и зъбите. Най-добри хранителни източници на лесноусвояем калций са прясното и киселото мляко и млечните продукти.

Според последните проучвания, месо може да се предложи на детето почти веднага след първата храна, но не преди навършването на 6 м., когато храносмилателната система все още не е готова за усвояването му. След тази възраст то е лесно усвоимо и важно заради съдържащото се в него желязо и пълноценни белтъчини. 

HiPP БИО Зеленчуци

Нашите органични зеленчуци се отглеждат естествено

Биологичните зеленчуци на HiPP се отглеждат напълно естествено, без да се използват химически или синтетични пестициди, инсектициди или торове. Фермерите, с които работим, поддържат здравето на своите култури и почви в отлично състояние със зелен тор и интелигентна система за сеитбообращение, докато птиците и полезните насекоми отговарят за контрола на вредителите.

Създаваме подходящи местообитания за тези малки помощници, за да им помогнем да се установят на полетата и ливадите на HiPP: засаждаме живи плетове, засяваме редове с цветя по краищата на полетата и поставяме гнездилки. Всички тези мерки са предприети с цел защита на чувствителния екологичен баланс. Може и да събираме по-малки количества, но чрез използване на естествени методи, защитаваме климата, подпочвените води и подобряваме качеството на нашите съставки. HiPP спанакът, например, е с ниско съдържание на нитрати, което е от особено значение за бебешката храна.


Захранване 
Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване с лъжичка и примерни количества. 


 

В материала са използвани текстове от книжното издание Дневникът на мама и татко, страниците по възрасти и namama.app с консултант проф. д-р Стефка Петрова, включително препоръки на СЗО, ESPGHAN и NHS

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook