Меню

Хемороиди през бременността

Хемороиди през бременността

Какво представляват

Хемороидите са подути вени в аналния канал и неговия край – ануса. 

Могат да създадат проблеми по всяко време – най-често – около средата на втория и през третия триместър на бременността. Състоянието се усложнява и от въздействието на хормона прогестерон, който отпуска мускулатурата и намалява перисталтиката, а с това причинява запек. Освен това, високите му нива разширяват допълнително кръвоносните съдове.

До хемороиди може да се стигне в резултат на създаване на допълнително налягане в тях:

 1. Увеличеният корем при бременност и/или наднормено тегло.

 2. Свързаните с бременността запек, изискващ напъни при дефекация – приемът на желязо, който е важен за бременните, също е свързан със запек

 3. Повишеният обем на кръвта в кръвоносните съдове, включително на хемороидите.

 4. В резултат, те могат да се уголемят и възпалят.

 5. Това може да се случи и в резултат на напрягането при самото раждане.

Заставайки на пътя на изпражненията, хемороидите допълнително могат да се разкървавят и дори да бъдат избутани извън ануса, след което да се приберат сами или с ваша помощ. При тежките случаи обаче прибирането им е невъзможно. Оставайки навън, хемороидите задържат кръвта. Тя се съсирва като образува тромби, които могат да се възпалят и да отделят секрет. Усложнението се нарича външна хемороидна тромбоза. От нея страдат 8% от жените – по време на третия триместър и 20% непосредствено след раждането. Често отшумява от само-себе си.

Други възможни диагнози, свързани с бременността и с подобни на хемороидите симптоми, са аналните фисури и перианалните хематоми:

Аналните фисури също се намират в аналния канал, но представляват ранички по дължината на кожата, получени от разкъсването й при преминаване на обемисти и твърди изпражнения. Те не са разширени вени като хемороидите. Срещат се при около 9% от бременните. Предизвикват разкъсваща болка при преминаване на изпражненията, което може да бъде придружено от малко количество ярко кървене, видимо върху тоалетната хартия или по повърхността им, както и понякога от сърбеж или перианално дразнене на кожата.

Тромбозиралите вени [1са събиране на кръв в тъканта около вените в резултат от разкъсването/спукването на вени с хематом. Приличат на череши, заради цвета на съсирената кръв и са изключително болезнени. Образуват извън ануса, за разлика от хемороидите, които се образуват вътре в аналния канал, макар че понякога могат да излязат и навън. Причините за тях са подобни на тези при хемороидите – свързани са с повишеното налягане в кръвоносните съдове през бременността и по време на раждането. 

Ако желаете да видите реални снимки на хемороиди, кликнете тук.
 

Основни причини за хемороиди през бременността

 • запек

 • използването на медикаменти, предизвикващи запек

 • увеличеното вътре-коремно налягане (при наднормено тегло и затлъстяване, продължително седене на тоалетна или при бременност)

 • свързаните със запека диета, бедна на фибри и недостатъчен прием на течности.

 

Симптоми

 • Кървене при изхождане по голяма нужда. Кръвта е ярко червена – можем да я видим върху повърхността на изпражненията или върху тоалетната хартия. Предизвикана е от нараняването на хемороидите при преминаване на изпражненията през тях. Това е още по-вероятно да се случи при нередовно ходене до тоалетна, когато изпражненията са запечени и обемисти. Когато хемороидите са вътре в аналния канал (това е края на правото черво), кръвта може да бъде единствен симптом за наличието им.

 • Болка – причинява се от излизането на хемороидите извън аналния канал и при тромбоза.

 • Сърбеж ­– причинява се от секрета, който се отделя при възпаление.

 • Подуване в областта на ануса

 • Изпускане на чревно съдържимо или секрет
   

Препоръки

Като цяло, препоръките са насочени към преодоляване на всички причини, водещи до дразнене на хемороидите и до застой на кръв в областта на ануса, каквито са запека, диарията, неправилното хранене, приема на люто и алкохол, липсата на достатъчно движение. Съответно препоръките са за:

 • Здравословно хранене с повече течности и съдържащи фибри храни  – фибрите спомагат за ускорена перисталтиката на червата.

 • Повече движение – Ако имате одобрение от лекаря, разхождайте се често, правете йога и други упражнения за бременни. Хемороидите са заболяване на венозните съдове – а обездвижването води до забавяне на кръвта в тях и до повишено налягане, което ги разширява. Движението задейства мускулната помпа и раздвижва кръвта във вените.

 • Редовна хигиена – по-често подмиване (хладката вода облекчава болката) и поддържане в чисто и сухо състояние.

 • Внимателно избърсване – например с мека тоалетна хартия или с мокри кърпички (препоръчително съдържащи само вода).

 • Да не се пропуска посещението на тоалетна при позив за изхождане. 

 • Не се препоръчва напъване и излишен престой на тоалетната чиния!
   

Медикаменти при хемороиди

При възможност, по време на бременност се препоръчва избягването на медикаменти, а приемът им трябва да става след консултация с лекар. Той или хирург, към който той ще ви насочи, ще определи състоянието ви и ще назначи адектватно базово лечение за облекчаване на симптомите и предотвратяване на излизане на хемороидите извън ануса, включващо и горе описаните мерки:

 • Парацетамол – макар, че е предпочитаното болкоуспокояващо по време на бременност [2],  поради възможни странични ефекти за майката и бебето, приемът му се препоръчва само при нужда и в минималните, водещи до ефект дози, но не повече от 4000 мг на ден. Прочетете повече.

 • Не се препоръчват съдържащи кодеин медикаменти, защото водят до запек

 • Локални кремове за облекчаване на болката, сърбежа и подуването

 • Медикаменти срещу запека

 • Решения без химични съставки

Добро решение за бременните и кърмещите жени са също така хомеопатията, както и продуктите без химични съставки. И в двата варианта може да бъдат избрани продукти както за лечение, така и за предпазване от хемороиди. Тъй като по същество хемороидите представляват разширение на венозните съдове около ануса, в хомеопатичната профилактика се използва схема за укрепване на кръвоносните съдове, която играе роля и в профилактиката на разширените вени. Прочетете повече.


Ако имате усложнение – т.е. тромбозирали хемороиди – лечението също започва по този начин – и едва при липса на ефект може да обсъдите хирургична интервенция. Изследване сочи, че традиционна хирургична процедура по отстраняването на хемороиди не води до усложнения при плода. Има и трети вариант за лечение на хемороиди – състоящ се в различни извънболнични процедури – но те не се препоръчват при бременност и след раждане.


Статията е информативна и няма за цел да замести консултацията с вашия специалист.

Статията е консултирана от д-р Лидия Михайлова, хирург.

 


Източници:

European Society of ColoProctology (ESCP) Guideline for Haemorrhoidal Disease, R.R. van Tol1 , J. Kleijnen2 , A.J.M. Watson3 , J. Jongen4 , D.F. Altomare5 , N. Qvist6 , T. Higuero7 , J. Muris8 , S.O. Breukink1

[1 МКБ-11 
[2] Например на Националната здравна служба (NHS) на Великобритания

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook