Меню

Хомеопатията лекува грип и настинка за 2-3 дни

Хомеопатията лекува грип и настинка за 2-3 дни

2012 г.

 

Най-важни за здравето и развитието на детето са 9-те месеца вътреутробен живот, твърди д-р Енчо Николов

Как в седмицата на хомеопатията ще заинтригувате родителите на малки деца да започнат да ги лекуват с хомеопатични средства?

– Точно на такъв въпрос не знам как да отговоря... Човек трябва да е запознат поне малко с хомеопатията, да се убеди в предимствата ѝ, за да пожелае да я прилага.

Чувала съм много родители да казват, че поназнайват за хомеопатичните методи, биха пробвали, но нямат личният опит и убеденост в ефекта им. И тъй като при децата всичко е спешно, продължават по утъпкания път. Още повече, че първият хомеопатичен преглед е доста дълъг, а и обикновено струва повече от прегледа на личния лекар.

Д-р Енчо Николов е завършил Медицинската академия в София през 1981 г. Специализирал е вътрешни болести и гастроентерология. През 1992-1998 г. специализира и клинична токсикология.
До хомеопатията като специалност стига през 1996 г., когато завършва курс по класическа хомеопатия, а от 1998 г. работи само като хомеопат. 

– В центъра, където работя, са обявени безплатни консултации през тази седмица. Обаждат се много пациенти. Това е един от начините родителите и най-вече майките да се запознаят отблизо с хомеопатията. Нямаме възможност за друг начин на популяризиране. А и сме много претоварени и уморени. Всеки, който се обади, получава отговор на въпросите си – за какво става дума и най-вече какви болести лекуваме с хомеопатия.

Какво най-често лекувате при децата?

– Каквото и най-често се среща при тях. Ще разделя нещата на две: остра патология и хронична патология.
При острата патология най-често става дума за настинки, заболявания на горните дихателни пътища, на системата уши-нос-гърло. Тези заболявания се повлияват много добре и много бързо от хомеопатията, което е голям плюс, защото децата бързо се оправят и родителите бързо се успокояват.

Какво имате предвид под много бързо?

– Знаете, народът казва, че грип минава за седмица с лечение и за 7 дни без лечение. Когато се приложат хомеопатичните методи, това става за 2-3 дни максимум. При това децата не получават усложнения, не пият антибиотици. Много са предимствата, но най-важното е, че всичко минава без усложнения – просто преминава и толкоз. Има и нещо друго: малките пациенти, които вече са пациенти на хомеопат, получават преди сезона на болестите така наречените конституционални лекарства или пък нозоп, които подготвят организма и самото боледуване е много по-кратко, много по-леко и организмът се оправя много по-бързо – това е голямото предимство. И заради това превантивно лечение имаме деца, които идват веднъж на няколко месеца – просто за да се видим, защото родителите са доволни, че детето не боледува.
Тук става дума за всичките остри заболявания – червени и бели ангини, за вирусни инфекции, включително и такива, при които преобладават симптомите на храносмилателната система, бронхити, пневмонии и така нататък. Честно казано, през последните 15 години не съм изписал антибиотик нито веднъж – не знам как ви звучи това.

Звучи ми като мечтата на всяка майка...

– А колкото до хроничната патология, там най-често са рецидивиращи заболявания – на първо място са гнойни ангини, отити, бронхити, ларингити, спастична кашлица, които често появяват при едно и също дете. Сред спастичните състояния на белия дроб е и астмата, която за съжаление зачестява. След това са кожни прояви, които обикновено наричат атопичен дерматит. По-рядко са гнойните секрети от очите или запушване на слъзния канал...

И хроничните заболявания ли оправяте за 2-3 дни?

– Е, не, там зависи от много неща – от колко време продължава състоянието, наследствено ли е, лекувано ли е, с какво е лекувано, потискано ли е заболяването. Всеки конкретен случай е различен.

Какви странични ефекти могат да очакват майките от хомеопатичното лечение?

– Никакви. Ако докторът си знае добре работата, не трябва да очакват никакви странични ефекти. Позната е така наречената хомеопатична криза, но и за този проблем има решение, което специалистите добре познават.

Чувала съм и за майки лекуват известно време децата си с хомеопатия, но после се стряскат и отиват при конвенционалния педиатър. Имате ли обяснение?

– Трудно е хомеопатичното лечение. И проблемът не е в доктора, в детето или в заболяването. Повечето проблеми идват от родителите. Не мога да дам лекарство на детето, за да успокоя майката, нейните съмнения и страхове. Ако тя има търпение, всичко е наред. Има малък процент майки, които опитват с хомеопатия, но бързо се отказват и отиват при друг педиатър. Има и други майки, които имат доверие и търпение, но под натиска на роднините или на съпруга, също в един момент се отказват.
Но повечето майки успяват да „устискат“ ако им се обясни добре. Особено е важен подходът на лекаря – ако той обясни добре какво трябва да се очаква стъпка по стъпка, какво трябва да се получи, кога да се очакват първите положителни резултати, тогава тя е спокойна, обнадеждава се като види резултатите и нямаме проблеми.

Тазгодишната седмица на хомеопатията е посветена на репродуктивното здраве. Малко хора знаят, че с хомеопатия може да се стигне до бременност. Кои проблеми лекувате?

– Може да лекува и жени, които нямат видими проблеми, нямат патология, а може да лекува и и такива с прекарани в миналото възпалителни процеси, състояния след аборт, усложнения след прекарана операция, да речем апендицит. Но може би най-много би помогнало, ако забременяването не става заради психоемоционални причини, стресът е на първо място. Има такива жени – ходили са по лекари, всичко им е здраво и проверено, но бременност няма. И при този прословут „разпит“ при първия преглед, става ясно, че или спалнята на свекървата е в съседство, или че в работата има проблем, или с мъжа нещо се дърпат – и душичката ѝ се е свила. А когато душичката е свита, по-добре и да не забременее, защото после детето няма да излезе от лекарските кабинети – все ще го лекуваме за нещо. 9-те месеца вътреутробен живот са най-важното, което може да се случи на детето – най-най-важното за здравето и развитието му. Дори и аз късно разбрах това истински...

Проследявате ли лекуваната от безплодие жена и след като забременее?

– Разбира се. Най-добре е всичките проблеми, които се появят по време на бременността, да се лекуват с хомеопатични лекарства.

Говорите само за жените, но половината от причините за безплодието на семейството са у мъжа.

– Могат да бъдат, разбира се – от психоемоционално естество или плод на заболяване, което е довело до нисък процент подвижни сперматозоиди. До това води, например, туберкулозата, но и някои други заболявания. Това може да се лекува с методите на хомеопатията.
Но този мъжки проблем не е толкова фатален – при инсеминация мъжът може да събере за няколко месеца достатъчно подвижни сперматозоиди, за да се осъществи осеменяването успешно. Затова и проблемът при мъжете не е толкова голям.

Имате ли статистика за решени случаи на репродуктивни проблеми? Имате ли много такива случаи?

– О, статистика не мога да ви кажа. Но имам случаи в практиката си. Дори в момента имам около 30 бременни майки на мои малки пациенти, три вече родиха. Бременни за втори или за трети път. Понякога се шегувам – очите ли ми са „лоши“, какво ги накара да забременеят?
А иначе имам две пациентки лекувани специално за това. Едната беше около 40-годишна, никога не е имала менструация, предизвиквали са цикъла ѝ с противозачатъчни. Но ако гълта хапче – няма бременност, а ако няма хапче, няма и цикъл. Успяхме да стигнем до бременност, но след това загубих връзка с нея.
Сега имам друга пациентка, която иска второ дете, но има много тежки бизнес проблеми и съответно много стрес в живота си. Освен това първото ѝ дете се родило с рекордно ниско тегло, под 700 грама, което също говори за проблем. Но мисля, че ще се справим, вярвам в това.

Благодаря ви за това интервю.

Още по темата

 • Най-важното за високата температура

  Температурата е нормална реакция на организма за борба с инфекцията. Ако детето е с температура под 38°С, не бързайте да давате лекарства за свалянето ѝ. Обърнете се...

 • Естествено родителство

  „Естественото“ покрива всички аспекти на родителството – от раждането през храненето и здравето до възпитанието на децата. Терминът е много широк, но в най-общи линии...

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Как точно се разболяваме от грип?

  Как се заразяваме? Как да се борим с вирусите на грипа? Можем ли да се предпазим? Как да се лекуваме?

 • Как се лекува грип

  Как да разпознаем грипа и неговите усложнения? Как се лекува грипа? Имуностимулатори, справяне със симптомите, препарати против грип. Хомеопатия.

 • Хомеопатия и хрема

  Хомеопатичните препарати, които можем да препоръчаме са много и зависят от характеристиките на хремата - кои са те - прочетете тук. Познаването на най-често използваните...

 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо неразположение. Ако навреме откриете някои симптоми,...

Харесай ни във Facebook