Меню

Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

Дневникът на мама и татко благодари на д-р Исаев и Клиниката по детски болести на УМБАЛ „Александровска“ за подкрепата при написването на тази статия.

Инхалаторите (небулизаторите) работят с воден разтвор или суспензия, като ги разпръскват до ситни капчици мъгла, готова за вдишване от болния. Мъглата се вдишва през носа и устата и много бързо по дихателните пътища успява да достигне до болното място. По преценка на лекаря, в разтвора може да се сложи лекарство. Вдишването на разтвора с или без лекарство е лесен и бърз начин за лечение и предотвратяване на усложнения, особено при малките деца, включително кърмачета.
 

Кога се използва инхалатор?

Инхалатор се използва при частично запушване на дихателните пътища, причинено от стичащ се носен секрет, от инфекция (оток) или от спазъм. Целта на инхалацията е съответно да подпомогне отстраняването на секрета, особено ако той е гъст, да облекчи отока по дихателните пътища, да внесе лекарство, което на място да повлияе на възпалението или спазъма. 


Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са:ВАЖНО! Дихателните пътища при най-малките (до 2 г и особено до 1 г) са все още много тесни и всяко запушване бързо може да доведе до усложнение. Най-често то се причинява от един от сезонните рино-вируси, вирусите на грипа или от RSV (респираторно-синцитиален вирус), който в тази възраст често води до бронхиолит. По-тесните дихателни пътища при най-малките са причина инфекции, цигарен дим или замърсен въздух по-лесно да водят до усложнение. Други възможни усложнения при нелекувана вирусна инфекция и поява на симптоми, посочени по-горе са бронхит, пневмония, астма и др. Навременното използване на инхалатор може да предотврати усложнения или е част от лечението на подобни заболявания.Разтвор и лекарства 

 • Физиологичен разтвор – 0,9% натриев хлорид
  Това е основният разтвор, който се разпрашава до мъгла и в който, при необходимост, се добавя лекарство. Той достига и до най-малките структури на белите дробове. Продава се под формата на банка със стерилен физиологичен разтвор или стерилни ампули/флакони за инхалатор. За изваждане на разтвора от банката или ампулата е необходима игла и спринцовка. Тъй като самият инхалатор не е стерилен, разтворът също не е необходимо да е напълно стерилен, но е добре да се използва в рамките на времетраенето на болестта. Същото важи за спринцовката и иглата. При следващ курс на лечение се закупуват нови стерилни разтвор, спринцовка и игла.
 • Хипертоничен разтвор 3% – натриев хлорид
  Спомага за втечняване и освобождаване на сгъстения секрет (мукус) от дихателните пътища. Използва се след консултация с лекар.
 • Лекарства, които разширяват дихателните пътища (Ventolin) 
  Спомагат за отпускане на спазъма, ако има такъв и възстановяват нормалното дишане. Действат срещу хриповете и задуха.
 • Кортикостероиди
  Използват се при по-тежки състояния като астма.
 • Антибиотици
  Прилагането на антибиотици инхалаторно се използва само за ограничен брой тежки, хронични заболявания на дихателната система като муковисцидоза или бронхиектазии.

ВАЖНО! Не използвайте в инхалатор морска вода за нос под каквато и да е форма (ампули, флакони и т.н)! Не използвайте чешмяна или преварена вода!


 

Кога можете да използвате инхалатор без лекарско предписание?

 • При вирусни инфекции (настинка и грип)
  Още с появата на кашлица, използването му може да помогне да се справите бързо със стичащия се надолу секрет, който дразни дихателните пътища, започвайки от носа и гърлото. 
 • При внезапна поява на задух
  Понякога задухът може да настъпи внезапно, особено през нощта, когато е по-трудно да потърсите спешна помощ. Съветът е да отворите прозореца, да направите пара в банята като пуснете течаща гореща вода, която пара ще облекчи състоянието. Но най-доброто решение е инхалаторът. 

ВАЖНО! Без лекарско предписание можете да правите инхалации само с физиологичен разтвор. Прилагането на хипертоничен разтвор и лекарства трябва да бъде назначено от лекар! Изключение от това правило може да има за децата с хронични заболявания на дихателната система, чиито родители са добре информирани от лекарите за заболяването на тяхното дете и са получили съответните инструкции за ползването на лекарства инхалаторно, например децата с бронхиална астма.Кога използването на инхалатор е противопоказно?

Практически няма противопоказания за използването на инхалатор, което прави това лечение много полезно и разпространено.

 

Видове инхалатори

Според начина, по който инхалаторите превръщат разтвора в мъгла, различаваме 3 вида:

 • Компресорен инхалатор
  Работи само на ток. Шумен, повечето модели са по-големи. Използва се само в седнало положение. 
 • Ултразвуков инхалатор
  По-малък е. Безшумен е. С тези модели не може точно да се дозират лекарства, което ги прави приложими само за физиологичен разтвор.
 • Mesh-инхалатор
  Използва пиезокристал, който с трептенето си задвижва мембрана, която разпрашава течността. Безшумен, мобилен и лек. Може да се ползва на ток или на батерия. Зарежда се с USB кабел. Може да разпрашава добре мъглата и под наклон до 45º, което позволява да се прави инхалация и в легнало положение на детето. 
 1. Средното време за доставяне на една доза от 5 ml при всички видове е около 5-10 минути.
 2. Всички видове се почистват само с вода или вода и сапун, подробни указания за поддръжката им са посочени в инструкциите на съответния модел.
 3. Консултирайте се с лекаря при избора на инхалатор, поради спецификите на използването му при по-сериозни състояния.

 

Какъв инхалатор е подходящ за деца?

Крайната цел от използването на инхалатор е инхалираният разтвор и медикамент да достигне пълноценно до малките дихателни пътища. За да бъде постигнато това, важно е избраното устройство да бъде съобразено с възрастта на детето и целта на приложението му. Важно е правилното му използване. Така например, при деца с астма, инхалаторът е средство за нейния пълен контрол. Затова за родители и деца с астма се прави специално обучение за правилното използване на инхалатор. 

 1. Инхалаторите могат да разпрашават с различна големина частиците на разтвора, което е от значение за отлагането им в различни части на дихателните пътища. Има модели и с комбинирани варианти. Тъй като при различните заболявания това има значение, преди покупка на инхалатор е препоръчително да се консултирате с лекаря.

Децата често се плашат от шума или пък е трудно да бъдат задържани на едно място за дълго време. Затова най-подходящи, особено за най-малките, са безшумните, леки и компактни инхалатори, които могат да се ползват във всякаква позиция на тялото. На пазара се предлагат и такива с форма на играчка.
 

Най-чести грешки при използването на инхалатор от деца

 1. Не се държи вертикално изправен разпрашителя на компресорните инхалатори. Това не позволява правилно разпрашаване и образуването на мъгла, което увеличава времето за инхалация.
 2. Маската на инхалатора не се прилепя плътно до лицето на детето. Това намалява количеството на лекарството, което достига до белите дробове (до 2 см разстояние намалява дозата с 80%).
 3. Инхалацията се прави, когато детето плаче. Това е най-честият проблем на инхалаторното лечение при тях. Децата, особено по-малките и при първите инхалации се отнасят с недоверие и страх към тази процедура и плачат. В тези случаи силно намалява количеството мъгла, което децата вдишват. Трябва да се направи всичко възможно детето да е спокойно, да се успокои от родителите, да се симулира игра, даже да се използва гледането на клипчета.

Ежегодно през месец май, в Клиниката по детски болести на УМБАЛ „Александровска се провежда обучение за правилен режим на отглеждане и хранене на децата с астма и използване на инхалаторна техника при контрол на заболяването. Участието е безплатно и не изисква предварително записване. 

Белодробните заболявания са един от най-големите здравни проблеми, причиняващи една шеста от всички смъртни случаи по света. Сред тях водещи са астмата, хроничната обструктивна белодробна болест, острият вирусен бронхиолит и заболявания с рецидивиращо свирене при малките деца, за лечението на които инхалаторната терапия има ключово значение. 

Особено важно за постигане на добър контрол на астмата в детската възраст е изборът на приспособленията за приложение на лекарствените средства по инхалаторен път. Почти всички деца могат да бъдат обучени за ефективно приложение на инхалаторна терапия. 

Инхалаторното лечение е ефективен терапевтичен метод, при който лекарствените вещества достигат директно до структурите на дихателната система чрез вдишване. В последните десетилетия инхалаторното лечение получи осезаемо развитие поради усъвършенстваните технологии и поради ръста на пулмологичните и алергичните заболявания в световен мащаб.  Основните причини са свързани с урбанизацията, замърсяването на въздуха, с промяната на околната среда и климатичните условия, с химизацията на почвата, въздуха, водата и храната.

Клиниката по педиатрия на „Александровска“ болница е специализирана за лечение на деца с остри и хронични белодробни заболявания и респираторна алергия. Екипът на проф. Переновска всяка година организира „Училище за астма“ с подробно вербално обяснение и практическа демонстрация за оптималното използване на инхалаторните устройства. Обучението има за цел да провокира активността на пациентите сами да участват в своето лечение, чрез прилагане и обмен на добри лечебни практики. 


 

 

 

 

Още по темата

 • Повръщане при бебетата

  Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

 • Вирусни инфекции

  При вирусна инфекция температурата спада при прием на антипиретици. Ако няма гнойна ангина, възпаление на ушите или находка в белия дроб, вероятно се касае за вирусна...

 • Възпаление и инфекция не са синоними

  Възпаление или инфекция? Сигурно сте чували и двете думи, когато вие или детето ви се разболеете. Значението на двете думи обаче не е едно и също, макар да се отнасят на...

 • Кога антибиотикът помага и кога вреди?

  Кога наистина се налага антибиотик? Защо с антибиотика шега не бива. Защо в някои случаи антибиотиците не действат? Внимание: Ако сте болни от грип, не предприемайте...

 • Прием на антибиотици от кърмещата майка

  Кои антибиотици оказват минимален риск при кърмене, какви са рисковете за детето, кои са страничните ефекти за детето

 • Прогнозен поленов календар на България за 2023 година

  За какво може да послужи: насочва лекаря към евентуалния алерген; предупреждава ви за предстоящ старт в цъфтежа на вашия алерген; помага ви да изберете най-доброто...

 • Хранителните алергии

  Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е при захранването на алергичните деца да се подхожда...

 • Какво ни прави по-силни – ролята на родителите

  Вируси, теломери и микробиом: Как да програмираме в децата по-голяма устойчивост срещу заплахите за здравето?

 • Детски бронхоспазъм

  Бронхоспазъмът представлява стесняване на гладката мускулатура на малките дихателни пътища. Клинично той се проявява като хрипове. Педиатричната популация (децата,...

Публикации

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. 
 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим,...
 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар....
 • Кога детето не диша добре?

  Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на...
 • Каква е разликата между лазене и пълзене?

  На 5-6 месеца повечето бебета постепенно се научават да пълзят, а на около 7 месеца и половина – да лазят.
 • Кашлица при децата

  Кашлицата при децата е основен симптом при много заболявания. Затова е важно посещението на детето с кашлица при...

Харесай ни във Facebook