Меню

Грип 2019: Каква е вероятността детето да се зарази?

През последните няколко години  у нас преобладаваха различни вируси: миналия грипен сезон доминираше тип B, предходните два сезона – тип A, щам H3N2 и H1N1pdm09. Това означава, че в предходните 2-3 години сме срещали и/или преболедували и изграждали имунитет към грипен вирус тип А, а миналата година – към тип B. През новия грипен сезон – 2018-2019 у нас отново е "на мода" тип А като са разпространени и двата щама – H1N1pdm09 и H3N2. 


 

Какво означава това за децата?

 1. Тип А грипен вирус (на снимката) е циркулирал през сезоните 2016-2016 и 2016-2017 година. Преболедуването може да е укрепило придобития имунитет на по-големите деца (над около 3 г) и това да е достатъчно, за да "изкарат" грипа по-леко. По-малките обаче (родени 2017-2018) не са се срещали с тазгодишните вируси. 

Затова именно те боледуват най-често.
 

Това не означава, че не могат да се преборят с инфекцията, а че е по-възможно да възникнат усложнения – затова трябва да бъдем бдителни по отношение на симптомите. При тип А инфекции има подобни на тип B усложнения – отит, бронхит и пневмония.

 1. Има данни, че след преболедуване от свински грип Н1N1 се образуват антитела, които реагират и срещу тип А, и срещу тип В- вируси, т.е. имаме повишен имунитет и срещу други подтипове, без да сме ги преболедували. Създава се т.нар. супер-имунитет.
 2. Вроденият имунитет на децата е подготвен и ще е нащрек независимо от типа вирусна инфекция, стига детето да няма имунен дефицит (обикновено вроден или в резултат на драстичен недостиг на витамини и минерали – например при системно недохранване). 
 3. Изследвания показват, че най-често от тип А боледуват 2-годишните деца и то по време на епидемиологичния взрив.*  
 4. Сиптомите при тип А инфекция са подобни на тези при тип В. Колкото по-малко е детето, толкова по-трудно е да се разграничат разликите в имунитета му срещу двата типа вирусни инфекции.

За кърмещите майки:

 • Няма основание да спрат кърменето, ако са болни от грип... вирусът не навлиза в кърмата. Той се предава само по въздушно капков път. А деца, болни от грип, трябва да продължават да се кърмят. В кърмата има антитела и бактерицидни вещества.
 • Преди и след кърмене майките да спазват хигиена и да мият ръцете си много често

 

 


Имунен отговор при грипна инфекция

Имунен отговор при грипна инфекция

Целта на вирусите е да достигнат до нашите лигавици и да проникнат в техните клетки, за да се намножат и от там – още по-многобройни – да навлязат в кръвта и плазмата ни. Как го постигат и какво се случва по пътя им, прочетете в следващите редове...Следете сезона на грипа 2018-2019


*https://doi.org/10.1086/3459009; Clinical Infectious Diseases, Oxford, 2003, vol 36, page 299-305

Снимка: viralzone.expasy.org

Още по темата

Публикации


Пишете ни във facebook или по e-mail. Ще потърсим различни мнения сред специалисти и родители и ще публикуваме събраните гледни точки в нашия сайт, запазвайки вашата анонимност. С ваше съгласие, ще публикуваме вашите въпроси  ►►►

 • Назик кидс

  Назик кидс

  Назик кидс - нежно облекчение на ринита при деца

  ТУСПАН сироп

  ТУСПАН сироп

  Упоритата влажна кашлица може да бъде овладяна
  ИАЛ A0154/02.08.2018

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook