Меню

Хиперлактация - част 2: Как да се справите с проблема

ХиперлактацияХиперлактация – част 1
Твърде многото кърма понякога се превръща в също толкова сериозен и притеснителен проблем, колкото и недостатъчното мляко. Това състояние често е некомфортно, болезнено и свързано с редица неприятни физически преживявания за вас и за детето. За щастие обаче има ефективни мерки с бърз резултат, които ще ви помогнат да възстановите равновесието. Прочетете...За щастие има ефективни мерки с бърз резултат, които ще ви помогнат да възстановите равновесието между това, което гърдите предлагат и нуждите на бебето.
 

Как да направя храненето по-комфортно за бебето?

Според д-р Джак Нюман, повечето здрави бебета могат да се справят добре със силната струя, ако са засукали добре. Дълбокото засукване води до това млякото да тече в гърлото и намалява вероятността от давене и връщане на мляко през носа.

Когато кърмата е твърде много обаче, бебетата бързо се научават да сучат плитко и слабо в опит да намаляват силата на струята. Макар тази техника да им помага да се справят със силно течащото мляко за момента, в дългосрочен план позволяването на плитко и „мързеливо“ сукане може да доведе до рязък спад в количеството кърма след първите 2-3 месеца. Затова вниманието с поставянето и засукването винаги е добра идея.
 

Когато бебето се дави и не успява да се справя със силната струя, смяната на позата може да помогне:

 1. Биологичната позиция - върши чудесна работа при повечето деца – детето е върху гърдата, главата му е по-високо от нея. В тази поза струята мляко трябва да тече срещу гравитацията. Това отслабва силата й и детето може да контролира по-лесно сукането.
   
 2. Позата "конче" е друга много подходяща позиция, при която вие сте се облегнала назад, а детето е почти седнало с лице към вас и краченцата му обкрачват бедрото ви. Тази поза се препоръчва както при рефлукс, така и в много ситуации, когато децата се давят при хранене заради проблем с координирането на дишане, сукане и гълтане (както се случва и при твърде силна струя).
   

Вашето бебе суче спокойно през нощта, а се дави и дърпа през деня?

Тогава можете да помислите дали „нощната“ ви поза му помага да суче по-добре. Доста деца се справят значително по-лесно със силната струя в легналата поза за кърмене. Когато бебето е доста сънено, то суче по-слабо и млякото не тече така бурно.
 

А ако бебето има проблем само в самото начало,

при първото силно потичане на мляко, тогава има простичък трик, който често върши добра работа. Сложете едната си ръка плоско върху гърдата и в момента, в който усетите потичането, натиснете с длан към гръдния кош. Тъй като каналчетата са разположени плитко под кожата, такова плоско притискане върху голяма площ от гърдата намалява силата на струята и ще помогне детето да не се дави толкова.

Един друг вариант е да използвате поддържането на гърдата близо до ареолата „като цигара“ между показалеца и средния пръст. Това също притиска каналчетата и намалява силата на струята.

В случаите, когато тези простички мерки не помагат достатъчно или когато имате твърде много излишно мляко (над 500 мл излишък на ден), често са необходими по-сериозни действия.
 

Начини за намаляване на голямо количество излишно мляко

При голямо количество излишно мляко не е разумно рязко да се спре изцеждането. Това може да доведе до запушвания и проблеми.

Един възможен вариант е да започнете плавно да намалявате изцежданото количество. Напр. ако цедите по 100 мл след сукането на бебето, може за 3-4 дни да опитате да цедите по 80 мл. След това намалявате с още 20-30 мл и пак изчаквате няколко дни, за да дадете възможност на гърдите да се нагодят и да намалят производството. Този метод обикновено е успешен и много щадящ, независимо че отнема по-дълго време.

Често препоръчваното в тези случаи хранене на бебето само от едната гърда на хранене обичайно върши добра работа, ако количеството излишна кърма не е твърде голямо.

Когато обаче количеството излишна кърма наистина е много голямо и обичайните мерки не дават достатъчно добър резултат, се използва т.нар. метод на пълно изпразване на гърдите и блок-хранения от едната гърда.

При този метод на първото сутрешно хранене и двете гърди се изпразват напълно с изцеждане, а после се дава и на бебето да суче от тях. Целта е да започнете деня със спокойни и леки гърди.

В следващите няколко часа давате на бебето да суче колкото често желае, но само от едната гърда. Разумно е да започнете с по-кратък период, напр. 3-4 часа предлагане само на едната гърда. Сами ще разберете кога е време за смяна – когато усещането за препълване в другата гърда започне да става много осезаемо.

Неизползваната гърда ще се препълва много – важно е да я облекчавате колкото пъти се наложи! За облекчаване се използва следният начин:

Започвате да изцеждате по какъвто начин ви е най-удобно и в момента, в който млякото започне да пръска на струйки, спирате. Ако гърдата е много пълна, вероятно някакво количество кърма ще изтече спонтанно. По този начин напрежението в гърдата се отпуска леко и ви става по-комфортно. Изцеденото количество кърма обаче е малко и не стимулира произвеждането на повече. Гърдата се задържа пълна, което е важно за задействане на естествените механизми за намаляване на млякото.

Допълнително можете да облекчавате дискомфорта, като използвате компрес от зелеви листа (измито и намачкано листо от прясно зеле се увива около гърдата) или студен компрес за около 20 мин на всеки 2 часа.

Въпреки мерките за облекчаване, напрежението започва да става трудно за издържане след няколко часа (обикновено след 3 или 4 часа). Това усещане – или ако видите, че бебето е започнало да става неспокойно на другата гърда и изглежда, че не му е достатъчно – е сигнал да прехвърляте детето да суче на пълната гърда, докато изпразнената започне да се препълва нетърпимо.

Първите 1-2 кърмения от силно напрегнатата гърда може да са много некомфортни за бебето заради твърде силната струя, затова е важно да използвате всички похвати:

 • биологична поза или друга, в която главата на бебето е по-високо от гърдата;
 • плоското притискане с длан или цигарения захват при задействане рефлекса на потичане;
 • отдръпване на бебето от гърдата в момента, в който усетите потичането и оставяне на силната струя да изтече спонтанно (можете да си подложите чашка, кърпа, или дори памперс за попиване на течащото мляко).

На следващата сутрин повтаряте програмата отначало. Рядко се налага гърдите да се изпразват с изцеждане сутрин повече от 2 поредни дни. Обичайно след това можете просто да храните от едната гърда за няколко часа, а след това само от другата за следващите няколко часа, докато количеството кърма се нормализира.

В огромната част от ситуациите тези два подхода вършат отлична работа и в рамките на няколко дни до седмица има значително подобрение.

В случаите, когато процесът не върви гладко или не става достатъчно бързо, вашият консултант може да ви предложи допълнителни мерки за улесняване на нормализирането на кърмата. Има някои обичайни билки, които се използват успешно за намаляване на млякото (сок от магданоз, ментова тинктура, чай от салвия и др.) в комбинация с останалите мерки.

В изключително тежки случаи, особено ако е намесен хормонален елемент и обичайните мерки не дават резултат, може да се наложи приемане на медикаменти под контрола на лекар.

За щастие в повечето ситуации кърмата се регулира по естествен път с порастването на детето. При огромната част от майките напасването на производството към нуждите на бебето става още в рамките на първия месец. В останалите случаи излишните количества постепенно намаляват и изчезват между втория и третия месец след раждането, когато хормоналното „управление“ на процеса отпада за сметка на увеличаващото се значение на сукането на бебето за контролиране на количеството.
 

Как да разбера, че млякото е намаляло достатъчно

Мерките, които взимате, са временни и се използват, за да намалят излишното количество кърма – но ако се прилагат твърде дълго и не се следи ефекта им, може наддаването на бебето също да намалее. Целта ви е да се регулира производството – и след това да се върнете към нормален ритъм на кърмене, когато на всяко хранене предлагате на бебето да суче от едната гърда и следите за сигнали дали би искало да си хапне и от втората.

Когато количеството кърма се нормализира, ще забележите, че:
 • Бебето се храни по-спокойно, без толкова давене и кашляне;
 • Изхожданията стават жълти и не толкова течни;
 • Коликите на детето намаляват;
 • Бебето е по-спокойно и плаче по-малко;
 • Гърдите ви престават да се препълват силно и даже може да са доста меки.

Това са сигналите, че вече можете да опитате връщане към нормален ритъм на кърмене. Просто следете какво ви показва вашето бебе и как се чувствате. По този начин ще успеете да регулирате количеството на кърмата бързо, ефективно и с минимален дискомфорт за вас и за детето.

Още по темата

 • Хиперлактация

  Твърде многото кърма понякога се превръща в също толкова сериозен и притеснителен проблем, колкото и недостатъчното мляко. Това състояние често е некомфортно, болезнено и...

 • Проблеми при кърмене от страна на майката – преглед

  Често трудностите при кърмене се дължат на особености в протичането на лактацията и неефективно сукане. Те водят до неадекватно изпразване на гърдите на кърмещата жена и...

 • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

  Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Ръст и тегло до 3 г - таблици

  През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува нови графики на растежа. Те се основават на изследване сред кърмени деца от шест страни и доказват, че...

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

Публикации

Харесай ни във Facebook