Меню

Желязо и необратимите последици от липсата му при бебета и деца

Желязо и необратимите последици от липсата му при бебета и деца

"Развитието на желязодефицитна анемия по време на кърмаческата и ранната детска възраст може да доведе до изоставане в психомоторното развитие, нарушения на познавателните функции и поведенчески разстройства.

Неблагоприятните ефекти върху нервно-психическото развитие могат да бъдат необратими и дълготрайни, въпреки проведеното лечение и корекция на желязодефицита анемия. Доказана е връзката между желязодефицита анемия в кърмаческата възраст и късните когнитивни дефицити – едно до две десетилетия след наличие на желязодефицитни състояния.

Последиците на желязодефицита анемия включват изоставане в психомоторното развитие, нарушения в познавателните способности, нарушения на растежа и увеличение на заболеваемостта."

 

от научна статия на тема "Цинк: метаболитни и физиологични данни, дефицитни състояния. Цинков статус при желязодефицитна анемия Д-р Цветелина Петкова1 , доц. Ваня Недкова1 , доц. Мария Ангелова"

 

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook