Меню

Хомеопатия и възпалено гърло

Хомеопатия и възпалено гърло

Възпаленията на гърлото обхващат фаринкса – т.нар. фарингит или фаринкса и сливиците – т.нар. тонзилофарингит или ангина. Причина за възпаленията най-често са вируси или бактерии.
 

Хомеопатия като самостоятелна терапия при вирусни инфекции

По-често възпалението на гърлото се дължи на вирусна инфекция. В тези случаи лечението с антибиотици няма да повлияе на състоянието. Използването на хомеопатични медикаменти дава добър резултат като самостоятелно приложение. Времето за възстановяване зависи от имунната система на пациента, чиято реакция успешно се подпомага от приложението на специфични хомеопатични медикаменти. При неусложнени състояния и правилно подбрана хомеопатична схема, подобни възпаления отшумяват в рамките на 3-4 дни.

Хомеопатия като допълваща терапия при по-тежки бактериални инфекции

Измежду бактериите-причинители на възпаления на гърлото, особено внимание заслужава β-хемолитичния стрептокок от група А (Streptococcus pyogenes) - най-често засегнати са деца във възрастта между 5 и 15 години. Освен възпаление на гърлото, тази бактерия може да причини и усложнения от страна на сърцето, бъбреците или ставите. Затова при установяването ú, задължително се препоръчва антибиотично лечение, а хомеопатията остава само допълваща терапия. Наличието й може да бъде установено чрез изследване на гърлен секрет или чрез провеждането на т.нар. бърз стрептококов тест (дава резултат за няколко минути, но не е със 100% сигурност). Носителите на бактерията могат да останат здрави заразоносители, да развият стрептококова ангина или скарлатина. Повече информация прочетете тук.

При тези, при които болестта се проявява като ангина, трябва да се има предвид, че симптомите на ангината, причинена от β-хемолитичен стрептокок от група А (Streptococcus pyogenes) могат отлично да се повлияят от приложението на хомеопатични медикаменти, но тъй като наличието на бактерията носи риск от усложнения, се препоръчва приложението на подходящ антибиотик (най-често от групата на пеницилините или макролидите).

 

Американската Педиатрична асоциация препоръчва: 
“Ако гърлото на детето не мине с първата напитка сутрин, заведете го на лекар.”

 

Хомеопатия

Хомеопатията позволява бързо и ефикасно облекчаване на симптомите на възпаление на гърлото като се прилага самостоятелно или като терапия, допълваща антибиотичното лечение и водеща до по-бързо възстановяване на болния.

Хомеопатичните препарати, намиращи приложение в тези случи са много и се подбират съобразно установените при прегледа промени на фаринкса и сливиците, както и в зависимост от придружаващите симптоми на пациента, като например:

 • наличие и характер на температурата;
 • промени в шийните лимфни възли;
 • наличие или отсъствие на болка;
 • начина, по който изглежда гърлото и сливиците;
 • факторите, които усилват или облекчават болката в гърлото.
   

Най-често използвани хомеопатични медикаменти при възпалено гърло:

 1. Belladonna 9CH предпочитаме при силно зачервени фаринкс и сливици, сухота на лигавиците, водеща до изразена жажда, вълнообразна температурна крива, достигаща и надвишаваща в пиковете си 39⁰ C.
 2. Phytolacca decandra 9СН е подходяща при тъмночервено гърло, сливици или небни дъги и силна болка при преглъщане, която се разпространява към основата на езика, шията, ушите. Налице е и увеличение на шийните лимфни възли.  
 3. Lachesis mutus 9СН използваме при яркочервени до лилавеещи фаринкс и сливици и трудно, болезнено преглъщане, което се влошава още повече при прием на топли течности или храни. Този хомеопатичен препарат е особено подходящ, ако възпаленият процес започва най-напред в лявата сливица.  
 4. Mercurius solubilis 9СН е подходящ при уголемени сливици с гнойни налепи и засегнато общо състояние на пациента: висока температура, нощно влошаване. При тези болни има лош дъх от устата, повишено слюноотделяне, оточен език, изразено увеличение на шийните лимфни възли.

Гореизброените медикаменти могат да се изписват самостоятелно или да се съчетават помежду си. Обичайното им дозиране в острата фаза е между 3 и 6 пъти на ден по 5 гранули за смучене. Колкото по-изразени са симптомите, толкова по-чести са приемите. При колебание в избора на подходящия медикамент, може да се използва комбинирания хомеопатичен препарат Хомеожен 9. Той се дозира по 1 таблетка за смучене на всеки час с разреждане на приемите при подобрение. За малките деца таблетките може да се разтварят в малко вода.

При често рецидивиращи възпаления на гърлото, опитният лекар-хомеопат може да изготви индивидуална профилактична схема, която да разкъса порочния кръг на непрестанно повтарящите се боледувания.

Дневникът на мама благодари на д-р Райна Томова, зам.председател на Българската медицинска хомеопатична организация, за подготовката на тази тема.

Още по темата

 • Проблемно гърло

  Случвало ли ви се е детето да се оплаче от болки в гърлото или да усетите, че има променен дъх? Болка в гърлото може да означава от най-обикновена настинка до...

 • Виновник за честите ангини може да е... скарлатината

  Ако детето ви боледува от гнойна ангина, възможно е в неговото обкръжение да има болни от скарлатина или носители на бактерията, причинител на скарлатината. Повечето деца...

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на гласа, хрипове и свиркащо дишане, учестено дишане и...

 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Възпаление и инфекция не са синоними

  Възпаление или инфекция? Сигурно сте чували и двете думи, когато вие или детето ви се разболеете. Значението на двете думи обаче не е едно и също, макар да се отнасят на...

Публикации

Харесай ни във Facebook