Меню

Хомеопатия и рефлукс

Хомеопатия и рефлукс

Хомеопатичните медикаменти, които могат да облекчат симптомите при рефлукс, се подбират според индивидуалните характеристики на това оплакване при конкретния пациент.

Най-често използвани медикаменти при рефлукс

 
Asa foetida 5 СН

При болезнено подуване в горната част на стомаха. Болката се облекчава след трудно оригване, при което може да се усети връщане на стомашно съдържимо към устата. Често се използва при кърмачески рефлукс.

 
Aethusa cynapium 9 СН

При кърмачета с алергия към белтъка на кравето мляко (алергията се изявява не защото те консумират крави млечни продукти, а защото майката, която ги кърми, ги консумира). Почти веднага след хранене настъпва повръщане на млечни „съсиреци“. Кърмачето има кисел дъх. Често има съпътстваща диария с наличие на слуз, а в по-тежките случаи и на кървави жилки в изпражненията. При терапия на алергията към белтъка на кравето мляко, обикновено към Aethusa cynapium 9 СН се добавят и други хомеопатични медикаменти, които да облекчат състоянието на раздразненото черво.

 

Iris versicolor 9 СН

При кисели оригвания и понякога често повръщане на кисело и вискозно стомашно съдържимо.

 
Sulfuricum acidum 5 СН

Предпочита се при тежък рефлукс, евентуално в съчетание с рефлукс-езофагит (възпаление на хранопровода, вследствие на рефлукса). Оплакванията на пациента са свързани със силно парене в хранопровода и стомаха, кисели оригвания и повръщания. Усеща се кисел дъх, кисел или горчив вкус в устата, увеличено слюноотделяне, възпаление на устната кухина, често рецидивиращи афти.

 
Nux vomica 9CH

Може да се изпише практически при всеки тип рефлукс, заради ефекта на този медикамент по отношение на регулирането на перисталтиката и насочването й във „вярната“ посока.


Начин на прием

Избраният медикамент или комбинация от медикаменти се приемат обичайно по 5 гранули, 3 пъти дневно (10-15 минути преди трите основни хранения за деня). При изразени оплаквания, могат да се приемат и преди всяко хранене.

При кърмачета, от избраните медикаменти се разтварят по 10 гранули в един биберон с вода (50-60 мл.) и детето пие от тази водичка през целия ден, след енергично раздрусване на бутилката.

 

Дневникът на мама благодари на д-р Райна Томова, зам. председател на Българската медицинска хомеопатична организация, за подготовката на тази тема.

Още по темата

 • Гастроезофагеален рефлукс

  Необясним плач и раздразнимост, хълцане и нарушение в съня, увреждане на зъбния емайл могат да са свързани с гастроезофагеален рефлукс. Какви са причините, симптомите и...

 • Стомашните неразположения са често срещан пробен в хода на бременността. Използването на безвредните, но ефикасни хомеопатични медикаменти, може значително да облекчи...

 • Киселини и рефлукс през бременността

  Повечето бременни, особено към края на бременността си, се оплакват от киселини. Киселините са симптом на едно обичайно състояние през бременността, което е преходно и...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • За проблема "рефлукс" от личен опит

  Тази статия е предназначена за родители, чиитo бебета след кърмене често повръщат. Мисля, че опитът, който имам, може да бъде полезен. Предполагам, че повечето родители на...

 • Как точно се разболяваме от грип?

  Как се заразяваме? Как да се борим с вирусите на грипа? Можем ли да се предпазим? Как да се лекуваме?

Публикации

 • Хомеопатия и хрема

  Хомеопатичните препарати, които можем да препоръчаме са много и зависят от характеристиките на хремата - кои са те -...
 • Хомеопатия и възпалено гърло

  Хомеопатията позволява бързо и ефикасно облекчаване на симптомите на възпаление на гърлото като се прилага...
 • Как се лекува грип

  Как да разпознаем грипа и неговите усложнения? Как се лекува грипа? Имуностимулатори, справяне със симптомите,...
 • Хомеопатия и температура

  Когато температурата е повишена, подборът на хомеопатичен медикамент, с помощта на който да противодействаме...
 • Хомеопатия при атопичен дерматит

  Един от методите, които могат значително и трайно да облекчат оплакванията на страдащите от атопичен дерматит е...
 • Прилошаване при пътуване (кинетоза)

  Хубавото ваканционно настроение може да се помрачи, ако ние самите или детето ни страдаме от прилошаване по време на...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook