Меню

Готовност и начало на захранване

Готовност и начало на захранване

Можете да четете тези редове, когато:

Искате да се подготвите за захранването на бебето;

Вече сте опитали да захраните детето, но сте срещнали някои проблеми, като например:

 • детето отказва да се храни с лъжичка – изблъсква я с езиче.
 • детето не приема храната – изплюва я обратно, прави гримаси.

При всички случаи може би си задавате едни и същи въпроси като например дали е време за захранване и дали детето получава необходимите хранителни вещества?

Препоръчително е захранване около 6-ти месец, но не по-рано от 17-та и не по-късно от 26-та седмица от раждането. Препоръчително е продължаване на кърменето през целия период на въвеждане на храни, допълващи кърмата, за оптимален растеж и развитие на детето. 

Ранно захранване (след навършване на 4-5 месеца) може да се препоръча при намаляла кърма и ниско наддаване; при хранене с мляко за кърмачета и при проблеми от страна на бебето (например рефлукс). При всички случаи е необходима консултация с лекаря на детето. 


Детето е готово за захранване, когато: 

 1. Може да седи само и държи главата си изправена; 
 2. Може само да взема предмети и да ги слага в устата си; 
 3. Не избутва храната с език навън, а я преглъща;
 4. Не се задавя и не кашля от храната (случва се понякога, но не непрекъснато); 
 5. Проявява интерес, когато се храните, имитира как ядете; 

Да имитира как се храните означава да умее да поднася към устата си предмет или играчка. 

 1. Показва интерес към храната, посяга да я пипне с ръце; 
 2. Скъсява интервалите между кърменията и 2-3 седмици на често кърмене не помагат – детето може да е гладно и след кърмене.

 

Захранването не бива да бъде отлагано за по-късно от навършването на 6 месеца. Това е свързано с още един въпрос, който е възможно да си задавате:


Дали детето получава нужните хранителни вещества?

След 6-тия месец, майчината кърма и изкуственото мляко не могат да затоволят нуждите на детето от хранителни вещества. Детето се нуждае от храна, която включва основните хранителни вещества, най-вече:

 1. Висококачествени белтъчини (протеини) – важни са за растежа на тялото и му доставят енергия. Съдържат се в месото, рибата, яйцата, млякото, бобовите, ядките, зърнените храни. Недостигът на белтъчини в храната води до забавяне на растежа и развитието в ранната детска възраст, отслабва имунозащитните механизми, води до анемия и др. 
 2. Незаменими мастни киселини (полезни мазнини, най-вече омега-3 и омега-6 ) – важни са за умственото развитие и познавателните процеси, укрепват устойчивостта към болести, помагат при алергии и атопичен дерматит. Дефицитът на незаменими мастни киселини при децата може да затрудни растежа и развитието. Съдържат се в майчиното мляко и в млека за кърмачета и преходните млека (различни структурно от тези в кърмата), растителните мазнини, рибата. Подпомагат усвояването на витамин Д
 3. Витамин А – укрепва устойчивостта на детето към болести, подпомага здравето на кожата, както и зрението при здрач. Недостигът му води до забавяне на растежа и развитието, влошена устойчивост към инфекции, промени в епитела на кожата и лигавиците. Съдържа се в майчиното мляко, черния дроб, месото, яйцата, млечните продукти
   
 4. Йод – за развитието на мозъка на детето и за имунитета. Недостигът му предизвиква нарушение в обмяната на веществата, понижение на имунитета, забавяне в развитието. Съдържа се в рибата, млякото, яйцата, спанака
   
 5. Желязо – за умствените и психическите способности, за правилния растеж и развитие, особено през първата година. Съдържа се в майчина кърма, млека за кърмачета, преходни млека и други бебешки храни, обогатени с желязо (четете етикета), черния дроб, яйцата, месото, пълнозърнестите храни, тъмно-зелените зеленчуци, вариата (бял боб, нахут, леща). Около 6 месечна възраст започват да се изчерпват запасите от желязо.  Според препоръките на експертните организации, ранното въвеждане на месни продукти и храни, обогатени на желязо (каши) са важна превенция на дефицити на желязо и желязно-дефицитни анемии при децата.
   
 6. Витамин C – подсилва имунитета и помага за усвояването на желязото. Съдържа се в портокалите, дините, пъпешите, броколите, доматите, червените чушки, листните зеленчуци, магданоза, копъра и др. Важно е захранването с плодове, защото съдържащият се в тях Витамин C подпомага усвояването на желязото, което детето ще започне да приема най-вече с месото, обогатените с желязо каши, зелените зеленчуци. Храненето може да завърши с 1-2 лъжички плодово пюре „за десерт“.


Според последните проучвания, месо може да се предложи на детето почти веднага след първата храна, но не преди навършването на 6 м., когато храносмилателната система все още не е готова за усвояването му. След тази възраст то е лесно усвоимо и важно заради съдържащото се в него желязо и пълноценни белтъчини. 

 

Какво е важно: 

 1. При включване на захранващи храни кърмачето се нуждае от допълнителен прием на течности. Макар че в периода на захранване много бебета все още отказват вода, добре е да изградите навика да предлагате. 
 2. Не се тревожете, ако през първите седмици детето яде все още само символични количества от новата храна – това е съвсем нормално. Целта на този етап е то да свикне с нея, да се научи да се храни от лъжичка и да преглъща. В началото на захранването детето се нуждае само от 2-3 супени лъжици храна като постепенно количеството се увеличава до една порция твърда храна = 1/2 чаена чаша на всяко хранене при 2-3 хранения на ден и дневен прием на 550 мл мляко (кърма). 
 3. Признаци на непоносимост или алергия са повръщане, диария или обрив. В тези случаи – консултирайте се с лекаря. 
 4. Ако детето отказва или не понася добре дадена храна, сменете я с друга и след седмица опитайте да я предложите отново. Ако отново има същите оплаквания, консултирайте се с лекаря, вероятно не я понася. 
 5. Ако трудно приема вкуса на новата храна, можете да я добавяте по малко към такава, която вече харесва (например плодово пюре към зеленчуково). Пюрето от тиква обикновено е предпочитана първа храна заради по-сладкия си вкус, който децата харесват. 
 6. Промяна в цвета, консистенцията и честотата на изхожданията е нормална в периода на въвеждане на нови храни. 
 7. Не отлагайте въвеждането на храните алергени. Според съвременните научни доказателства въвеждането на алергенни храни преди 1-годишна възраст води до създаване на толеранс, а не до сенсибилизиране. 

 

Въпроса за плодовите сокчета

 • получили сте съвет да започнете да предлагате на детето плодов сок преди да го захраните, под предлог, че това не е захранване.
 • предложили сте плодов сок и смятате, че детето не го понася добре 

Това често се случва още след навършването на 2 месеца.

Стомахчето на вашето бебе все още не е готово за храна, различна от майчиното мляко. Адаптираните млека максимално наподобяват майчиното мляко, но въпреки това не са майчино мляко. Какво да кажем за плодовия сок... ако го предложите сега, стомахчето на бебето за първи път ще посрещне хранителни вещества, които не познава и за които не е готово. Заради по-голямата чревна пропускливост, те ще преминат лесно и в кръвта, което може да активизира реакция като към алерген. Бебето няма все още в пълен обем и нужните ензими, за да може да разгражда добре и да усвоява хранителни вещества от другите храни, заради което е по-вероятно и да получи проблеми с коремчето като колики или диария.

Предлагането на плодови сокове преди навършване на 6 месеца увеличава и риска от зъбен кариес и алергични реакции, поради незрялата имунна система; създава риск от инфекции, предизвикани от Escherichia coli при възможното замърсяване на плодовете. 

Затова според последните препоръки, до 12 месеца децата не се нуждаят от плодов сок, много по-подходящи са плодовите пюрета или плодовете за ядене с пръсти. Предлагането на сок отложете поне до 8 месечна възраст и то в малки количества (30-50 мл), разреден с вода 50:50 към едно от основните хранения на детето, а не между храненията, с цел намаляване на риска от зъбен кариес.

Захранване

Актуализирания текст от книжното издание "Дневникът на мама и татко".

Дневникът на мама и татко благодари на проф. д-р Стефка Петрова за подкрепата при актуализирането на раздел Хранене

"Храната следва да включва основни хранителни вещества като протеини и незаменими мазнини, които помагат на тялото на детето да расте и да има енергия, както и витамин А, който укрепва устойчивостта на детето към болести, йод, който осигурява безпроблемното развитие на мозъка на детето и желязо, което защитава умствените и психическите способности на детето."

"Времето за хранене е и време за учене, любов и общуване, които насърчават физическия, социалния и емоционалния растеж и развитие."*

 

 

Преди да започнете захранване, прочетете за начало и готовност за захранване.

Не винаги можем да върнем времето назад и да наваксаме минали липси. Детето има нужда
да получи точните хранителни вещества в точния момент. Тази наша роля се нарича "програмиране". С храната "програмираме" здравето и умствените способности: поведението, обучението, наднорменото тегло, диабета.

Недостигът на определени хранителни вещества може да отключи определени гени, които носим.

 

Подходящи първи храни

Всяка от предложените храни можете да предложите като първа. 

Група храни Какво
Зеленчуци

Тиква, морков, тиквичка, пащърнак, картоф, грах. Под формата на пюре. 

                     
Безглутенови зърнени каши, обогатени с желязо

Ориз, елда, просо, царевица, под формата на готови каши, обогатени с желязо. За предпочитане зърнени култури, които детето вече познава през кърмата и още от бременността, когато майката ги е консумирала. 

Месо

пилешко, пуешко, заешко, добавя се към зеленчуковото пюре 

Плодове

ябълка, слива, круша, банан, пъпеш, под формата на плодово пюре, плодово-зеленчуково пюре или добавени към каша (безглутенова, обогатена с желязо).Кое да е първо? 

 1. Ако се колебаете с какво да започнете (зеленчуци, плодове или каша): зеленчуците са препоръчителна първа храна, защото съдържат повече влакнини, въглехидратите в тях са по-лесно усвоими – близки до тези в кърмата, а за обработката им са нужни по-малко ензими в сравнение със зърнените каши. 
 2. Ако се колебаете коя желязо-съдържаща храна да въведете първо (месо или каша): месото е препоръчителният избор, защото е натурален източник на желязо и цинк. 

Първата храна се въвежда в рамките на около 5 дни. Предлагат се с по 2-3 чаени лъжички повече всеки следващ ден, без да е необходимо достигането на пълна порция преди въвеждането на следващата храна. 

 • Първите захранващи храни трябва да са по-кашави и меки. За постигане на нужната консистенция и по-близък вкус с познатото се препоръчва в началото да ги приготвяте с кърма или обичайното мляко, което детето получава.
 • Предложете 2-3 лъжички от първата храна, след това дохранете с кърма или мляко за кърмачета. 
 • Ако бебето е неспокойно (поради силен глад или друга причина), е възможно да откаже лъжичката. Предложете му първо кърма (мляко за кърмачета), за да го успокоите. 

 

Според най-новите препоръки, детето свиква и усвоява новата храна по-лесно, когато я получава не еднократно за деня, а разпределена по време на няколко хранения, например: 


Захранване с първа храна

ден

Готово зеленчуково пюре от един зеленчук
+ кърма или мляко* 

Предлагане
1 2 ч.л.  1 ч.л на обяд и 1 ч.л следобяд 
2 4 ч.л.  1 ч.л на обяд и 1 ч.л следобяд 
3 6 ч.л.  на обяд и следобяд 
4 8 ч.л.  на обяд и следобяд
5 10 ч.л.  на обяд и следобяд 


* В посочения брой лъжички на ден, който е ориентировъчен, се има предвид готовото количество пюре.

1 чаена лъжичка = 5 грама

Ако детето приема храната и няма признаци на непоносимост (обрив, диария, запек и др.), след 5-ия ден, то е захранено с нея. 

 1. Всяка следваща храна се въвежда по-бързо – за 2-3 дни – с по няколко лъжички повече всеки ден, разпределени в едно или две хранения, до достигането на една порция (1/2 чаена чаша = 24 ч.л) храна на всяко хранене. След всяко хранене с лъжичка дохранвайте с кърма (мляко за кърмачета). При частично или изцяло кърмените деца нуждата от желязо-съдържащи храни настъпва по-рано в сравнение с хранените с мляко за кърмачета (млеката за кърмачета са обогатени с желязо). Затова: 
 • Ако детето е частично или изцяло на кърма, още след въвеждането на първите 1-2 зеленчука можете да включите месото – разпределено в 1 или 2 приема за деня, до достигане на 4 ч.л. (общо 20 г) на ден, например: 

 

Захранване с месо

Ден

Количество готово пюре за деня

Със зеленчук 1 С месо Предлагане
6

15 ч.л. месно-зеленчуково пюре 

14 ч.л 

+ 1 ч.л 

на обяд 

7

20 ч.л. месно-зеленчуково пюре 

18 ч.л 

+ 2 ч.л 

на обяд и следобяд 

8

24 ч.л. месно-зеленчуково пюре 

21 ч.л 

+ 3 ч.л 

на обяд и следобяд 

9

24 ч.л. месно-зеленчуково пюре

20 ч.л 

+ 4 ч.л 

на обяд и следобяд 


Детето е захранено с месо. Можете да започнете предлагането му като част от обедното хранене – през ден, а в деня без месо малко по-късно да въведете жълтък.

 • Ако детето е изцяло на изкуствено хранене, преди месото или кашата можете да въведете още няколко зеленчука и/или плодовете. Например: 

 

Захранване с нов зеленчук

ден

Количество готово пюре за деня 

Със зеленчук 1 

Със зеленчук 2 

Със зеленчук 3 

Предлагане
6

15 ч.л. зеленчуково пюре 

12 ч.л 

+ 3 ч.л 

 

на обяд и следобяд 

7

20 ч.л. зеленчуково пюре 

14 ч.л 

+ 6 ч.л 

 

на обяд и следобяд 

8

24 ч.л. зеленчуково пюре 

21 ч.л 

+ 3 ч.л 

на обяд и следобяд 

9

24 ч.л. зеленчуково пюре 

21 ч.л 

+ 3 ч.л 

на обяд и следобяд 


Детето е готово за захранване с първата желязосъдържаща храна - месо или каша. 

Захранването с плодове и каши е като захранването с нови зеленчуци – всеки нов плод или зърнена култура се въвеждат за около 2-3 дни. Можете да правите с тях различни комбинации – плодове с плодове, плодове със зеленчуци, плодове с каша и т.н. 

 

С какво да продължите? 

Въвеждайте нови храни през 2-3 дни и ги комбинирайте. Целта е постигането на разнообразие. Редът на въвеждане няма значение. Например след първия зеленчук, можете да добавите плод, после да захраните с месо, после – нов зеленчук и т.н. Още след захранването с месо можете да включите към менюто и риба – не по-рано от 6 навършени месеца.
 

Примерно разпределение*

на 6 месеца 

 • 9 ч или 17ч – каша или плодово пюре
 • 12ч – зеленчуково с жълтък **/месно-зеленчуково пюре

на 7 месеца 

 • 10ч – каша
 • 13:30 – зеленчуково с жълтък/месно-зеленчуково пюре
 • 17ч–плодове,плодовопюре

Можете да захраните с риба. От този период нататък, в зависимост от апетита на детето, между основните хранения можете да предлагате 1-2 допълнителни закуски с меки храни за хранене с пръсти (меки плодове, варени зеленчуци, нарязани на подходящи парченца).

на 8 месеца 

 • 10 ч каша, попара, смути, намачкан плод + преходно мляко, кисел, плодово пюре
 • 13:30 ч – зеленчуково с жълтък меснозеленчуково пюре или рибно-зеленчуково пюре
 • 17ч – каша, кекс с жълтък и преходно мляко или кисело краве мляко


Всеки ден: 1-2 допълнителни закуски с меки храни за хранене с пръсти. В някои дни: изкиснато сирене, извара или малко краве кисело мляко към зеленчуковото пюре; 30 мл бульон с месо преди зеленчуковото пюре.

на 9 месеца 

 • 10 ч – каша, попара, смути, намачкан плод + преходно мляко, кисел, плодово пюре, макарони, грис, кус кус и др. несъдържащи яйца + преходно мляко

 • 13:30 ч – зеленчуковос1/2жълтък/меснозеленчуково пюре или рибно-зеленчуково пюре.

 • 17 ч –каша, кекс с жълтък и преходно мляко или кисело краве мляко, бисквити без хидрогенирани растителни мазнини и без прясно мляко.

  Всеки ден: 1-2 допълнителни закуски с меки храни за хранене с пръсти. В някои дни: изкиснато сирене, извара или малко краве кисело мляко към зеленчуковото пюре.; 50 мл зеленчуков бульон преди зеленчуково-месното пюре; 50 мл супа с месо преди зеленчуковото пюре. Добавка – хляб, сухар.

 

на 10 – 11 месеца

Предлагат се ястия с по-едра консистенция, по възможност от общата храна, но без добавка на сол и силни подправки. Храната се намачква, месото се смила на по-едри частици или се накълцва, зеленчуците се нарязват на ситно.

 

Препоръчителни количества*

 1. За възрастта от 6 до 8 месеца: една порция твърда храна = 1/2 чаена чаша на всяко хранене при 2-3 хранения на ден и дневен прием на 550 мл мляко (кърма); 
 2. За възрастта от 9 до 11 месеца: една порция твърда храна = 1/2 чаена чаша на всяко хранене при 3-4 хранения на ден и дневен прием на 550 мл мляко (кърма); 

Препоръчаните количества храна са ориентировъчни. Някои деца може да се хранят с апетит и да изяждат повече от посоченото количество, а може да има моменти, в които частично или напълно да отказват твърди храни покрай заболяване, никнене на зъбки или други проблеми. 
 


Рецепти и съвети за приготвяне и предлагане на първите храни

Рецепти и съвети за приготвяне и предлагане на първите храни

Как да приготвите и захраните със зеленчуково-, месно-зеленчуково-, плодово пюре, жълтък каша, хляб и хлебни изделия. Как да захраните детето с приготвените храни.


Замразяването е най-добрият начин за съхранение. Прочетете как да замразяваме и размразяваме правилно храната. 

Прочетете как да приготвяте смути.


* в допълнение на описаните тук схеми и съвети. Източник: Основи на здравословното хранене на деца до 3-годишна възраст, автори проф. Д-р Стефка Петрова, дм, доц. д-р Веселка Дулева, дм, д-р Лалка Рангелова, дм.

** след пълно въвеждане на зеленчуково пюре и поне една желязо-съдържаща храна (месо или каша)

***от книгата "Факти за живот" - www.factsforlifeglobal.org


 

В материала са използвани и текстове от книжното издание Дневникът на мама и татко с автори и консултанти д-р Анета Попиванова, Христина Янева-Хедра. проф. д-р Стефка Петрова

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook