Меню

Рубрики

Интервю с Павлинка Герина за Дневникът на мама и татко

Интервю с Павлинка Герина за Дневникът на мама и татко

Председателят на Алианса на българските акушерки (АБА) Павлинка Герина, в интервю за Дневникът на мама и татко, по случай новото 14-о издание на широкоутвърдения Форум бременност и детско здраве. Специалистът ще се включи във втори панел с полезна информация на тема „Познавам ли те, бебе мое?“. Форумът ще се проведе на 10 юни от 10 часа в Интер Експо Център, зала „Витоша“.

 

  1. Подготовката за раждането и грижите за бебето е важна за много родители, но често чуваме, че след като се роди бебето, идва практиката по отглеждане на бебето, за която най-много се нуждаят от подкрепа и индивидуални съвети. Има ли към кого да се обърнат младите родители? Какво може да ги посъветвате?

Младите майки трябва да знаят, че винаги имат на разположение подкрепа. Моя съвет е още преди бременността си да имат своя приятелка – лична акушерка, на която да могат да позвънят по всяко време с всеки въпрос, който чака отговор. Това е много важно за снижаването на нивата на напрежение, стрес и неизвестност. Практиката, както знаем е друга – отваряме Интернет, четем в групите на родители, паникьосваме се от прочетени негативи, влизат в ума ни страхове.

  1. Дневникът на мама и татко подкрепя родителите с новосъздадения електронен дневник, който включва и осем тракера за акушерските консултации по кърмене и хранене. Опитът ни до момента е, че така специалистът получава по-пълна информация от майката и съответно, улесняване на консултацията. Бихте ли подкрепили това начинание? Смятате ли, че е възможно технологиите да се използват в подкрепа на работата на акушерката у нас?

Аз също търся информация в електронното пространство, но когато става въпрос за личен казус имам нужда от индивидуален подход, отговарящ на уникалността на всеки един от нас. Този персонален подход може да бъде осъществен само в личен контакт със специалист, който познава вас и семейната ви история.

  1. Какво за вас носи акушерството и важна ли е връзката между акушерка, майка и дете? Какво бихте казали за българските акушери и какъв е вашият съвет към тях? 

Въпросът ми звучи, какво бих посъветвала колегите си, тук ще се затрудня. Знам, обаче, че искам да им кажа, че жените имат нужда от тях, че е време да се излезе от рамката на болничната практика и да работим за утвърждаване на АКУШЕРСКИ МОДЕЛ НА ГРИЖА. Този модел е доказал ефективността си в другите европейски страни и реабилитира акушерката в предродилната подготовка на бременната и в патронажната грижа след раждане. АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ е организацията, която вече 12 години полага усилия за промяна на законовата рамка и връщането на правото на акушерките да работят това, за което са се обучавали 4 години.

  1. Вие провеждате курсове по йога за бременни. Ще разкажете ли малко повече за ползите от тази практика?

Аз практикувам йога от студентските си години – 1989. Курсовете по йога провеждах във времето, когато заедно с други акушерки водехме училище за родители „Аз и супер мама“. От момента в който съм председател на АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ курс по йога правя само по индивидуална програма с 1-2 майки. Йога не е практика за всички бъдещи майки, трябва да имаш отношение към този начин на живот. Йога е част от многото практики, с които може да се подкрепи майката да роди естествено. По време на заниманията с майките, провеждахме разговор по всички въпроси на бременността, раждането и грижата за новороденото. Това е форма на акушерско училище за родители, с бонус двигателна активност през философията на йога. Сигурно след изтичане на мандата ми ще се върна към курсовете по йога, защото знам, че всички майки са успявали да реализират едно удовлетворяващо естествено раждане.

Желаещите да присъстват на Форум Бременност и детско здраве, могат да заявят и запазят своето място като се регистрират напълно безплатно – ТУК.

Още по темата

Още от Puls.bg

Публикации

Харесай ни във Facebook