Меню

Как да изберем количка?

Как да изберем количка?

Скоро ми се наложи да купувам нова лятна количка, тъй като старата комбинирана се счупи. След дълго взиране и избиране по сайтовете, купих в края на краищата каквото се предлагаше в местния детски магазин. Реших, че е по-добре да видя и да пробвам, отколкото да купя онлайн и да трябва да го връщам. Само че нещата не проработиха гладко.

Купих количката, закарах я в къщи и още при първите излизания се оказа, че не е никак маневрена. Прекачване на тротоар, последователни завои наляво-надясно бяха много трудни. Споменах го в магазина, от който я купих, но опция за връщане с поизтърканите колела нямаше. След първото ходене в супермаркет, където настилката е гладка, се оказа, че колелата на количката блокират и само се пързалят  на завоите. След два месеца се принудих да купя на старо през интернет друга количка. Пак гледане, пак пробване и горе-долу нещата станаха добре.

Ето няколко съвета, които искам да споделя с други родители, които като мен се опитват да изберат нещо, което да им върши работа, без да се охарчват твърде много. За повече пари със сигурност има много качествени и красиви модели. Когато купувате по-евтини модели, а такива на нашия пазар си намират място, има неща, за които трябва да се внимава. Ето го и моят опит по въпроса.

Да започна с това, че пазихме няколко години количката от първото дете. Не знаехме какво да правим с нея и така си стоеше. После си казахме "Чудесно, сега ще я използваме, добре, че я задържахме."  След като я ползвахме малко, при едно разгъване рамката на количката се счупи.

Ако не планирате да имате деца с много малка разлика помежду им, по-добре не задържайте старата количка. Ако има възможност я продайте или подарете, както предпочитате. Най-малкото, излизат нови, подобрени модели и когато се роди второ или трето дете, тези подобрения ще ви харесат. Самият материал на шасито и пр. остарява и ако не я съхранявате добре, количката няма да е в най-добрата си форма, когато ви потрябва.

Когато купувате нова количка, трябва да си изградите яснота какво търсите. Ето предложение на какво трябва да се обърне внимание:

  1. 1. Ако купувате онлайн, избирайте доставчици, които ви гарантират връщането на стоката, ако не я харесате. Количките не са като обувките да ги прецените след разхождане вкъщи. Понякога  е необходимо да излезете навън. А след това дали ще ви приемат върнатата стока? Добре е да може.
  2. 2. Ако купувате онлайн, практично (но рядко възможно) е да намерите избрания от вас модел в някой магазин. Видът на количката на снимка - десен, размер, форма, цвят - може да е по-добър от реалния. Височината, ширината, тежестта на количката също е по-лесно да прецените от опит, а не по размерите в сайта. Понякога по-тежка количка може да се движи по-лесно от по-лека, затова цифрите в сайта не са достатъчен ориентир (старата ми количка е с два килограма по-тежка от новата и се кара с много по-малко усилие).
  3. 3. Най-важното за една количка е да се движи леко и да е маневрена. Това означава да завивате без усилие, да можете да избегнете човека пред асансьора,  да преминете през разместените плочи на тротоара, да се качите или слезете от бордюра и след това да заобиколите дупка. Когато пробвате как се движи количката най-добре е да поставите дете(то си) в нея. Тежестта на детето в седнало положение може много да влоши маневреността при лошо направените шасите (както беше в нашия случай).  
  4. 4. Материалът на колелата също има значение. При нашата количка материалът беше означен като "EVA". Заради него или\и заради лошото инженерно решение на шасито, колелата се пързаляха върху плочки и количката не можеше да се движи добре. От това смятам, че "EVA" е материал, който няма добро сцепление с гладки повърхности.

 

Малки или големи колела? Има значение доколкото различните размери са подходящи за различен тип терен. Големите колела са с по-висока проходимост и при равни други условия количките друсат по-малко. Много малките колелца доста подскачат по паветата и не са удобни за качване и спускане по стълби.

  1. 5. Сенникът е много важен елемент от функционалната количка. Последните модели на сенници, които излязоха, са много хубави, тъй като са дълги и позволяват добро покритие на детето докато спи. В много други случаи сенникът буквално е с декоративни функции, тъй като реално не пази от слънцето, когато вървите срещу него или когато свети отгоре. Чадърчетата са много елегантни и красиви, но аз лично ги намирам за допълнения, които създават повече грижи, отколкото удобства, защото са още нещо към важни неща като бебешката чанта, пазарската чанта, комарника, играчката за бебето и самото бебе и всичко това изисква качване по стълби, носене, изваждане, прибиране и пр. Но за тези, които ги харесват или нямат друго решение, чадърчето може да бъде добър заместител на големия сенник. 

 

 

  1. 6. Цяла дръжка или две отделни дръжки? Ако шасито е направено добре, това няма голямо значение за движението на количката. Ако дръжките са отделни, както е при летните модели, можете да закачате чантичка на тях; ако е една дръжка, както е при комбинираните колички, е по-удобно да управлявате с една ръка.
  2. 7. Багажникът. Дори и най-малкият багажник е за предпочитане пред никакъв. Винаги има какво да се сложи в него - било то дъждобран за всеки случай, вода, кърпички или дребни покупки. Ако не смятате да ползвате количката само за движение по летището, по-добре е да има багажник. Ако багажникът е усилен от плат, а не е само мрежичка, още по-добре -  ще можете да го натоварите и малко повече.

  1. 8. Допълнителни екстри като таблички на грида пред детето или поставка за майката са удобни и  бързо ще им намерите функция, но това се неща, от които е добре да се лишите, ако е за сметка на добрите инженерни решения.

 

  1. 9. Обърнете внимание на размера на седалката на количката. Той трябва да съответства на размера на детето ви. Ако е по-дребнично, може би няма проблем, но за по-високите и едри деца ще е по-удобно да изберете количка с по-голяма седалка.
  2. 10. Лятната количка е добре да има легнало и полу-легнало положение на облегалката, за да може детето да спи удобно при дългите разходки. Предлагат се евтини модели, които нямат това удобство. При някои модели на летни колички с полу-легнало положение има ремък, чиято дължина се регулира както желаете. При по-скъпите има механизъм, който е по-удобното решение, но всеки от двата варианта е по-добър от това да няма изобщо спускане на облегалката за сън.

Ако пътувате много, може би ще е удобно да се снабдите с две колички - комбинирана и лятна. Лятната се сгъва и носи лесно, оставя и повече място за багаж. Комбинираната ще ви е необходима в месеците след раждането на бебето, така че известно време неизбежно ще я разнасяте, но по-късно и при възможност може да я замените с по-лек и компактен модел.

Моето впечатление от огледа на множество летни и не само колички на цена 100-160 лв е, че всички разходи по тях са изчислени доста прецизно от производителя, а после и от търговците. Може да купите количка с идеален сенник, багажник, таблички и даже покривало за крачетата, но ниската цена ще е за сметка на калпавото шаси. Може да си вземето количка с добра рамка и колела, но да се лишите от удоволствието на големия багажник или сенник. Ремък вместо механизъм за спускане на облегалката ще го комбинират с мрежичка на багажника и в замяна ще получите хубав сенник за евтин модел. Цената може да бъде за сметка на качеството на един или друг елемент и трябва да огледате добре покупката си, както и да знаете на какво държите повече.
 

Как стои въпросът с количките втора употреба?

Най-добре е да ги гледате на място. Продавачите на употребявани колички не винаги са добросъвестни, когато обявяват качествата им. Друг недостатък е, че след като веднъж ги купите, не може лесно да ги върнете. В много случаи снимките не са достатъчно ясни или не показват някои дефекти.

При количките втора употреба трябва да се следи колко време е ползвана количката, има ли износване на плата, дръжките, колелата, има ли напукване по пластмасовите части, липсващи части, скъсвания и др. Незначителни дефекти нямат голямо значение, а предимството на количките втора употреба е, че на ниска цена могат да се купят  по-скъпи марки с действително отлична маневреност и удобство за детето. Не забравяйте да следите за намаленията онлайн, за да сте уверени, когато си купувате стара количка на цената на нова. Не е лесно да се преценят всички страни на една покупка, но с повече късмет и набито око ще получите нещо близо до това, което търсите.

 

Снимки: личен архив

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook