Меню

Хомеопатията в помощ през бременността - хемороиди

Хомеопатията в помощ през бременността - хемороиди

Често срещан съдов проблем в хода на бременността, както и непосредствено след раждането – това са хемороидите.

Можем да облекчим проблема с хомеопатия, като подходите са два – профилактичен и терапевтичен. Тъй като по същество хемороидите представляват разширение на венозните съдове около ануса, в профилактиката използваме хомеопатична схема за укрепване на кръвоносните съдове на жената. Същата схема играе роля и в профилактиката на разширените вени. Използваме Calcarea fluorica 9 CН и Arnica montana 9 СН, като ги редуваме по 5 гранули през ден (едното се смуче на четна, а другото – на нечетна дата), а веднъж седмично се приемат 10 гранули Sepia officinalis 15 СН. Важно е бременната жена да обърне внимание и на начина си на хранене като избягва пикантни храни и алкохол и приема достатъчно течности и фибри за осигуряване на редовна дефекация.

При вече появили се хемороиди, най-често се използва някой от следните медикаменти:

 • Aesculus hyppocastanum 5 CH – при оплаквания от тежест и пулсиране в областта на ануса. Няма склонност към кървене или ако има кървене, то е съвсем слабо.
 • Muriaticum  acidum 9 СН – при силно подути и много болезнени  хемороиди.
 • Hamamelis virginiana 9 СН – при кървящи хемороиди.
 • Lachesis mutus  9 СН – при лилавеещи на цвят и силно болезнени хемороиди. Болката се влошава от топло и се облекчава след прокървяване. 

Изброените медикаменти се приемат самостоятелно или в комбинация, 4 пъти дневно по 5 гранули, до отшумяване на оплакванията. Обичайно в периодите на обостряне и приемът на Arnica monatna 9 CH се увеличава до 4 пъти дневно по 5 гранули.

Често в хода на бременността, дори и при жени, които по принцип нямат проблем с дефекацията, може да се появи запек (резултат от отпускането на мускулатурата и съответно намаляването на перисталтиката под въздействие на по-високите нива на хормона прогестерон). Запекът допълнително влошава проблема с хемороидите. Той обикновено успешно се повлиява от приложението на подходяща диета в съчетание с хомеопатичния медикамент Collinsonia canadensis 9 CH, 2 пъти дневно по 5 гранули. Тогава, когато запекът не се е появил за първи път в хода на бременността, а е стар проблем за бременната жена, преодоляването му изисква изготвяне на индивидуална хомеопатична схема.

Като общо правило, хомеопатичните медикаменти не се пият, а се смучат. Не се приема друго 10 мин. преди и след техния прием. Ако е приемано нещо, което предизвиква спазъм на кръвоносните съдове, се изчакват 30-40 мин. преди да се смучат хомеопатичните гранули. Такъв съдов спазъм предизвикват: кафе, цигара, какао, шоколад, мента или други етерични масла, вкл. под формата на паста за зъби. Ако се наложи терапия с други медикаменти, няма опасност от неблагоприятни взаимодействия между хомеопатията и другата терапия. Хомеопатичните медикаменти са напълно безвредни и могат да бъдат прилагани без притеснение във всеки един етап от бременността, както и по време на кърмене.

Още по темата

 • Хемороиди през бременността

  Хемороидите могат да създадат проблеми по всяко време – най-често – около средата на втория и през третия триместър на бременността. Как да ги разпознаете и как да се...

 • Обичайни неразположения през бременността

  По време на бременността, някои жени е възможно да имат едни или други временни неразположения. Те не са опасни за протичането на бременността, но могат да предизвикат...

 • Стомашните неразположения са често срещан пробен в хода на бременността. Използването на безвредните, но ефикасни хомеопатични медикаменти, може значително да облекчи...

 • Киселини и рефлукс през бременността

  Повечето бременни, особено към края на бременността си, се оплакват от киселини. Киселините са симптом на едно обичайно състояние през бременността, което е преходно и...

Публикации

Харесай ни във Facebook