Меню

Хомеопатия и температура

Хомеопатия и температура

Температурната реакция в хода на едно боледуване е нормална за организма и е част от неговите защитни механизми. Затова не бива да бързаме с приема на антипиретици (температуропонижаващи медикаменти) при стойности под 38° С, които не създават сериозен дискомфорт или опасност за организма. Когато температурата е повишена, подборът на хомеопатичен медикамент, с помощта на който да противодействаме  се извършва индивидуално и се определя от:

 1. Температурната крива – дали температурата се е повишила внезапно или постепенно, дали лесно се понижава или дълго време остава повишена.
 2. Поведението на болния в хода на температурата: например – неспокоен, отпуснат, превъзбуден.
 3. Начинът, по който изглежда болния: например – с бледо или зачервено лице, със суха или изпотена кожа.
 4. Общите симптоми: например – наличие или отсъствие на желание за прием на течности.
 5. Наличието на някакви външни обстоятелства, предшествали изявата на температурното състояние – например излагане на студен вятър.

 

Най-често използвани медикаменти при температура

 
Aconitum napellus 9/15 СН

Температурата се повишава внезапно и бързо. Липсва изпотяване. Болният е много неспокоен и изпитва силна жажда. Често това състояние е предхождано от „премръзване“ – например излагане на „пронизващ“, студен вятър.

 

Belladonna 15/30 СН

Температурата се понижава лесно, но скоро след това стойността й отново тръгва нагоре. Лицето е зачервено, кожата е изпотена. Редуват се състояния на отпадналост и възбуда. Отбелязва се свръхчувствителност към светлина и шум. Често болният има болки в гърлото и/или корема. Този медикамент е особено подходящ при деца със склонност към фебрилни гърчове (в тези ситуации се приема в разреждане 30 СН и често в съчетание с медикамента Stramonium 30 CH).

 
Stramonium 15/30 CH

Температурата е трайно повишена и трудно спада дори и след приложението на конвенционални температуро-понижаващи средства. Високата температура се съпровожда с халюцинации, кошмарни сънища и страхове. Често има главоболие. Налице е склонност към фебрилни гърчове.

 
Gelsemium sempervirens 9/15 СН

Температурата се повишава с втрисане. Налице е силна отпадналост. Има болки по мускулите и главоболие. Въпреки високата температура, няма желание за прием на течности. Понякога, в хода на температурната реакция, се появява скарлатино-подобен обрив. Този медикамент е особено подходящ при вирусни, грипоподобни заболявания.

 
Ferrum phosphoricum 9/15 CH

Температурата се повишава постепенно. Заболяването е с нехарактерни симптоми: лека отпадналост, общо неразположение. Често се наблюдават зачервени бузи и по-бледа кожа около устата. При прегледа може да се установи и леко зачервена тъпанчева мембрана.

 
Rhus toxicodendron 9/15 СН

Температурата се покачва постепенно. Болният има усещане за болка в мускулите, която той се опитва да облекчи като непрекъснато се движи. Често температурното състояние се придружава от дрезгав глас и/или поява на херпес.

 
Bryonia alba 9/15 СН

Температурата се покачва постепенно. Налице е изразена сухота на лигавиците и силна жажда. Болният е отпаднал и се чувства още по-зле, ако трябва да се раздвижи. Често температурното състояние се придружава от главоболие и/или суха кашлица.

Начин на прием

Обичайно прилагайте по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-висока е температурата. Например, при висока температура избраният медикамент се дава през 15 – 20 мин. до намаляване на температурата в разумни граници, а при по-слабо изразени температура и оплаквания на пациента – 3-4 пъти на ден. Няма противопоказание, когато това е необходимо, хомеопатичните медикаменти да се съчетават с конвенционалните антипиретици.

При кърмачета, от избраните медикаменти се разтварят по 10 гранули в един биберон с вода (50-60 мл.) и детето пие от тази водичка през целия ден, след енергично раздрусване на бутилката.

 

Дневникът на мама благодари на д-р Райна Томова, зам. председател на Българската медицинска хомеопатична организация, за подготовката на тази тема.

Още по темата

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Течащият нос при децата – основни причини

  Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. Повечето деца до 6 години, особено посещаващите детски колективи – ясли и детски градини – боледуват...

 • Грип: вирусите причинители; симптомите; усложненията

  Видове грипни вируси. Какви са симптомите на грипа? Има ли усложнения от тази вирусна инфекция и какви могат да бъдат те?

 • Течащият нос – как да се справим

  Лечението на течащия нос при децата е комплексно – етиологично – справяне с причината, и симптоматично – справяне със симптомите. То се определя от причинителя на...

 • Мерки за по-добро здраве и по-добре функционираща имунната система

  Някои елементарни, но в същото време ефикасни мерки за по-добро здраве и по-добре функционираща имунната система

 • Имунитет и температура

  Повишената температура е защитна реакция на организма, която алармира за "нападение" на микроорганизми (вируси, бактерии) или за вече задействана защитна реакция. Тя...

 • Хомеопатия и хрема

  Хомеопатичните препарати, които можем да препоръчаме са много и зависят от характеристиките на хремата - кои са те - прочетете тук. Познаването на най-често използваните...

 • Хомеопатия при атопичен дерматит

  Един от методите, които могат значително и трайно да облекчат оплакванията на страдащите от атопичен дерматит е хомеопатията.

Публикации

Харесай ни във Facebook