Меню

Холистика за здрави бебета

Холистика за здрави бебета

Холистиката е начин на живот за семейството, което иска здраво поколение, казва Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки

 

Холистичния подход в акушерството – в бременността и раждането, беше темата на първата Академия за акушерки, която Алиансът на българските акушерки (АБА) проведе на 3 и 4 ноември 2012 г. Има ли интерес в България към този подход?

Като към всяко новонамерено нещо, има интерес. Холистичният подход е един вид връщане към природата, към природосъобразния начин на живот. С природолечение са се занимавали векове наред, преди да се развие съвременната медицина. С природните дарове – билки, минерали всичко може да се постигне по много по-безвреден начин

Емилия Казълова
е акушерка, която има зад себе си 33 години работа с майки и бебета.
През последните 20 години работи в родилната зала на МБАЛ „Св. Лазар” в София. През 2000 г. създава и ръководи първото училище за бъдещи родители в столицата „Аз Ти То“.
Омъжена е и има 2 пораснали деца и внуче.

Има ли акушерки, които прилагат тези методи? Те са по-бавни, искат повече време и конкретно внимание към отделния човек, а в лечебните заведения няма време за това.

В болниците няма как да стане. Там лечението е поставено изключително върху фармацевтиката. Трудно би могло там да се внедри този подход.
Обикновено холистичният подход се прилага в кабинети, в специализирани центрове, където заинтересования да започне нещо различно, търси подходящия за него начин, вместо традиционните лекарства. Защото всеки фармацевтичен препарат помага, но може и да навреди със страничните си нежелани действия. Съвременният човек се стреми да си осигури здраво поколение, да живее колкото се може по-природосъобразно и когато организмът има нужда от подкрепа, от профилактика, ние най-често прибягваме към природните дадености, до природолечението.

Къде може жената, която иска да забременее и да роди, придържайки се най-близо до природния начин, но и без опасност за нея и детето, може да намери помощ? Дори когато има някакъв проблем – да речем напреднала възраст, което вече се среща често. Къде може да ѝ помогнат да износи детето и да го роди, без да използва шепи хапчета?

Честно казано, няма къде. Акушер-гинеколозите много рядко се обръщат към холистичния подход – много рядко използват хомеопатични средства, ароматерапия или нещо друго нетрадиционно. Защото в университетите – в медицинска академия, в колежа по акушерство – такива неща не се изучават. Ако лекарите и акушерките в своята практика по-късно се сблъскат с един или друг от тези методи, може и да започнат да ги прилагат.

Това ли е целта на Алианса да го предложи като първа тема на обучение в академията?

Българските акушерки нямат за задача да отричат съвременната медицина и съвременните лекарства, защото те си имат своето място, когато се наложи. Профилактика, добро разположение на жената, добро самочувствие могат да се постигнат, като се използват медикаменти. Но могат да се постигнат и с природни средства – ако приемате захар, защо да не приемате природният продукт мед – за този принцип говорим.
Не бива в никакъв случай да се смята, че като холистичният подход е първата тема в обучението в академията, ние сме против традиционната медицина. Всички сме акушерки, всички работим в болници и всички знаем за какво става въпрос.

В самия холистичен подход няма отричане на традиционната медицина, а по-скоро предпочитане най-напред на природните средства, а след това и на фармацевтичните.

Да, когато бременната е настинала, не отива веднага да си купи антибиотик, а се справя с чай, с инхалации – с нещо, което би ѝ повлияло добре и не би навредило на детето. По време на бременност и на кърмене и жените, и лекарите се съобразяват с детето. Това е и идеята на първата ни академия: да даде възможност на колегите, които контактуват непрекъснато с бременни жени, с родилки и с майки-кърмачки, да се запознаят с големите възможности на холистиката. Но не и да влизат в конфликт с официалната  медицина.

Доколкото разбирам, целта ви е да превърнете Академията за акушерки в традиция.
 
Да, академията ще се провежда два пъти в годината. Решихме това първо занимание да бъде на тази тема, второто – на различна тема, но свързана отново със съвременните методи на лечение и диагностика – да се запознаят по-детайлно колегите с тях. Нещо, което те да могат да прилагат в практиката си. Целта ни е те да бъдат запознати с всички нови неща, които се появяват в нашата практика – в акушерството, в гинекологията, в неонатологията, в пренаталните и постнаталните грижи.

Инициативата ви е чудесна.
Какво точно преподавахте през уикенда за холистичния подход?

Хомеопатия и бахова терапия, Боуен терапия, използването на Шуслеровите соли – там има различни възможности на комбинация в различни състояния за бременни, малки деца, при кърмене – това е биохимичен лечебен метод.
Ще обърнем специално внимание на храненето на бременните жени. Имаме предвид че все повече млади хора се обръщат към вегетарианството и чистото веганство, което понякога води до дефицит на някои хранителни вещества – да могат колегите, които контактуват с бременните в женските консултации, в училищата за бременни, да насочат жените в какви храни и добавки могат да намерят липсващите им витамини и минерали.
Отделяме особено внимание на немедикаментозното обезболяване по време на раждане. Голяма част от жените искат да родят по природен начин, с колкото се може по-малко намеса в родовия процес, а ние трябва да бъдем готови да им помогнем и да ги подкрепим – там наистина отношението, методите, техниките могат донякъде да заместят традиционните начини на обезболяване при раждане.

А какво е отношението ви към раждането вкъщи? Това също е част от холистичния подход.

Раждането вкъщи в много от европейските страни е традиция, но е традиция от години. И е въпрос на убеждение от страна на жената и е нейно право да избере къде да роди. Но разбира се, това трябва да отговаря на изискванията за безопасност – да гарантира живота на майката и на детето. Подкрепяме това желание на жените, но домашното раждане в България може би ще е възможно малко по-късно, ние още нямаме тези условия за домашно раждане, които съществуват в Холандия, в Испания, в Белгия. Трябва да се работи много в тази посока, като работата е на много нива. Ако се прокара нормативната уредба на този процес, едва тогава може да се започне, да се свършат много неща около домашното раждане, асистирано само от акушерка.

Вие участвала ли сте някога в домашно раждане?

Не, защото такава практика в България не е имало. Ако питате дали съм участвала в раждане в такси – да, участвала съм. Но да присъствам на домашно раждане по желание на майката – не, не съм. И докато домашното раждане не се уреди нормативно, не бих направила подобна крачка, защото не само нямаме законово основание, а това е свързано с осигуряването на безопасността на майката и на бебето.

Моля обобщете какво обхваща холистичния подход.

Това е начин на живот. Стремиш се да живееш по природните закони, да се храниш пълноценно, да използваш колкото се може по-малко медикаменти, да си осигуриш определен ритъм на работа и почивка, на физическа активност, чист въздух.

В холистичния подход много се набляга и на управлението на стреса, на емоциите, на изживяванията. Тялото и емоциите са тясно свързани.

Разбира се. Дори голяма част от спонтанните аборти идват от стрес. Затова контролирането на смяната на работа и почивка са толкова важни. Много млади жени се отдават на активна гимнастика, на йога – тоест към занимания, които да им осигурят максимален баланс на физика и психика, на релаксация. Всеки от нас работи в стресови ситуации и затова е много важно да можеш да се отпуснеш и да се отърсиш от всичко, което се е случило през деня.

Самата бременност е голяма промяна в живота и отношенията в семейството...

Зависи как жената приема бременността. В повечето случаи тя е очаквана и желана.
Това е въпрос на това доколко жената е готова да стане майка, как се е случило това – от първия или от ентния опит.

Предполагам, че акушерките в женската консултация работят и за откриването на емоцията, която ръководи в момента на жената.

Тук навлизаме в нещо, за което никак не ми се иска да говорим. Защото в над 80% от АГ кабинетите няма акушерка, която да води женска консултация. В женската консултация преди да речем 15 години акушерката точно с това се занимаваше – подготвяше жената, намираше начин да успокои страховете ѝ, каквито и да са те. Сега женската консултация се ограничава до това, което се заплаща от здравната каса в предвидения минимум от прегледи с включени определени процедури – което се прави от акушер-гинеколога. И няма време за психология, за емоциите на жената – няма време за непосредствен разговор, който може да отнеме и 30 и 40 минути.
Акушерката, която в повечето случаи е раждала жена, учила точно това, наистина може да бъде приятелка, събеседник, да отговори на въпросите и тревогите на жената.

Какво ще направи алиансът в тази насока?

Поставили сме си наистина цели. Най-важното: искаме да издигнем авторитета на акушерката в обществото. Стремим се да утвърдим мястото на акушерката в процеса – да бъде по-близо до жената преди, по време на бременността и след раждането. Проблемите не свършват с раждането, жената се нуждае от подкрепа и след него и това е работа на акушерката. Ще съдействаме и за прилагане на директивите и стандартите на СЗО и ЕС. Искаме да дадем и възможност за непрекъснато обучение на акушерките – както започнахме с академията – възможности за преквалификация и обогатяване на знанията. Не всички колеги имат възможност да стигнат до разглежданите новости в различните международни и български конвенции и конференции – това освен време изисква и средства. И ще се стремим посетилите такива форуми да предадат и на останалите придобития опит и знания. Точно затова организираме академията.
Задачата и желанието да работим с всички неправителствени организации, чийто дейност е свързана със здравето на майката, децата.
И да привлечем повече млади хора да се посветят на тази професия. Имаме нуждата от подкрепа в това.

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook