Храни с богато съдържание на фибри
Хранителните влакнини, наричани още диетични фибри, са несмилаемата част от храната с растителен произход. Липсата им може да предизвика нарушен дисбаланс на чревната флора и съответно запек, натрупване на токсични вещества от недобре преработената храна и др. Има два основни вида диетични фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите (във вода) влакнини регулират нивото на глюкозата в кръвта, намаляват LDL холестерола и риска от сърдечни заболявания, но с малки изключения, нямат разхлабващ ефект. Неразтворимите са тези, които улесняват отвеждането на отпадните продукти от червата, подпомагат храносмилането и преминават през червата и стомаха по-бързо. Освен разхлабващия ефект, важни ползи от тях са предпазването от сърдечни заболявания и регулирането на калорийния прием.
Таблицата по-долу може да бъде полезна при съставянето на подходящо меню, богато на влакнини. Важно е да знаете и кои храни какви влакнини съдържат.
Бобовите, пълнозърнестите и семената съдържат както разтворими, така и неразтворими влакнини.
Омекването и образуването на сос при готвене (дължащ се на нишестето и влакнините) са ясен признак за високо съдържание на разтворими влакнини – такива са бобът, овесът и оризът.
Кората на плодовете и целите зърна не се разтваря лесно в устата - признак за наличие на неразтворими влакнини.
В някои преработени храни се добавят фибри, някои от които диетични фибри. Най-често сред разтворимите това са целулоза (cellulose), смоли (gums - guar gum, carrageenan), инулин (inulin), и pectin. Сред неразтворимите най-често използвани са полидекстроза (polydextrose) и трици (bran).
Източници на разтворими влакнини: овесено брашно, овесени ядки, овесени трици, леща, ябълки, круши, цитрусови плодове, ягоди, ядки, ленено семе, боб, изсушен грах, краставици, целина и моркови.
Източници на неразтворими влакнини: пълнозърнеста пшеница, пълнозърнести, пшенични трици, семена, ядки, ечемик, кафяв ориз, булгур, тиквички, целина, броколи, зеле, лук, домати, моркови, краставици, зелен боб, тъмно-зеленолистни зеленчуци, стафиди, грозде, кората на плодовете и кореноплодните зеленчуци.
При съставянето на менюто не бива да се забравя и необходимостта от висока хранителна стойност на детската диета. Основен принцип остава разнообразието – редуването на различни, допълващи се взаимно храни. При по-малките и при кърмачетата някои храни не се препоръчват. Посочения грамаж може да варира според производителя.
Според правилото, прието през 1994 г от Американския институт по превенция на рака, необходимата дневна доза хранителни влакнини при децата се равнява на тяхната възраст + 5 и се брои в грамове (напр. дете на 3 г следва да приема 3+5 = 8 г хранителни влакнини). За сравнение, нормата при възрастни е 25 г дневно за жените (по време на временност се увеличава) и 38 г за мъжете.
Плодове | |
1 чаша пресни или замразени малини | 8 г фибри |
1 средно голяма круша с кората | 5.5 г фибри |
1 средно голямо киви | 5 г фибри |
1 средно голяма ябълка с кората | 4.4 г фибри |
1 средно голям банан | 3.1 г фибри |
1 средно голям портокал | 3.1 г фибри |
1 чаша ягоди | 3 г фибри |
100 г лимон | 2.5 г фибри |
100 г пъпеш | 2 г фибри |
1 средно голяма праскова | 2 г фибри |
1 средно голям грейпфрут | 1 г фибри |
150 г манго без кора | 2.5 г фибри |
Зеленчуци | |
1 среден готвен артишок | 10.3 г фибри |
1 чаша готвен зелен грах | 8.8 г фибри |
1 чаша варени броколи | 5.1 г фибри |
1 чаша варени листа от ряпа | 5 г фибри |
1 чаша готвено брюкселско зеле | 4.1 г фибри |
1 чаша готвена сладка царевица | 4 г фибри |
100 г цвекло | 4 г фибри |
1 малък картоф, печен с кожата | 3 г фибри |
1/4 чаща доматено пюре | 3 г фибри |
100 г цвекло | 4 г фибри |
1 салата (маруля) | 3 г фибри |
1 средно-голям печен сладък картоф | 3.8 г фибри |
1 средно голям домат | 2 г фибри |
1 средно-голям суров морков | 1.7 г фибри |
1 чаша суров спанак | 1 г фибри |
1/2 нарязана крастравица | 1 г фибри |
1 чаша суров спанак | 1 г фибри |
1/2 нарязана крастравица | 1 г фибри |
Бобови, ядки и семена | |
1 чаша готвен грах на зърна | 16.3 г фибри |
1 чаша готвен грах | 15.5 г фибри |
1 чаша готвен зрял боб | 13.2 г фибри |
1/4 слънчогледово семе | 3.9 г фибри |
23 бадемови ядки | 3.5 г фибри |
49 ядки шам фъстък | 2.9 г фибри |
28 г орехи (19 половинки) | 2.7 г фибри |
източници: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, 2012, www.wikihow.com, http://www.webmd.com и др