Меню

Графики на растежа

Знаете ли колко процента от децата по света, които са на възрастта на вашето, са високи колкото него? А колко са по-високи или по-ниски? А колко е средната им височина?

Това е проучено от СЗО* чрез измервания на достатъчно голям брой кърмени здрави деца от различни държави. Стойностите от измервянията са нанесени върху графики  (спомнете си графиките по математика, върху които нанасяхте точки). Има отделна графика за всеки индекс (ръст за възраст, тегло за възраст и т.н. - припомнете си ги от тази статия). Всяко измерване е отделна точка.

Какво ни казват графиките на растежа

Те следят темповете на нарастване на ръста, теглото и мозъка на детето.

При раждането се определя началната точка върху графиката. Мястото на следващите зависи от мястото на първата. Всяка трябва да бъде по-висока от предишната – но точно колко е определено в нормите – това са сантиметрите или килограмите, с които трябва да нарастнат ръста, обиколката на главата и теглото до следващия период на измерване. Учените са свързали началните и следващите точки на достатъчно голям брой здрави и кърмени деца и така са получили техните графики с линиите на растежа. Открили са, че след като тръгнат от началната си точка, тези деца следват една и съща линия. Можем да я оприличим с бягане в една и съща лента. Стига да е на основната писта, всяка лента дава равни шансове на бегачите да стигнат до финала. Недоносените и родените с ниско тегло се "състезават" с гестационната си възраст, докато догонят останалите. Докато някои специални деца като тези със синдром на Даун следват различен темп на растеж и за тях има създадени отделни стандарти.

Всяко измерване е точка, която попада върху една от общо 100 линии (за всеки процент по една. 100 линии – 100 процента.) Линиите се наричат персентили. Ако отбележите ръста на вашето дете върху 25-ия персентил, това означава, че ако подредите по височина 100 деца, вашето ще бъде 25-то по ред. Ще има още 75, които са по-високи от него. По средата е 50-тата линия – това е средната и най-често измервата стойност за дадения индекс.

Кога има повод за тревога?

Повод за тревога е прескачането на две и повече линии – например от 50-ия персентил да мине на 20-ия. Това би могло да е предизвикано от различни медицински състояния или фактори на средата. Колкото по-рано бъде забелязано и бъде оказана подкрепа, толкова по-благоприятно ще се стекат нещата.

Ако някоя точка от показателите се окаже на петия персентил, важно е да се проследи назад дали винаги е била там. Това би означавало, че детето се развива нормално. Например, ако родителите са ниски, нормално е линията на растежа да е в долната граница. Ако има обаче спад до петия персентил, това е тревожен сигнал и трябва да се вземат мерки. 

Ако имате притеснения, че детето е с наднормено или поднормено тегло, това се следи в отделни графики на растежа. На тях се отбелязва съотношението между ръста за теглото: тегло за ръст – до 2 г и индекс на телесна маса (ИТМ) след 2 годишна възраст. 

Можете да свалите английската версия на съвременните графики на растежа от тук или да ползвате готови приложения. За някои деца със специални нужди за изготвени отделни графики на растежа, които може да се използват от специалистите, работещи с тях.

 

Какво не ни казват графиките на растежа

Дали бебето ще се роди малко или голямо зависи не само от гените, но и от това дали майката е имала наднормено тегло – тогава и то ще бъде по-голямо. Ако пък тя е наддала малко на тегло – и бебето ще се роди по-малко. Вътреутробният му растеж може да е бил ограничен от пушене или прекалена употреба на кофеинови напитки. Жените с някои хронични заболявания като диабета раждат по-едри бебета.

Дали бебето ще порастне малко или голямо пък е комбинация от гените и размерите му при раждането. Дете с гени на висок родител, което е родено малко за възрастта си, може да стане по-голямо от едро родено бебе с гени на нисък родител.

Темпът на растеж е важен и графиките на растежа ни помагат да го следим лесно. Но освен криви на растежа, през цялото детство има и кризи на растежа, които е важно да разбираме. Периоди на бърз растеж. Умственото (наричано по-често психическо) развитие е в непрестанна игра с природата на физическото израстване и това е една от възможните причини. Макар да остава незабелязано при някои деца, при други е истинско изпитание и за тях, и за родителите. При всички случаи, важно е да не гледате нито само цифрите, нито как растат другите деца, а да знаете какво се случва с вашето и да следите растежа му в партньорство с личния лекар по време на профилактичните прегледи при него.


*През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува нови норми и графики на растежа, валидни за целия свят. Те се основават на изследване сред кърмени деца от шест страни и доказват, че независимо къде са родени, децата имат потенциала да достигнат един и същи ръст и тегло до пет годишна възраст, стига да им бъде даден оптимален старт.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook