Меню

Рубрики

Интегрирани услуги, професионализъм и добро взаимодействие между отделните сектори като път към подобряване на качеството на ранното детско развитие

Интегрирани услуги, професионализъм и добро взаимодействие между отделните сектори като път към подобряване на качеството на ранното детско развитие

Около 1000 деца годишно у нас остават без родителска грижа, а около 44% живеят в риск. По темата за изоставяне на бебета, превенцията на изоставянето, интегрирания подход за предоставяне на социално-здравни услуги за деца, говориха Доброслава Стоилова, Експерт - Проекти и социална работа във фондация „За Нашите Деца“ и Петя Яначкова, психолог и семеен консултант към фондацията, заедно с водещия Димитър Абрашев в интервю за Bulgaria ON AIR. Относно грижите за новородените деца и съвместната работа на фондацията с Многопрофилна Болница за Активно Лечение (МБАЛ) Пловдив, говори Др Диана Аргирова, началник на отделение за новородени и недоносени деца в болницата.

Гледайте пълното интервю на страницата на Bulgaria On AIR.

 

Ето някои от акцентите по време на разговора:

Димитър Абрашев: Колко деца годишно у нас остават без родителска грижа?

Петя Яначкова: Средно около 1000 деца годишно остават на грижата на държавата. Продължава да бъде тревожно висок броят им. Причините може би са в две посоки – понякога това е решение на майката, която решава да изостави детето си. Родителите или цялото семейството, се нуждаят от временна подкрепа, докато се стабилизират и са в състояние да полагат необходимите грижи. Понякога се открива риск за детето.

Димитър Абрашев: Говорим за деца, които се раждат недоносени или с конкретен проблем?

Петя Яначкова: Това, което имам предвид са случаите, когато системата за закрила е идентифицирала някакъв риск в средата, в която децата живеят, и ги извеждат, за да бъдат на сигурно място.

Доброслава Стоилова: Много важна е превенцията на изоставяне на деца и работата с родителите. Това, което се получава в България е, че липсват достатъчно на брой и достатъчно качествени услуги за родителите, в моменти, в които те се чувстват много уязвими и преживяват криза в живота си. Тогава е момента, когато трябва да се намесят социалните институции, центрове за услуги, за да могат да предложат най-добрата подкрепа. Това могат да бъдат консултации с психолог, консултации с други специалисти, като специалист ранна детска интервенция, когато говорим за дете с увреждане. Понякога може да се касае и за дете, което има нужда от конкретна медицинска консултация.

Напоследък много говорим за нуждата да се въвеждат интегрирани услуги за родителите, комплексни услуги. Развиваме модел за по-добро взаимодействие между различните секторни услуги – здравната, образователната и социалната. В момента се работи много фрагментирано, специалистите нямат пряко взаимодействие помежду си, което възпрепятства да се случи най-добрата подкрепа за семейството.

Димитър Абрашев: Кои са причините майките да изоставят децата си? Което ги кара да направят тази тежка стъпка?

Петя Яначкова: Много могат да бъдат причините - липса на подкрепа от семейството, бедност, майката може да е непълнолетна. Все още на места има предразсъдъци относно самотното майчинство. Причина може да се окаже за някои родители да изоставят детето си, ако то е с увреждания, ако детето е родено от изнасилване и майката не го желае. Не на последно място причина може да бъде липсата на семеен модел. Например, ако майката е израснала в институция и никой не я е научил как да бъде майка.

Димитър Абрашев: „Качествената и навременна грижа е основното, от което има нужда едно недоносено бебе“, казва Др Диана Аргирова, началник на университетската болница в Пловдив. Лечебното заведение е партньор на фондация „За Нашите Деца“ по Проект „Грижа в ранната възраст“.

Др Диана Аргирова: Бих казала, че колкото детето е по-малко, толкова грижите трябва да бъдат по-качествени. Не трябва нито с ден, нито с час да се бавят тези грижи. Работим с фондация „За Нашите Деца“, с които сме дългогодишни партньори. Работата се извършва от различни специалисти – медицински специалисти, социални работници, кинезитерапевти, психолози, които всички полагат усилия, за да подкрепим нашите пациенти – новородените деца, родителите, а също и екипа на отделението.

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook