Меню

Рубрики

Инициатива за насърчаване на кърменето на обществени места обяви УНИЦЕФ и партньори

Инициатива за насърчаване на кърменето на обществени места обяви УНИЦЕФ и партньори

В първия ден от Световната Седмица на кърменето 2017, УНИЦЕФ, заедно с Национална асоциация “Подкрепа за кърмене“ и Фондация „Нашите недоносени деца“ Уницеф обявиха своята дългосрочна инициатива за насърчаване на кърменето на обществени места. Идеята е в библиотеки, галерии, търговски обекти, ресторанти, кафенета, музеи и дори в обществения транспорт, да бъдат създадени подходящи за кърмене условия.

"Кърменето е първата ваксина на детето. Кърменето намалява рисковете от затлъстяване, диабет в детска възраст, играе важна роля за когнитивното развитие. Предлага много ползи за здравето на майката. Всяка жена има правото да кърми на публични места." заяви г-жа Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ за България. 

УНИЦЕФ насърчава всички обществени институции и бизнеси да се присъединят към тях и да направят в публичните места зони за кърмене. Първи към инициативата се присъединиха Музейко, където от една година е създадена такава стая.

Нужда от поощряваща кърменето среда има дори в неонатологичните отделения, особено за недоносените деца. "За тях е много важно да получават кърма в този много уязвим период от живота им", посочи д-р Бояна Петкова от фондация “Нашите недоносени деца”. 

Спешната нужда от реформа в родилните отделения се потвърждава от предварителните данни в анкетата на "Дневникът на мама и татко", в която до момента са се включили 550 кърмещи майки от цялата страна. 1/4 от тях не са получили подкрепа за кърменето по време на престоя си в родилното отделение. Късното поставяне на гърда – след 12-тия час от раждането е друг сериозен проблем, заявен от половината от анкетираните. Линкът за попълване е отворен за всички майки с деца между 0 и 5 години.

Тези данни алармират за нуждата от спешна реформа в родилните отделения и превръщането им в подкрепяща кърменето среда. 

 

"СЗО препоръчва изключително кърмене в първите 6 месеца. Последният доклад на СЗО и Уницеф показва, че само 40% от майките кърмят поне до шестия месец на бебето. В България обаче този дял е много по-нисък и само около 5% от майките хранят бебетата си само с кърма. С участието и подкрепата на правителствени и неправителствени организации, майки и други публични партньори, тази ситуация трябва да бъде променена., каза г-н Скендер Сила, Представител на офиса на СЗО в България. 

 

 


снимка: УНИЦЕФ България 2017

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook