Меню

Рубрики

Как да подготвим четвъртокласниците за изпита по български в края на годината

Как да подготвим четвъртокласниците за изпита по български в края на годината

През последните години в началния образователен етап от 1. до 4 . клас бяха въведени нови учебни програми по всички предмети, в т.ч. по български език и литература. Децата, които ще бъдат в четвърти клас през учебната 2019-2020 г. ще бъдат първият випуск, който ще се яви на задължителното Национално външно оценяване след 4. клас по новите учебни програми. Учениците вече няма да бъдат тествани по всички учебни предмети, както досега, а само по български език и литература и по математика. И по двата предмета програмите вече са различни от тези, по които се явявиха четвъртокласниците в края на тази учебна година.

Новото учебно помагало на „Колибри“ – „Български език и литература 4. клас. Подготовка за външно оценяване“, цели да подготви децата за този изпит, като им припомни наученото през четирите години на началния образователен етап. 

Автори на това издание са известните автори на учебници по български език и литература по новите програми за 1.-4. клас. проф. Мария Герджикова, Красимира Алексова и Деспина Василева.

Първата част на „Български език и литература, 4. клас. Подготовка за външно оценяване“ синтезира в табличен вид цялата изучавана граматика на българския език от 1. до 4. клас. Граматическите правила са изведени в таблици, като срещу всяко от правилата са посочени конкретни примери от езика. Срещу всяка граматическа тема, оформена в таблица на една страница, са разположени практически упражнения за затвърждаване на наученото.

Втората част на изданието включва десет тренировъчни теста по изпитния формат на МОН, които да подготвят малките ученици за външното оценяване в края на годината. В края си помагалото съдържа ключ с верните отговори.

Бланки за отговорите към тестовете по формата на Националното външно оценяване след 4. клас и 10 диктовки са допълнителни материали, включени в „Български език и литература 4. клас. Подготовка за външно оценяване“ – незаменим помощник и за началния учител.

Предимство на това учебно помагало е, че то може да бъде използвано и от децата във 2. и 3. клас, които да решават само тези упражнения, чиято граматика вече са изучили.  

Помагалото е ориентирано към подготовката на четвъртокласниците за Националното външно оценяване. Тъй като този изпитен формат проверява знанията и уменията, овладени в периода 1. – 4. клас, помагалото е оформено така, че с него да се работи още от 2. клас.

 

Предвидени са следните раздели:

  • Теми по български език, в които са представени особеностите на изучаваните езикови явления, съпровoдени с таблици и примери. На учениците се дава възможност да затвърдят или разширят знанията, както и да ги приложат практически, тъй като всяка тема съдържа и 10 тестови задачи.
  • Тестове по формата на Националното външно оценяване, съдържащи текстове за четене с разбиране, езикови задачи и текстове за диктовка.
  • Бланки за отговори, чрез които учениците развиват на пръв поглед периферни, но значими умения за справяне в изпитна ситуация.
  • Обяснение на основни литературни понятия, предвидени за изучаване в началния образователен етап.
  • Отговори на всички въпроси и задачи в полагалото, което дава възможност за контрол и самоконтрол.
  • Карти за оценка на диктовките.

Помагалото е изцяло съобразено с изискванията на новата учебна програма. Начинът му на организация го прави полезно за употреба от ученици с различни равнища на представяне в часовете по български език и литература.

https://www.colibri.bg/knigi/1760/bylgarski-ezik-i-literatura-4-klas

Още по темата

Публикации

Митове, относно родителството ►►►

Откъс от книгата на Шефали Тсабари "Осъзнатост в семейството. Как да отгледаме силни, устойчиви и самоуверени деца".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook