Меню

Хомеопатия и възпалено гърло

Хомеопатия и възпалено гърло

Възпаленията на гърлото обхващат фаринкса – т.нар. фарингит или фаринкса и сливиците – т.нар. тонзилофарингит или ангина. Причина за възпаленията най-често са вируси или бактерии.

 

 

ХОМЕОЖЕН 9® - при болки в гърлото

 

 

ИМЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ

ХОМЕОЖЕН 9, таблетки

 

 

КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ

За 1 таблетка от 200 mg:

Mercurius solubilis 3 СН 0.667 mg
Pulsatilla 3 CH 0.667 mg
Spongia tosta 3 СН 0.667 mg
Bryonia 3 CH 0.667 mg
Bromum 3 CH 0.667 mg
Belladonna 3 CH 0.667 mg
Phytolacca decandra 3 CH 0.667 mg
Arum triphyllum 3 CH 0.667 mg
Arnica montana 3 CH 0.667 mg

Помощни вещества: захароза.

 

 

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА

Таблетки

 

Противопоказания
Свръхчувствителност към активните вещества или към някое от помощните вещества.
 

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба

- Пациентите с редки наследствени състояния на непоносимост към фруктоза, глюкозо-галактозна малабсорбция или захаразно-изомалтазна недостатъчност не трябва да приемат това лекарство.

- Ако след употреба на продукта симптомите продължават или състоянието се влоши, да се преоцени лечението.
 

Взаимодействие с други лекарствени продукти и други форми на взаимодействие
Не са провеждани проучвания за взаимодействията.
 

Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини
Няма наблюдавано въздействие върху способността за шофиране и работа с машини.

 

Нежелани лекарствени реакции
Няма съобщения за нежелани лекарствени реакции.

 

Предозиране
Неприложимо.

 

ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДАННИ

Списък на помощните вещества

Захароза, арабска гума, талк, магнезиев стеарат.

 
 

ФАРМАКОЛОГИЧНИ СВОЙСТВА

Терапевтичните показания на този лекарствен продукт се основават на традиционната хомеопатична употреба на неговите съставки.


Срок на годност
5 години.

Специални условия на съхранение
Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.

Данни за опаковката
Картонена кутия съдържаща 60 таблетки.

 

Повече информация:

 

Контакти:

София 1408
кв. Южен парк
бл. 28,вх. А, ет. 3, ап. 6
тел.: 02/ 963 2091; 02/ 963 0906
факс: 02/ 963 4500
уеб сайт: www.boiron.bg

 

Карта:

Виж голяма

 

Хомеопатия като самостоятелна терапия при вирусни инфекции

По-често възпалението на гърлото се дължи на вирусна инфекция. В тези случаи лечението с антибиотици няма да повлияе на състоянието. Използването на хомеопатични медикаменти дава добър резултат като самостоятелно приложение. Времето за възстановяване зависи от имунната система на пациента, чиято реакция успешно се подпомага от приложението на специфични хомеопатични медикаменти. При неусложнени състояния и правилно подбрана хомеопатична схема, подобни възпаления отшумяват в рамките на 3-4 дни.

 

Хомеопатия като допълваща терапия при по-тежки бактериални инфекции

Измежду бактериите-причинители на възпаления на гърлото, особено внимание заслужава β-хемолитичния стрептокок от група А (Streptococcus pyogenes) - най-често засегнати са деца във възрастта между 5 и 15 години. Освен възпаление на гърлото, тази бактерия може да причини и усложнения от страна на сърцето, бъбреците или ставите. Затова при установяването й, задължително се препоръчва антибиотично лечение, а хомеопатията остава само допълваща терапия. Наличието й може да бъде установено чрез изследване на гърлен секрет или чрез провеждането на т.нар. бърз стрептококов тест (дава резултат за няколко минути, но не е със 100% сигурност). Носителите на бактерията могат да останат здрави заразоносители, да развият стрептококова ангина или скарлатина. Повече информация прочетете тук.

При тези, при които болестта се проявява като ангина, трябва да се има предвид, че симптомите на ангината, причинена от β-хемолитичен стрептокок от група А  (Streptococcus pyogenes) могат отлично да се повлияят от приложението на хомеопатични медикаменти, но тъй като наличието на бактерията носи риск от усложнения, се препоръчва приложението на подходящ антибиотик (най-често от групата на пеницилините или макролидите).

 

Американската Педиатрична асоциация препоръчва: 
“Ако гърлото на детето не мине с първата напитка сутрин, заведете го на лекар.”

 

Хомеопатия

Хомеопатията позволява бързо и ефикасно облекчаване на симптомите на възпаление на гърлото като се прилага самостоятелно или като терапия, допълваща антибиотичното лечение и водеща до по-бързо възстановяване на болния.

Хомеопатичните препарати, намиращи приложение в тези случи са много и се подбират съобразно установените при прегледа промени на фаринкса и сливиците, както и в зависимост от придружаващите симптоми на пациента, като например:

 • наличие и характер на температурата;
 • промени в шийните лимфни възли;
 • наличие или отсъствие на болка;
 • начина, по който изглежда гърлото и сливиците;
 • факторите, които усилват или облекчават болката в гърлото.

 

Най-често използвани хомеопатични медикаменти при възпалено гърло:

 1. Belladonna 9CH предпочитаме при силно зачервени фаринкс и сливици, сухота на лигавиците, водеща до изразена жажда, вълнообразна температурна крива, достигаща и надвишаваща в пиковете си 39⁰ C.
 2. Phytolacca decandra 9СН е подходяща при тъмночервено гърло, сливици или небни дъги и силна болка при преглъщане, която се разпространява към основата на езика, шията, ушите. Налице е и увеличение на шийните лимфни възли.  
 3. Lachesis mutus 9СН използваме при яркочервени до лилавеещи фаринкс и сливици и трудно, болезнено преглъщане, което се влошава още повече при прием на топли течности или храни. Този хомеопатичен препарат е особено подходящ, ако възпаленият процес започва най-напред в лявата сливица.  
 4. Mercurius solubilis 9СН е подходящ при уголемени сливици с гнойни налепи и засегнато общо състояние на пациента: висока температура, нощно влошаване. При тези болни има лош дъх от устата, повишено слюноотделяне, оточен език, изразено увеличение на шийните лимфни възли.

Гореизброените медикаменти могат да се изписват самостоятелно или да се съчетават помежду си. Обичайното им дозиране в острата фаза е между 3 и 6 пъти на ден по 5 гранули за смучене. Колкото по-изразени са симптомите, толкова по-чести са приемите. При колебание в избора на подходящия медикамент, може да се използва комбинирания хомеопатичен препарат Хомеожен 9. Той се дозира по 1 таблетка за смучене на всеки час с разреждане на приемите при подобрение. За малките деца таблетките може да се разтварят в малко вода.

При често рецидивиращи възпаления на гърлото, опитният лекар-хомеопат може да изготви индивидуална профилактична схема, която да разкъса порочния кръг на непрестанно повтарящите се боледувания.

 

Дневникът на мама благодари на д-р Райна Томова, зам.председател на Българската медицинска хомеопатична организация, за подготовката на тази тема.

--------------------------------------------
снимка - Фарингит - Wikipedia

Още по темата

 • Проблемно гърло

  Случвало ли ви се е детето да се оплаче от болки в гърлото или да усетите, че има променен дъх? Болка в гърлото може да означава от най-обикновена настинка до...

 • Виновник за честите ангини може да е... скарлатината

  Ако детето ви боледува от гнойна ангина, възможно е в неговото обкръжение да има болни от скарлатина или носители на бактерията, причинител на скарлатината. Повечето деца...

 • Грип 2018: Каква е вероятността децата да се заразят?

  Миналата година у нас и в Европа доминираше грипен вирус от тип A, щам H3N2 (в 95% от случаите), предходната година – подтип A щам H1N1pdm09 (данните са от месец...

 • Кога детето не диша добре?

  Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на кислород е затруднен при заболявания на дихателната...

 • Сезонът на грипа 2017-2018

  На тази страница по традиция следим разпространението на грипа и oстрите респираторни заболявания (ОРЗ) в Европа и у нас. Вижте какво е положението според последните данни...

 • Инфографика "Хранене в различните етапи на настинка и грип"

  Как да помогнете на имунната система да си свърши работата при настинка и грип, когато вашето иначе здраво дете трябва да пребори вируса? Тази инфографика има за цел...

 • Хранене в различните етапи на настинка или грип

  При вирусни инфекции – настинка или грип, нашият организъм има различни потребности в различните етапи на имунния отговор. Какви са те и как да помогнете на...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook